Η προσθήκη στα σύγχρονα πολεμικά σκάφη και ενός μη επανδρωμένου ελικοπτέρου (πέρα από το οργανικό) μέχρι σήμερα περιοριζόταν στο να ενισχυθεί η ικανότητα παρατήρησης επιφανείας και οι τηλεπικοινωνίες. Μελέτη της Northrop Grumman όμως, που έφθασε πέρυσι και σε στάδιο δοκιμών, προχώρησε την χρήση μη επανδρωμένων ελικοπτέρων και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Έτσι ένα ελικόπτερο Bell 407, το οποίο προσομοίωνε ένα μη επανδρωμένο MQ-8C Fire Scout (το οποίο είναι εξέλιξη του μικρότερου MQ-8B που ήδη υπηρετεί σε μονάδες του αμερικανικού ναυτικού) κατάφερε να κάνει ανθυποβρυχιακή έρευνα μεγάλης έκτασης ποντίζοντας ηχοσημαντήρες, με επεξεργασία των σημάτων τους και αναμετάδοση τους.
Εφόσον η έρευνα αυτή καταλήξει σε μια λειτουργική λύση, θα μπορούμε να μιλάμε για μια ριζική καμπή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο καθώς αυτός θα διεξάγεται σε πολύ μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις, όπου π.χ. μια φρεγάτα θα μπορεί να δικτυώνεται τόσο με το κύριο ελικόπτερο της όσο και με το μη επανδρωμένο στο κυνήγι υποβρυχίων. Μια άλλη εκδοχή θα είναι σε ένα αρχιπελαγικό περιβάλλον (όπως το Ελληνικό) να μπορούν να απογειώνονται μη επανδρωμένα ελικόπτερα από δεκάδες νησιά αναζητώντας εχθρικά υποβρύχια, μεταδίδοντας τα ευρήματα τους σε ένα κέντρο διαχείρισης το οποίο θα κατευθύνει μονάδες του στόλου ή εναέρια μέσα εκεί που υπάρχουν ίχνη.