Οι δύο μεγάλες δυνάμεις του Καυκάσου, Ρωσία και Τουρκία (ως τέτοια η δεύτερη επιδιώκει να προβάλλεται) συνεργάζονται πλέον σε κοινό κέντρο επιχειρήσεων που επιβλέπει την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Ρωσία εμμέσως εκπροσωπεί την πλευρά της Αρμενίας, αντίστοιχα η Τουρκία το Αζερμπαϊτζάν, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων στεγάζει έως 60 στελέχη κάθε χώρας. Οι εγκαταστάσεις, που άνοιξαν πρόσφατα, βρίσκονται στο χωριό Giyameddinli στην περιοχή Αγκτζαμπάντι, στα σύνορα με το ανατολικό Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Οι δύο πλευρές αξιοποιούν UAV για την παρακολούθηση της ζώνης ανακωχής, οι Τούρκοι τα Bayraktar και οι Ρώσοι τα Orlan 10 και τα Forpost. Τυπικά κάθε πλευρά δρα ανεξάρτητα, καθώς δεν υπάρχει κοινός διοικητής, αλλά η συνεργασία είναι δεδομένη ενώ στην προμετωπίδα της εισόδου αναγράφεται και στις δύο γλώσσες ο τίτλος του ως «Τουρκορωσικό Κοινό Κέντρο» ή «Ρωσοτουρκικό Κοινό Κέντρο” αντίστοιχα. Άλλωστε οι πληροφορίες που συλλέγονται διαβιβάζονται κυρίως στη ρωσική δύναμη 2.000 ανδρών που εξασφαλίζει την τήρηση της ανακωχής στο έδαφος.
Το ενδιαφέρον είναι πως στην αρχική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η Τουρκία δεν αναφερόταν ως δύναμη εποπτείας! Αντίθετα «μπήκε στο παιχνίδι» μετά από κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους Ρώσους, κάτι που φανερώνει την συνεργασία των δύο πλευρών σε πολλαπλά επίπεδα. Για την Τουρκία πάντως η συμμετοχή σε αυτό το κέντρο ελέγχου έχει μεγάλη συμβολική σημασία καθώς επανεμφανίζεται επίσημα στον Καύκασο μετά από 100 χρόνια, μετά δηλαδή τις μάχες που είχε διεξάγει το νεοσύστατο Κεμαλικό καθεστώς στην περιοχή. Ανεπίσημα βέβαια η τουρκική παρέμβαση στην περιοχή είναι συνεχής, ενώ το Αζερμπαϊτζάν δηλώνεται σαφώς ως «αδελφό έθνος», το οποίο στηρίζεται στρατιωτικά και διπλωματικά.
Εντωμεταξύ οι διαμαρτυρίες της Αρμενίας για την τουρκική παρουσία αγνοούνται καθώς η χώρα αναζητά συμμάχους, που αυτή την στιγμή δεν εμφανίζονται στο προσκήνιο.