Αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 της ρωσικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης εντόπισαν με την βοήθεια σταθμού ραντάρ Podlet-K1 και «κατέρριψαν» χαμηλά ιπτάμενα UAV κατά την διάρκεια ασκήσεων στο Τσελιάμπινσκ, αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, το προσωπικό του Podlet-K1 «έπιασε» τους μικρούς και σε πολύ χαμηλό ύψος στόχους σε απόσταση περίπου 15 χλμ και μετά τον εγκλωβισμό τους από Tor-M1 τα «εχθρικά» drones κατερρίφθησαν ηλεκτρονικώς –με προσομοίωση εκτόξευσης πυραύλων.
Κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η ανάπτυξη διαδραστικών πληροφοριών μεταξύ κέντρων διοίκησης, σταθμών ραντάρ και πυροβολαρχιών για την εξουδετέρωση των στόχων. Αν και το σύστημα Tor-M1 (κωδ. όνομα ΝΑΤΟ: SA-15 Gauntlet) σχεδιάσθηκε ως αντιαεροπορικό, η ασύμμετρη απειλή των drones προσθέτει έναν ακόμη στόχο στην λίστα του.
Υπενθυμίζεται ότι το ραντάρ Podlet-K1 δύναται να ιχνηλατεί αυτομάτως περισσότερους από 200 στόχους που ίπτανται σε αποστάσεις μέχρι 300 χλμ (με ειδική διαμόρφωση) και σε ύψη άνω των 10.000 μέτρων. Οι δε πύραυλοι 9Μ330 είναι ικανοί για αναχαίτιση στόχων οι οποίοι πετούν με ταχύτητα έως 2.500 χλμ/ώρα, όπως αεροσκάφη και βλήματα cruise, καθώς και ελικόπτερα και UAV.
Οι επιχειρήσεις στην Συρία, στην Λιβύη και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατέστησαν σαφές ότι τα drones, όσο μικρά κι αν είναι, συνιστούν απειλή πρώτου μεγέθους. Σε συνδυασμό με κατάλληλες τακτικές, π.χ κορεσμού αεράμυνας, μπορούν δυνητικά ακόμη και να αλλάξουν την έκβαση μιας μάχης γι’ αυτό και δεν πρέπει να υποτιμώνται.
Αλέξανδρος Θεολόγου