Η Cusp Technologies, μια εταιρεία προϊόντων τεχνολογίας με έδρα στο Ντουμπάι, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα που χρησιμοποιεί μαγνητικές ακτίνες σε πολλές εφαρμογές, μεταξύ των οποίων στην άμυνα και ασφάλεια. Μια από τις πολλές εφαρμοσγές συτής της νέας τεχνολογίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Gulf News, αφορά στην απόκρουση εχθρικών επιθέσεων από Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) ή drones.
To καινοτόμο σύστημα βασίζεται στη χρήση προηγμένης μαγνητικής τεχνολογίας για να δημιουργήσει ένα “μαγνητικό πεδίο” που απωθεί εχθρικές επιθέσεις ΜΕΑ, είτε αυτά τηλεκατευθύνονται απευθείας είτε κινούνται σε προγραμματισμένες πορείες. Η τεχνολογία, επίσης, παρέχει τη δυνατότητα σε μια χώρα να επεκτείνει τις αμυντικές ικανότητές της και να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο μαγνητικό πεδίο που να αντιμετωπίζει κάθε είδους στρατιωτική επίθεση.
Συνάντηση ΓΕΑ – Rosoboronexport για παρουσίαση ANTI-DRONE συστήματος
“Η ευρεία διάδοση των drones τα τελευταία χρόνια αύξησε σημαντικά το μέγεθος της απειλής που τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν. Τα μέσα αυτά είναι ικανά πλέον να προκαλέσουν ζημιές στην υποδομή και να παραλύσουν το εμπόριο και τις συγκοινωνίες πολλών χωρών”, σημειώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος της Cusp Technologies, Mohamed Saleh. Ο ίδιος προσθέτει πως η εταιρεία του πραγματοποίησε μελέτες και ανέπτυξε τεχνολογία για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των drones. Η μελέτη κατέληξε πως τεχνολογίες μαγνητικών ακτινών μπορούν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές, προστατεύοντας συγκεκριμένες περιοχές τονίζοντας πως υπάρχει το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών προέρχεται από ένα σύνολο 5 ετών έρευνας και σκληρής δουλειάς.
Ο κ. Saleh είπε πως η νέα τεχνολογία απέδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα αποτρέποντας επιιθέσεις μη-επανδρωμένων αεροσκαφών ενώ οι προοπτικές για τη χρήση της τεχνολογίας αυτής μπορεί να βρει πολλές ακόμα εγαρμογές σε άλλους τομείς, όπως στην διαστημική τεχνολογία. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως μια άλλη έρευνα πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με ειδικευμένη αμερικανική εταιρεία για να αυξήσει τα αποτελεσματικότητα των μαγνητικών ακτινών σε αποστάσεις ακόμα και 100 χλμ.
Η νέα τεχνολογία αναμένεται να εκτεθεί σε ειδική πλατφόρμα που θα παρουσιαστεί στις εκθέσεις “IDEX 2021” και ”NAVDEX 2021”, που θα λάβουν χώρα μεταξύ 21-25 Φεβρουαρίου στο εθνικό εκθεσιακό κέντρο του Άμπου Ντάμπι.