Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μια “υπόγεια” συζήτηση για την ανάγκη ή όχι της αγοράς νέων “φρεγατών” για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Είναι μια συζήτηση που την κάνουμε με τους αναγνώστες μας τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν μπορούμε να σας κρύψουμε πως ήταν στενάχωρο για εμάς όταν δεν αγοράστηκαν οι δυο Belh@rra το καλοκαίρι, αλλά ήταν αποκάλυψη όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σεπτέμβρη το πρόγραμμα των 4 φρεγατών, μαζί με μια “ενισχυμένη” αναβάθμιση των ΜΕΚΟ200ΗΝ, συν την περίφημη “Ενδιάμεση Λύση”.
Το θέμα είναι πως πλέον το πρόγραμμα είναι πάνω από τα 5,5 δις, ενώ αρκετές προτάσεις, μάλλον θα απορροφήσουν περισσότερα από τα 5,5 δις. Για παράδειγμα, η γαλλική, ιταλική, ή ισπανική λύση, θα κοστίσουν με όπλα και FOS απροσδιόριστο ποσό, πάνω μάλλον από τα 5,5 δις, ενώ εντός του Προϋπολογισμού είναι οι ΗΠΑ, Ολλανδία, και μάλλον η Γερμανία με την Μεγάλη Βρετανία. Αν διαβάσετε το άρθρο μας για τις καναδικές Type 26, τότε θα καταλάβετε τι σημαίνει αγορά πλοίων με Follow On Support (FOS), καθώς και φόρτο όπλων. Προσοχή σε αυτό, άλλο τα όπλα, για παράδειγμα εκτοξευτές Mk41, ή Sylver, κι άλλο ο φόρτος τους δηλαδή, οι ESSM, SM-2 ή οι ASTER15/30.
Φρεγάτες για το ΠΝ, κάντο όπως ο Καναδάς, ή καλύτερα “άστο μην το κάνεις”
Βέβαια, με 5,5 δις ευρώ, μπορεί κάποιος να κάνει πολλά. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει 20 ή 24 F-35, με βασικό φόρτο, και βασική εκπαίδευση, υποστήριξη, και κάποια έτη Follow On Support. Η ιδέα αυτή που “κυκλοφορεί”, μπορεί να ακούγεται με βάση λογικής, αλλα θεωρούμε πως είναι λάθος, αν όχι επικίνδυνη. Όσοι το λένε, ξεχνούν πως το ΠΝ είναι εδώ και χρόνια στα όριά του από πλευράς υλικού και μέσων. Οι φρεγάτες κλάσης S, παραμένουν σε υπηρεσία χάρη σε έξυπνες λύσεις (βλέπε ανταλλακτικά από ΗΑΕ), δωρεές από τον εφοπλιστικό κόσμο και το Ίδρυμα Λασκαρίδη, αλλά και κυρίως, από τα στελέχη του ΠΝ, που άοκνα, και χωρίς κανείς να το βλέπει, βγαίνουν στην ανοιχτή θάλασσα με πλοία ηλικίας 40, 50 ή και περισσότερων ετών.
Πολλοί θεώρησαν πως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είπε προχτές πως πρέπει να πάμε σε F-35. Είπε…
Η συνέχεια του άρθρο στο NavalDefence.gr, εδώ