Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης
Ο υπογράφων κάνει συχνά εκκαθαρίσεις στους λογαριασμούς των social media γιατί ο βομβαρδισμός χαμηλού επιπέδου πληροφοριών, που προσβάλουν την κοινή λογική, είναι καθημερινός και χάσιμο χρόνου. Χρόνου μακριά από τους αγαπημένους μας, τα χόμπυ μας και την εργασία μας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν τα καταφέρνει και μπορεί μόνο να υποθέσει πόσο πιο έντονο είναι αυτό το φαινόμενο σε άτομα που είναι πιο επιρρεπή στη συνομοσιολογία και στα fake news. Ειλικρινά, όταν γινόταν η συγγραφή του άρθρου περί της προπαγάνδας, η ιδέα ήταν να γραφτεί μόνο αυτό και τέλος με το θέμα. Αλλά διαβάζουμε τι γράφεται και μας στέλνουν φίλοι, συγγενείς και αναγνώστες άρθρα τα οποία μας ζητούν να σχολιάσουμε.
Κανονικά, δε θα χρειαζόταν οποιοσδήποτε σχολιασμός, αλλά έχουμε μάθει πια ότι στην πατρίδα μας υπάρχει μια μερίδα ατόμων που πιστεύουν ότι διαβάζουν και χειραγωγούνται εύκολα. Αν αυτοί σχηματίσουν μια κρίσιμη μάζα και ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, τότε οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για όλους μας, και για αυτούς, συνεπώς θα τους προσφέρουμε κάτι επιπλέον να διαβάσουν και θα τους παρακαλέσουμε να χρησιμοποιήσουν την κρίση τους.
Γράψαμε ότι μια αρχή της προπαγάνδας είναι η επιβεβαίωση των προκαταλήψεων μας. Ο αντι-αμερικανισμός πουλάει, είναι μια σταθερή αξία. Και λεφτά κερδίζουμε πουλώντας αντι-αμερικανισμό, και αρεστοί γινόμαστε, και εξυπηρετούμε συμφέροντα. Οι καλές πράξεις ανταμείβονται. Σύμφωνα με δηλώσεις τόσο της Ελληνικής, όσο και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν καλύτερες. Αυτή η ελληνοαμερικανική προσέγγιση έχει ενοχλήσει πολλούς τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Οι εκτός των συνόρων προσπαθούν να τορπιλίσουν αυτή τη συνεργασία και οι εντός των συνόρων αδιαφορούν για το αν και πόσο συμφέρουσα είναι για την Ελλάδα, μπροστά στις κομματικές ιδεολογίες και προτεραιότητες. Αυτό είναι λίγο πολύ αναμενόμενο και γίνεται σε όλες τις χώρες, αλλά να κρατάνε τουλάχιστον ένα επίπεδο, να προσπαθήσουν λίγο καλύτερα, όχι τόσο άγαρμπα.
Και τι δεν έχουμε διαβάσει, ότι μας πιέζουν να μοιράσουμε το Αιγαίο, ότι θέλουν να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά, μόνο το ότι πρέπει να παραδόσουμε το στόλο στους Τούρκους δεν έχουμε διαβάσει, ακόμα. Και γιατί να το κάνουν αυτό; Κανείς δεν μας λέει… Αμερικάνοι είναι αυτοί, εκ φύσης πονηροί, υποχθόνιοι που μας ζηλεύουν και θέλουν το κακό μας…
Η ΠΤΗΣΗ για τους αναγνώστες της, μερικές καθαρές κουβέντες απέναντι στα fake news
Οι γείτονες μας, που τρώνε τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη, τι να πουν δηλαδή; Που ψάχνουν να βρουν μία Passex και μια δήλωση που θα τους δώσει πάτημα να κάνουν το άσπρο μαύρο για να δείξουν κάτι. Όπως την πρόσφατη ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία, που αμέσως ερμηνεύτηκε ως τρικλοποδιά στην Ελλάδα και πανηγυρίζουν τόσο οι Τούρκοι, όσο και οι εγχώριοι που βλέπουν τον αντι-αμερικανισμό τους να δικαιώνεται.
Για να δούμε όμως, πριν εμπιστευτούμε τα συμπεράσματα των “ειδικών”, τι λένε οι σύμμαχοι της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Μία βασική γνώση αγγλικών έχουμε, google translate ξέρουμε να χειριζόμαστε και όταν οι δάσκαλοι μας δίδασκαν βασική κατανόηση κειμένου δεν κάναμε όλοι καταλήψεις, ούτε αγωνιζόμασταν για το δικαίωμα των μαθητών στην κοπάνα.
Βλέπετε κάποιοι τα παιδιά τους τα στέλνουν στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.
Αν το δικό μου παιδί δεν αποκτήσει την ικανότητα κατανόησης κειμένου, τους είναι από αδιάφορο, έως βολικό, γιατί οι διάφοροι ινστρούχτορες και γκάουλάιτερ θα έχουν πιο εύκολο έργο και θα μπορούν να προσφέρουν δημοψηφίσματα σχετικά με “Preliminary Debt sustainability analysis”. Επίσης φτηνά εργατικά χέρια πάντα θα χρειάζονται και μια εξαθλιωμένη κοινωνία δεν θα λειτουργεί δημοκρατικά. Η δημοκρατία είναι επίτευγμα της μεσαίας τάξης, των μορφωμένων αστών ή πολιτών των αρχαίων χρόνων. Αν εξαλειφτούν αυτοί και ανοίξει η ψαλίδα, τότε θα υπάρχει η ολιγαρχία και οι δουλοπάροικοι. Η δημοκρατία θα ταξιδέψει σε άλλες γειτονιές.
Οι Αμερικανοί μας λένε στην ανακοίνωση τους ότι για λόγους πολιτικής δεν λαμβάνουν θέση σε διαφορές θαλασσίων οριοθετήσεων τρίτων κρατών. Είναι αυτό κάτι κακό; Γνωρίζουν οι αναγνώστες μας πολλές χώρες που να λαμβάνουν τέτοια θέση; Έχει λάβει θέση η Ελλάδα για το αν τα Σενκάκου ανήκουν στην Ιαπωνία ή την Κίνα; Θα έπρεπε τα κράτη να λαμβάνουν θέση ή είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει πρώτα ένα δικαστήριο; Αν οι ΗΠΑ λάμβαναν επίσημα θέση, τι επιπλοκές θα είχε αυτό σε μια εκδίκαση; Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει κάτι διαφορετικό από ότι η Ρωσία ή η Κίνα για παράδειγμα.
Ένα επιπλέον θέμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι αν είναι αληθινή αυτή η δήλωση. Είναι πραγματικά έτσι; Στην Σινική θάλασσα για παράδειγμα, μια περιοχή με έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον έχουν μήπως διαφορετική συμπεριφορά; Ακόμα και εκεί οι ΗΠΑ έχουν μια επίσημη ρητορική υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και όχι για το σε ποιόν ανήκουν τα νερά. Μία ελαφριά διαφοροποίηση υπάρχει στις Φιλιππίνες που ήδη υπάρχει απόφαση δικαστηρίου, που όμως η Κίνα δεν αναγνωρίζει, και στα νησιά Σενκάκου τα οποία περιλαμβάνονται ρητώς στην αμυντική συμφωνία Ιαπωνίας – ΗΠΑ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κάνει όμως σχετικές δηλώσεις, αλλά το ίδιο έχουν κάνει και γερουσιαστές τους υπέρ της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ. Συνεπώς αυτή είναι η πολιτική τους και την τηρούν.
Μας λένε επίσης πως ο χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική σημασία και πως κατανοούν ότι και η ΕΕ δεν τον θεωρεί έγκυρο νομικό έγγραφο. Που είναι το πρόβλημα εδώ; Υπάρχει κάποιος που να τον θεωρεί νομικό έγγραφο; Ποιος ισχυρίστηκε ποτέ κάτι τέτοιο; Αν ήταν χάρτης από το δικαστήριο της Χάγης και οι ΗΠΑ δεν το θεωρούσαν νομικό έγγραφο, τότε ναι, θα υπήρχε πρόβλημα. Συνεπώς και εδώ δεν λένε κάτι κατά των Ελληνικών συμφερόντων.
Το 2003 η Κομισιόν ανέθεσε στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης τη δημιουργία ενός χάρτη βασισμένου στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), γιατί απλά χρειάζεται ένα τέτοιο εργαλείο που να δείχνει τα θαλάσσια όρια και να χρησιμοποιηθεί για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Αυτός ο χάρτης έχει σταλεί από την ΕΕ στον ΟΗΕ και δείχνει τα Ευρωπαϊκά και μη Ευρωπαϊκά ύδατα. Στην περίπτωση της Ελλάδος αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει οριοθέτηση ΑΟΖ και ότι έχει γίνει εκτίμηση βάση της UNCLOS και της χρήσης της μεθοδολογίας της μέσης γραμμής. Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν έχει νομική ισχύ και ότι αν η μεθοδολογία οριοθέτησης είναι άλλη από τη μέση γραμμή, τότε η Ελληνική ΑΟΖ θα είναι διαφορετική.
Το ότι δεν είναι νομικό έγγραφο δεν σημαίνει ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει αξία. Δείχνει αν μη τι άλλο ότι δεν είναι παράλογες οι Ελληνικές θέσεις, αφού οι ειδικοί της ΕΕ έχουν την ίδια άποψη με εμάς και είναι το συμβουλευτικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι Βρυξέλλες. Κατά αναλογία, έστω ότι η κυβέρνηση αναθέτει σε μια εταιρία συμβούλων/λογιστών/οικονομολόγων τη σύνταξη μιας μελέτης για την οικονομία και προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτές οι προτάσεις δεν είναι νομικό έγγραφο, αλλά προσφέρουν μια καλή ιδέα για το πως θα είναι το μελλοντικό νομοσχέδιο.
Τελειώνει η δήλωση των ΗΠΑ γράφοντας πως τα θαλάσσια όρια καθορίζονται από τις εμπλεκόμενες χώρες με βάση το διεθνές δίκαιο (αυτό δηλαδή που οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν, και συνεπώς πρέπει να αναγνωρίσουν). Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον καλόπιστο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις (το ίδιο και η Ελλάδα, το ίδιο προβλέπει και το διεθνές δίκαιο. Μόνο που το Oruc Reis να κάνει βόλτες συνοδεία του στόλου στη διαφιλονικούμενη περιοχή, με παράλληλο μπαράζ εναέριων παραβιάσεων, και απειλητικών δηλώσεων δεν χαρακτηρίζεται ακριβώς καλόπιστο) και τελειώνει με την ευχή η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες το ταχύτερο.
Συνεπώς, η ανακοίνωση μας ενημερώνει για την πάγια τακτική της Αμερικανικής πολιτικής σε αυτό το θέμα, μιας πολιτικής ίδιας με όλων σχεδόν των κρατών και ίδια με της Ελλάδας, μας λένε ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δεν είναι νομικό έγγραφο, που είναι γνωστό και αληθές και στο τέλος τραβάνε και λίγο το αυτάκι στους Τούρκους λέγοντας τους ότι πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και να πάνε σε καλόπιστο διάλογο, δηλαδή χωρίς προκλήσεις. Αν οι Τούρκοι χάρηκαν από αυτό… με τις υγείες τους!
Φυσικά κάποιοι άλλοι που έχουν συνηθίσει σε δημοσιογραφία τύπου Πράβτνα, να κάνουν το άσπρο μαύρο και να βλέπουν τη γη επίπεδη, διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τη νέα τρικλοποδιά που μας βάλανε οι ΗΠΑ… Διυλίζουν τον κώνωπα και διαστρεβλώνουν το νόημα, αλλά πολύ βολικά, κάποια άλλα θέματα τους διαφεύγουν. Λεπτομέρειες όπως το East Med Act γνωστό επίσημα ως Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019. Βλέπετε έχουν εθιστεί στις λεπτομέρειες και τα ανώνυμα tweet και το τι ψηφίζει το αμερικανικό κογκρέσο δεν έχει σημασία, ιδιαίτερα αν δεν βολεύει τη ρητορική τους.
Ας κάνει ο κάθε αναγνώστης/τρια ένα μικρό πείραμα. Πόσες φορές την τελευταία εβδομάδα διάβασε κάποια παράλογη αμερικανική δήλωση ή απαίτηση και πόσες φορές διάβασε για τον East Med Act; Μήπως αυτές οι υποτιθέμενες δηλώσεις και απαιτήσεις εναντιώνονται στον δικό τους νόμο;
Ο Αμερικανικός νόμος εξουσιοδοτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου (όχι της Τουρκίας. Είναι προφανές πως χωρίς Ελληνική ΑΟΖ το νομοσχέδιο δεν έχει νόημα, και είναι γεγονός πως ο εισηγητής του νομοσχεδίου γερουσιαστής Μενέντεζ χρησιμοποίησε και παρουσίασε στους συναδέλφους του τον χάρτη της Σεβίλλης). Το Υπουργείο Ενέργειας μπορεί να ιδρύσει ένα κοινό Κέντρο Ενέργειας ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου στις Ηνωμένες Πολιτείες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διαλόγου και της ακαδημαϊκής συνεργασία στους τομείς των τεχνολογιών ενεργειακής καινοτομίας, στην επιστήμη των υδάτων και στη μεταφορά τεχνολογίας.
Προβλέπει την άρση του εμπάργκο αμυντικών συστημάτων στην Κύπρο, και το μπλοκάρισμα των τουρκικών F-35. Επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να αναφέρει σχετικά με (1) τη στρατηγική για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ενεργειακής συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (δηλαδή της τριμερούς), (2) κακοήθη ρωσική επιρροή στην περιοχή και (3) παραβιάσεις της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου και του εναέριου χώρου της Ελλάδας (δεν εννοεί προφανώς παραβιάσεις από εξωγήινους).
Συνεπώς αν κάποιος Αμερικανός αρχίσει τις τρικλοποδιές θα είναι παράνομος. Οι πιθανότητες να το κάνει αυτό κάποιος αξιωματούχος μάλλον είναι πολύ μικρές. Μήπως θα έπρεπε να δίνουμε περισσότερο βάση στο τι ψηφίζει το κογκρέσο και λιγότερη στο τι γράφουν τα tweet και τι αντιλαμβάνεται ο κάθε “ειδικός”;