Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ερυθραίας σκότωσαν «εκατοντάδες άμαχους» τον Νοέμβριο του 2020 στην Τιγκράι, περιοχή της βόρειας Αιθιοπίας όπου μαίνονται μάχες, διαπράττοντας σφαγές που «πιθανόν συνιστούν εγκλήματα πολέμου», καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.
«Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ατράνταχτα και οδηγούν σε ένα τρομακτικό συμπέρασμα. Τα στρατεύματα της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας διέπραξαν πολλά εγκλήματα πολέμου στην έφοδό τους για την κατάληψη της Άξουμ», τόνισε ο Ντεπρόζ Μουτσένα, διευθυντής του τμήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια της ανατολικής και της δυτικής Αφρικής. «Τα στρατεύματα της Ερυθραίας αποχαλινώθηκαν και σκότωσαν μεθοδικά εκατοντάδες άμαχους εν ψυχρώ» διέπραξαν ενέργειες που «πιθανόν συνιστούν εγκλήματα πολέμου», έκρινε ο ίδιος.
Στο Τιγκράι μαίνονται μάχες από την έναρξη, την 4η Νοεμβρίου, κατά διαταγή της αιθιοπικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων εναντίον των δυνάμεων του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνά την περιοχή και η Αντίς Αμπέμπα κατηγόρησε πως επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού. Ο αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ ανακήρυξε τη «νίκη» των ομοσπονδιακών δυνάμεων την 28η Νοεμβρίου, μετά την κατάληψη του ελέγχου της πρωτεύουσας της περιφέρειας, της Μεκέλε, μολονότι το TPLF ορκίζεται ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.
Η παρουσία στρατευμάτων της Αιθιοπίας, χώρας με την οποία γειτονεύει η Τιγκράι, στο πλευρό των αιθιοπικών ομοσπονδιακών δυνάμεων, αναφέρθηκε από κατοίκους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τοπικούς αξιωματούχους, ωστόσο διαψεύστηκε από την Ασμάρα και την Αντίς Αμπέμπα.
Οι δύο χώρες είχαν εμπλακεί σε πολυαίμακτη σύρραξη (1998-2000) όταν το TPLF βρισκόταν στην εξουσία στην Αιθιοπία, προτού υπάρξει προσέγγιση με πρωτοβουλία του Άμπι Άχμεντ, που έλαβε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019. Όμως το μίσος ανάμεσα στην Ερυθραία και το TPLF δεν έχει κοπάσει.
«Επείγον» να διενεργηθεί έρευνα
Η Αμνηστία τονίζει ότι έχει συγκεντρώσει τα ονόματα 240 και πλέον θυμάτων, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον απολογισμό ανεξάρτητα. Ωστόσο δορυφορικές φωτογραφίες υποδεικνύουν πως θύματα θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους κοντά σε δύο εκκλησίες, τονίζει. Μάρτυρες αφηγήθηκαν επίσης ότι «εκατοντάδες άνθρωποι» κηδεύτηκαν μετά τις σφαγές και ότι «πήγαν σε κηδείες σε εκκλησίες όπου θάφτηκαν δεκάδες», πάντα σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
«Πρέπει επειγόντως να διενεργηθεί έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις (σ.σ. των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) στην Άξουμ. Τα πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες ότι ενέχονται σε εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να διωχθούν ποινικά στο πλαίσιο δίκαιων δικών και τα θύματα και οι οικογένειές τους πρέπει να δικαιωθούν πλήρως», τόνισε ο Ντεπρόζ Μουτσένα.