Όπως είχαμε γράψει πρώτοι στην ΠΤΗΣΗ, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κατά την επίσκεψή της για τις υπογραφές των συμβάσεων για τα μαχητικά Rafale, δεν έφερε μαζί της κάποια πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra. Άλλωστε, η πρόταση για τις φρεγάτες δεν ήταν, ούτε και είναι, δουλειά της γαλλικής κυβέρνησης και του γαλλικού Ναυτικού, αλλά δουλειά της Naval Group. Η τελευταία έχει δουλέψει πάρα πολύ για τις φρεγάτες Belh@rra και την προώθησή τους στην Ελλάδα, και θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που ξέρουν ακριβώς τι θέλει το ΠΝ. Άλλωστε, συζητούν μαζί με το ΓΕΝ για χρόνια, συνεπώς, ξέρουν ακριβώς τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το ΠΝ στο μέλλον.
Το έχουμε ξαναγράψει, το ΠΝ δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχτεί τη γαλλική έκδοση της FDI, καθώς το πλοίο στερείται συστημάτων ECM, αλλά και κάποιου CIWS. Έτσι, η ελληνική έκδοση, που εμείς ονομάσαμε Belh@rra Hellenique, έφερε 3 εκτοξευτές Α50 για 24 ASTER 30, 1 εκτοξευτή Α70 για 8 SCALP Naval, CIWS στη πρύμνη το RAM, ενώ το 76άρι πυροβόλο ήταν STRALES. Δυστυχώς, οι Γάλλοι, και όχι άδικα κατά την άποψή μας, είχαν φορτώσει όλα τα κόστη επανασχεδιασμού και ανάπτυξης της FDI-H στο ΠΝ, και το κόστος, με όπλα και FOS είχε εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Έτσι, τον Ιούλιο είχε γίνει ακύρωση της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς, και το ΠΝ προχώρησε στην ταχεία κατάρτιση ενός προγράμματος αγοράς 4 φρεγατών γενικής χρήσης, με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ και κάποια Ενδιάμεση Λύση. Οι Γάλλοι, που είχαν προνομιακή θέση στο ΠΝ, βρέθηκαν να “χάνουν” από τις ΗΠΑ, που επίσης εδώ και αρκετά χρόνια είχαν προτείνει τις MMSC στο ΠΝ, με εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ σε επίπεδο αντίστοιχο των MMSC, και Ενδιάμεση Λύση ανάλογη της παραχώρησης 2 Arleigh Burke (κατά απαίτηση του ΠΝ) ή 2 Ticonderoga. Λίγο αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρόγραμμα για την απόκτηση όχι 2, αλλά 4 φρεγατών, κάτι που έφερε πλέον στην πόρτα του ΓΕΝ στη Μεσογείων πολλούς επίδοξους μνηστήρες.
Οι Γάλλοι, αφού διαπίστωσαν πως οι Έλληνες δεν “παίζουν”, και πως η Dassault, που κινήθηκε έξυπνα, “άρπαξε” ένα συμβόλαιο που κανείς δεν περίμενε, αποφάσισαν να δράσουν “επιθετικά”. Αν και προς ώρας είχαν μείνει στη “διεκδίκηση” με τη γαλλική έκδοση της FDI, εντούτοις μελέτησαν την ελληνική Belh@rra Hellenique, προσπαθώντας να πετύχουν μείωση της τιμής. Και η πρόταση με την οποία επέστρεψαν στη Μεσογείων, είναι χωρίς αμφιβολία κάτι περισσότερο από δελεαστική, αν όχι κορυφαία ανάμεσα στις υπόλοιπες.
Έτσι, η “νέα” γαλλική πρόταση αφορά την FDI (γαλλική έκδοση), με προσθήκη ενός ακόμη εκτοξευτή Α70 για μελλοντική τοποθέτηση SCALP Naval (ναι, oi SCALP παραμένουν), το πυροβόλο είναι πλέον STRALES, στο πίσω μέρος έχει τοποθετηθεί…
H συνέχεια εδώ, στο αδελφό μας site NAVALDEFENCE