Η τεχνολογία των νέων πολυηχητικών πυραύλων (hypersonic missiles) εισέρχεται ραγδαία στην πραγματικότητα των αμυντικών πραγμάτων και οι κορυφαίες τεχνολογικά δυνάμεις είναι σε αγώνα δρόμου για να παρατάξουν τα πρώτα δείγματα αυτών των όπλων μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τα πολυηχητικά κατευθυνόμενα βλήματα είναι πύραυλοι που συνδυάζουν την εμβέλεια και μέγεθος των βαλλιστικών βλημάτων με την ευελιξία και ακρίβεια των βλημάτων cruise ενώ ενσωματώνουν κινητήρες νέας τεχνολογίας που τους προσδίδουν ταχύτητες έως και 5 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 5) ή και περισσότερο, αν πιστέψουμε στις διακηρύξεις των κατασκευαστών τους. Είναι φανερό πως οι πύραυλοι αυτοί με την ένταξή τους σε υπηρεσία θα καταστήσουν τους σημερινούς παρωχημένους. Συγκριτικά η ταχύτητα ενός πυραύλου cruise τύπου Tomahawk είναι 885 χλμ/ώρα (Mach 0,74), ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου UGM-133 Trident II 29.020 χλμ/ώρα (Mach 24) λόγω της κίνησής του σε διαστημική τροχιά ενώ ενός αντιπλοϊκού πυραύλου AGM-84 Harpoon στα 864 χλμ/ώρα (Mach 0,71).
Η Ρωσία και η Κίνα διατείνονται αυτή τη στιγμή ό,τι βρίσκονται πολύ κοντά στην τελειοποίηση και ένταξη στο οπλοστάσιο τους τέτοιων βλημάτων ενώ ακολουθούν κατά πόδας η Ινδία και οι ΗΠΑ. Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει διακηρύξει ανοιχτά πως σκοπεύει να εντάξει πολυηχητικά βλήματα στα επιθετικά υποβρύχια κλάσης ‘Virginia’ μέχρι το 2025.
Αθόρυβα, η Ρωσία σχεδιάζει την 5η γενιά πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων
Δύο λόγοι υπαγορεύουν την βιασύνη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να τελειοποιήσει και ενσωματώσει τα νέα αυτά βλήματα στα υποβρύχιά του, τα τελευταία της έκδοσης Block V της κλάσης ‘Virginia’: αφενός το κενό ισχύος που αφήνει στις τάξεις του ο παροπλισμός των τεσσάρων πρώτων υποβρυχίων κλάσης ‘Ohio’ στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας και αφετέρου ο σκληρός ανταγωνισμός που παρατηρείται με τις ναυτικές δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας στις περιοχές του δυτικού Ειρηνικού και του Αρκτικού, δυνάμεις που φαίνονται να έχουν ένα προβάδισμα σε αυτήν την τεχνολογία.
Διαβάστε περισσότερα στο Navel Defence