Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EPC, γνωστό και σαν «Ευρωκορβέτα», στοχεύουν να έχουν έτοιμο το πρωτότυπο πλοίο του εγχειρήματος το 2026 ή το 2027, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα.
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός πρόκειται να συνδράμει στην επιτυχία του προγράμματος αποδεχόμενος αίτημα της Ιταλίας, η οποία παίρνει μέρος εκτελώντας χρέη συντονιστή. Έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας θα είναι να βοηθήσει στην εξέλιξη της Ευρωκορβέτας, στηρίζοντας με την εμπειρία του τη διαμόρφωση του κοινού πλαισίου και τον προσδιορισμό των προδιαγραφών και των απαιτήσεων που συνάδουν με τη φιλοσοφία του έργου.
Το πρόγραμμα EPC είναι ενταγμένο στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και ξεκίνησε από την Ιταλία και τη Γαλλία στις 12 Νοεμβρίου 2019, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου πλοίου-πλατφόρμας. Αυτό θα έχει σπονδυλωτή σχεδίαση και δυνατότητα ευέλικτης ενσωμάτωσης αισθητήρων και οπλικών συστημάτων, ώστε να προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα καθηκόντων και αποστολών. Σύμφωνα με τον EDA, κάποιες από τις τελευταίες αναμένεται να είναι η ναυτική επιτήρηση και η προβολή ισχύος. Άλλα καθήκοντα θα μπορούσαν να είναι η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Η ένταξη της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, ενώ η Ισπανία ακολούθησε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Οι τέσσερις χώρες αποτελούν μέχρι τώρα τον πυρήνα του προγράμματος, αν και υφίσταται ενδιαφέρον από τουλάχιστον ακόμα τρία ευρωπαϊκά κράτη: την Πορτογαλία, την Κροατία και, μάλλον, τη Βουλγαρία.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία θα υπάρξουν τρεις εκδόσεις. Μια κορβέτα βελτιστοποιημένη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μια ελαφριά φρεγάτα με Α/Α και ανθυποβρυχιακές ικανότητες και ένα υπεράκτιο περιπολικό. Η επιθυμητή διαμόρφωση για τη χώρα μας εμφανίζεται ως η πιο ισχυρά εξοπλισμένη, αφού εκπρόσωποι του Ιταλικού Ναυτικού ανέφεραν στην εκδήλωση «OPV International 2020» ότι η πιθανή ελληνική έκδοση θα είναι η πλέον βαριά οπλισμένη.