Tα τελευταία χρόνια το ζήτημα της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην ανατολική Τουρκία έχει απασχολήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο την ίδια την Τουρκία όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για διαφορετικούς λόγους την κάθε χώρα ωστόσο.
NYT: Οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους απομάκρυνσης των πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ
Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί αναλυτικά πολλές φορές, τόσο επειδή το επέβαλε η ειδησεογραφία όσο και λόγω της προφανούς γεωστρατηγικής βαρύτητας της συγκεκριμένης βάσης.
Άλλωστε, ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο, πολλές φορές τόσο ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ άφηναν υποννοούμενα ή και δήλωναν ευθέως ότι εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να διώξουν τους Αμερικανούς από την βάση αυτή.
Επομένως, η σεναριολογία αυτή για το κλείσιμο της βάσης δεν είναι αποκύημα κάποιας φαντασίας αλλά έχει ξεκάθαρα θεμέλια κι είναι κάτι το αναμενόμενο στο κοντινό, ορατό μέλλον.
Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του συγκεκριμένου «σίριαλ» λοιπόν (αφού ξεκάθαρα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο), το γνωστό μας αμερικανικό think tank thenationalinterest, υποστηρίζει ευθέως πια ότι κι από αμερικανικής πλευράς το καλύτερο που έχει να γίνει είναι να αποχωρήσουν από το Ιντσιρλίκ πριν τους «αποχωρήσουν» οι Τούρκοι πρώτοι.
Το σχετικό άρθρο υπογράφει ο Richard Caroll πρώην οικονομολόγος στο Bureau of Labor Statistics και βετεράνος του αμερικανικού Στρατού. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι οι θέσεις που διατυπώνονται στο άρθρο αυτό έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν και στο Real Clear Defense, καθώς και στο International Policy Digest και στο Foreign Policy News.
Σε αυτό υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη βάση έχει απωλέσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της γεωστρατηγικής της αξίας, εφόσον με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991 επήλθε σταδιακά μία αυξανόμενη ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της ενέργειας.
Η Άγκυρα εκβιάζει με κλείσιμο του Ιντσιρλίκ για την καθυστέρηση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία
Σε συνδυασμό δε με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με την αγορά της Τουρκίας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, διατυπώνεται η θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να τερματίσουν την Αμερικανική παρουσία στην εν λόγω αεροπορική βάση.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τους βαλλιστικούς πυραύλους PGM-17 Thor με πυρηνική κεφαλή το 1963 (αποτέλεσμα της κρίσης της Κούβας), η αεροπορική βάση εξακολουθεί να στεγάζει περίπου 50 πυρηνικές βόμβες ελεύθερης πτώσης τύπου B61. Πέρα από το πυρηνικό σκέλος στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η βάση έχει χρησιμότητα ως εφαλτήριο τακτικών αεροσκαφών αναγνώρισης και κρούσης.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), η Τουρκία ενέκρινε τη χρήση της βάσης εναντίον του από το 2015 έως την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2018 να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία και να τερματίσει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον αεροπορικό πόλεμο κατά του ISIS.
Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν έχουν αεροσκάφη τους μόνιμα σταθμευμένα στην βάση αυτή, αν και αποτελεί σημείο ανταπόκρισης κάθε είδους αεροσκαφών, τόσο τακτικών αεροσκαφών πρώτης γραμμής όσο και μεταφορικών και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού.
Σύμφωνα με το άρθρο, κυρίαρχη αιτία που θα έπρεπε να οδηγήσει στην αποχώρηση από την βάση, είναι η άνοδος του τουρκικού εθνικισμού επί των ημερών της προεδρίας Ερντογάν.
Στα πλαίσια αυτά, κατονομάζονται συγκεκριμένες κινήσεις τόσο εντός της Τουρκίας, όσο και στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, όπως η εξέλιξη της χώρας σε μία θεοκρατική δικτατορία με ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ και του κρατικού μηχανισμού, η υιοθέτηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα πλαίσια του οποίου σύναψε μονομερή συνθήκη κήρυξης ΑΟΖ με την Λιβύη, η ίδια η επέμβαση της Τουρκίας στην Λιβύη με την προκλητική εξαγωγή όπλων κόντρα στο διεθνές εμπάργκο, η προσέγγιση με τη Ρωσία που οδήγησε και στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κ.ά.
Η επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ εγκρίνει το νομοσχέδιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Το ενδιαφέρον συμπέρασμα που καταλήγει το άρθρο βέβαια, είναι ότι η Ελλάδα, φυσικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, είναι η προφανής επιλογή για την «μετακόμιση» των δραστηριοτήτων των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον υπογράφοντα, αποτελούν αναμενόμενη εξέλιξη δεδομένης της σταδιακής αλλά σταθερής απομάκρυνσης της Τουρκίας του Ερντογάν από το ΝΑΤΟ και τη Δύση, αλλά και της ταύτισής της όλο και περισσότερο με ακραίες ισλαμικές πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα κατονομάζεται ευθέως ως «πιο πολιτικά φιλόξενη χώρα». Διευκρινίζεται δε ότι η μοναδική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα στο ναύσταθμο της Σούδας, αποτελεί βάση για πλοία του αμερικανικού Ναυτικού και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για υποστήριξη αεροπορικών επιχειρήσεων.
Γενί Σαφάκ: «Οι ΗΠΑ απλώνουν τα πλοκάμια τους γύρω από την Τουρκία σαν χταπόδι».
Μνημονεύεται όμως η πρώην αεροπορική βάση των Η.Π.Α στο Ηράκλειο, η οποία όμως έκλεισε το 1993 όπως και πολλές άλλες εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα, που μετά τον Ψυχρό Πόλεμο στερούνταν πια αντικειμένου ύπαρξης.
Στο άρθρο λοιπόν αναφέρεται ότι η εν λόγω τοποθεσία, γύρω στα δέκα μίλια από το Ηράκλειο Κρήτης, εξετάζεται από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας για τη δημιουργία μιας νέας αεροπορικής βάσης για την αντικατάσταση του Ιντσιρλίκ.
Για να δείξει δε τη σοβαρότητα της κατάστασης και της εξέλιξης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, ο συγγραφέας καταλήγει ότι το ερώτημα δεν είναι πλέον αν οι ΗΠΑ πρέπει να φύγουν από το Ιντσιρλίκ, αλλά πότε πρέπει να συμβεί αυτό.
Debkafile: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν την αεροπορική βάση του Incirlik στην Ανδραβίδα
Από την πλευρά μας πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στην Ελλάδα οι αμερικανικές βάσεις είναι κάτι σαν ένα θέμα «ταμπού», αποτέλεσμα χρόνιας πλύσης εγκεφάλου της κοινής γνώμης από τον πάτο της αριστεράς του πολιτικού φάσματος, που έβρισκε πάντα μία εύκολη διέξοδο λαϊκίστικης αντιπολίτευσης.
Το θέμα είναι ότι πλέον είμαστε στο 2021 αισίως κι έχουμε ξεφύγει από γραφικά συνθήματα τύπου «έξω οι βάσεις του θανάτου» και «φονιάδες των λαών(ε) Αμερικάνοι». Το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι η προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων, και η προσήλωση σε αυτήν την προώθηση, καθώς όπως είναι γνωστό δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι αλλά μόνιμα συμφέροντα.
“Είναι ώρα να απομακρυνθούν τα πυρηνικά όπλα από το Ιντσιρλίκ;”
Αυτήν την στιγμή τα συμφέροντα της χώρας εξυπηρετούνται από προσέγγιση στην Δύση και στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, όχι το αντίθετο. Το αντίθετο, δεδομένων των γεωπολιτικών συσχετισμών το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ρίχνει νερό στον μύλο του Ερντογάν, ο οποίος μύλος δουλεύει υπέρ της Τουρκίας, όχι της Ελλάδας.