Ασκήσεις αμφιβίων αποβατικών δυνάμεων του Ρωσικού στόλου της Βαλτικής πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του Καλλίνιγκραντ με τη συμμετοχή των αεροστρώμνων ‘Yevgeny Kocheshkov’ και ‘Mordovia’, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμύνης. Τα δύο αερόστρωμνα πλοία ανήκουν στη γνωστή στην Ελλάδα κλάση ‘Zubr’ ή Project 1232.2 (Ονομασία κατά NATO: κλάση Pomornik), που υπηρετούν και με το Πολεμικό Ναυτικό.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, αναφέροντας πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, “Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων πραγματοποιήθηκαν βολές με τα πυροβόλα AK-630 των 30mm εναντίον στόχων επιφανείας και αέρος. Εκτός αυτού, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις αποβάσεως σε ακτές. Οι αποβάσεις περιλάμβαναν την μεταφορά και άσκηση ενός συγκροτήματος αμφιβίου λόχου εφόδου της δύναμης πεζοναυτών του Στόλου της Βαλτικής και δέκα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-82A”.
#Фоторепортаж Тактические занятия морских пехотинцев Балтийского флота на калининградском полигоне Хмелевка от РИА «Армия России»: https://t.co/nbv0XaBlKe#Минобороны #АрмияРоссии #ЗВО #БалтийскийФлот #Хмелевка #МорскаяПехота #Морпехи #БоеваяПодготовка pic.twitter.com/tFwjC4TGOj
— Минобороны России (@mod_russia) November 11, 2020
Οι Ρώσοι πεζοναύτες εκπαιδεύτηκαν ακόμα σε σενάρια αγώνα μικρών κλιμακίων και μάχη με εξοπλισμό προστασίας ΡΒΧΠ.
Τα αερόστρωμνα ‘Zubr’ είναι τα μεγαλύτερα πλοία του είδους τους με εκτόπισμα (πλήρες) 555 τόνους. Είναι κλειστού τύπου και μπορούν να μεταφέρουν είτε 10 τεθωρακισμένα οχήματα και έναν λόχο 140 ανδρών ή εναλλακτικά τρία κύρια άρματα μάχης ενώ διαθέτουν οπλισμό δύο πύργων με πυροβόλα Gatling με 6 κάννες των 30 mm και ρόλο αντιαεροπορικό-αντιβληματικό και δευτερεύοντα προσβολής εχθρικούς στόχους επιφανείας ή ξηράς και δύο εκτοξευτές ρουκετών Ogon με 22 σωλήνες των 140 mm για βομβαρδισμό ακτών. Τα πλοία είναι ικανά να αναπτύξουν ταχύτητες 55 κόμβων ή και περισσότερο και να αποβιβάσουν το φορτίο τους σε βάθος μέσα στην ακτή ξεπερνώντας εμπόδια, ναρκοπέδια ή βαλτώδεις εκτάσεις. Από τα 15 πλοία που ναυπηγήθηκαν, τα 5 έχουν παροπλιστεί και καταστραφεί και τα υπόλοιπα υπηρετούν με τα πολεμικά ναυτικά της Ρωσίας (2), της Κίνας (4) και της Ελλάδας (4).
(Εικόνες από τον λογαριασμό του Ρωσικού υπουργείου Αμύνης στο Facebook)