Ιρανικές επίσημες πηγές κατηγόρησαν τις ΗΠΑ πως πραγματοποίησαν κατασκοπευτικές πτήσεις με υψηλής τεχνολογίας Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) πάνω από τα εδάφη της χώρα. Συγκεκριμένα, οι Ιρανοί κατήγγειλαν πτήσεις αμερικανικών ΜΕΑ τύπου RQ-170 Sentinel πάνω από πυρνικές εγκαταστάσεις τους προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για στόχους προτεραιότητας.
Οι πτήσεις είχαν επίσης σαν σκοπό να καταγράψουν την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν επισημαίνοντας αλλαγές και διασταυρώνοντας άλλες πληροφορίες της αμερικανικής πλευράς για αυτό. Οι εγκαταστάσεις ανάπτυξης πυρηνικού υλικού του Ιράν είναι σκορπισμένες σε διάφορες τοποθεσίες. Άλλες από αυτές είναι εξαιρετικά καλά προστατευμένες, όπως το κέντρο εμπλουτισμού καυσίμου που είναι σκαμμένο μέσα στο όρος Fordow, που κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια των Βορειοκορεατών ειδικών. Άλλες πάλι, παραμένουν ευάλωτες σε επιθέσεις από αέρος με ειδικά πυρομαχικά διάτρησης.
IISS-SIPRI: Μπορεί το Ιράν να ανταπεξέλθει σε έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ;
Το Ιράν αναθέτει στα εναπομείναντα μαχητικά F-14 την από αέρος προστασία των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Τα τελευταία έχουν να επιδ2είξουν κάποιες επιτυχίες αποτρέποντας κάποιες κατασκοπευτικές πτήσεις αλλά τελευταία οι χειριστές τους αναφέρουν πως τα αμερικανικά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη επιχειρούν σε πολύ μεγάλα ύψη και με υπερηχητικές ταχύτητες ενω χρησιμοποιούν υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά αντίμετρα, περιλαμβανομένων και μαγνητικών ραντάρ που αποτρέπουν τα ιρανικά ‘Tomcats’ από το να τα αναχαιτίσουν.
Σύμφωνα με μία από αυτές τις αναφορές, ένα ιρανικό F-14 στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό drone πάνω από πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν το 2004 δέχτηκε ένα ισχυρό κύμα μαγνητικής ενέργειας με αποτέλεσμα το ραντάρ AWG-9 να μην μπορεί να εγκλωβίσει το αεροσκάφος.
Οι πτήσεις των κατασκοπευτικών drones συνεχίστηκαν και στην δεκαετία του 2010 με τα αεροσκάφη να γίνονται όλο και πιο εξειδικευμένα και ικανά. Ο Babak Taghvaee, που θεωρείται εξαιρετικά ενημερωμένος σε θέματα της ιρανικής αεροπορίας, ανέφερε περιπτώσεις μη-επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούσαν στα όρια της ατμόσφαιρας, είχαν την ικανότητα να επιτύχουν ταχύτητες ως 10 Mach ή ακόμα και μηδενικές, παραμένοντας ακίνητα πάνω από τους στόχους ενώ σε μια περίπτωση, τον Ιανουάριο του 2012, ένα ιρανικό F-14 κατέπεσε και συνετρίβη στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει ένα ξένο UAV χωρίς αποτέλεσμα.
Το Ιράν διατηρεί ακόμα 40 περίπου μαχητικά F-14A Tomcat που απέκτησε από τις ΗΠΑ το 1979 από το προηγούμενο καθεστώς του Σάχη. Φροντίζει να τα συντηρεί σε ικανοποιητική κατάσταση, έχει αναβαθμίσει σημαντικό μέρος του ηλεκτρονικού τους εξοπλισμού και του οπλισμού τους.