Με ένα βίντεο που προβλήθηκε στην ιρανική τηλεόραση, οι Φρουροί της Επανάστασης (ΦτΕ), η ιρανική παραστρατιωτική δύναμη που προστατεύει την κυβέρνηση της Τεχεράνης, παρουσίασε τα πολλαπλά πλήγματα που κατάφερε εναντίον του προπλάσματος σε φυσική σχεδόν κλίμακα ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου που κατασκεύαζαν από καιρό.
Το ομοίωμα του πολεμικού πλοίου δέχτηκε πλήγματα από αντιπλοϊκούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την ξηρά αλλά και από ένα ελικόπτερο Bell 206 ειδικά τροποποιημένο για να φέρει και να εξαπολύει αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise. Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν, επίσης, πως ο δορυφόρος Nour που εκτοξεύτηκε λίγο νωρίτερα μέσα στο έτος, έλαβε φωτογραφίες της άσκησης από το Διάστημα.
Παρενόχληση αμερικανικού αεροπλανοφόρου από “σμήνος” 20 ιρανικών σκαφών
Η άσκηση που έλαβε χώρα το παραπάνω περιστατικό ονομάστηκε “Μέγας Προφήτης 14” και εισήλθε στην τελική της φάση στις 28 Ιουλίου.
Στα πλάνα της τηλεόρασης εμφανίζονται πολλαπλές εκτοξεύσεις, πιθανώς βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Fateh 110 με εμβέλεια 200-300 χλμ. ανάλογα με την έκδοσή τους, βολές από τροποποιημένο ελικόπτερο Bell 206 που φέρει έναν πύραυλο cruise τύπου Nasr-1, ειδικά τροποποιημένο για πλήγματα εναντίον πλοίων ενώ Ιρανοί άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταρριχώνται στο πρόπλασμα του πλοίου-στόχου.
Σε άλλα πλάνα του βίντεο φαίνονται ελαφρά σκάφη των Φρουρών να κυκλώνουν το “αεροπλανοφόρο” σηκώνοντας πίδακες καθώς σχίζουν τα κύματα.
Η άσκηση “Μέγας Προφήτης” περιλάμβανε κι άλλα σενάρια στα οποία εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κατά Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών-στόχων, ενώ πύραυλοι βαλλόμενοι από φορτηγά χτύπησαν στόχους ξηράς και ταχύπλοα σκάφη κοντά στην ακτή. Οι ασκήσεις αυτές έλαβαν χώρα κοντά στην πόλη της Bandar Abbas.
Τα παραπάνω σενάρια πρέπει να έλαβαν χώρα σε διάστημα αρκετών ημερών, με πλάνα να δείχνουν ημερομηνία της περασμένης Τρίτης κι άλλα της Δευτέρας. Στα πλάνα εμφανίζονται και δορυφορικές εικόνες που δείχνουν το “αεροπλανοφόρο” να ρυμουλκείται στην περιοχή του πεδίου βολής.
Το γεγονός ότι οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης -στην ουσία το καθεστώς της Τεχεράνης- επέλεξαν τα Στενά του Ορμούζ για μια τέτοια άσκηση εκτοξεύοντας τόσο πυκνά και αληθινά πυρά σε μια περιοχή που αποτελεί πέρασμα για το 20% των διεθνών μεταφορών πετρελαίου, είναι βέβαιο πως αποτελεί μια πολιτική κίνηση.
Περσικός: Το Ιράν παίζει πόλεμο με fake αμερικανικό αεροπλανοφόρο
Το περασμένο καλοκαίρι πολλά εμπορικά πλοία έγιναν στόχος επιθέσεων στε στενά περάσματα προκαλώντας διεθνή αντίδραση και αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Τον Ιανουάριο, αμερικανικά drone σκότωσαν σε επιθέσεις τους τον Ιρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και άλλους υψηλόβαθμους των ΦτΕ κάνοντας το Ιράν να ανταποδώσει με σειρά πυραυλικών επιθέσεων κατά στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου στάθμευαν αμερικανικά στρατεύματα.
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την επιχείρηση προστασίας εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο
Παρά το ότι και οι δύο χώρες επλήγησαν σκληρά από την πανδημία του Κορωνοϊού, η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στην περιοχή δεν έχει πάψει. Μόλις πρόσφατα αμερικανικό μαχητικό προσέγγισε επικίνδυνα ιρανικό επιβατηγό αεροπλάνο πάνω από τη Συρία ενώ σημειώνονται παρασκηνιακές κινήσεις των ΗΠΑ να επεκταθεί το διεθνές εμπάργκο όπλων στο Ιράν που λήγει τον επόμενο Οκτώβριο.
Η κίνηση της κατασκευής ενός ομοιώματος αεροπλανοφόρου που μοιάζει με την αμερικανική κλάση ‘Nimitz’ και η καταστροφή της σε τηλεοπτική μετάδοση είναι ένας τρόπος έμμεσης ψυχολογικής πίεσης και πολιτικού μηνύματος της Τεχεράνης. Αν και δεν είναι βέβαιο πως το πραγματικό USS Nimitz, που φτάνει αυτές τις μέρες στον ινδικό ωκεανό παίρνοντας τη σκυτάλη από το USS Abraham Lincoln, θα περάσει από τα Στενά του Ορμούζ κατά την περιπολία του, το μήνυμα έχει “διαβαστεί”.
Προβολή ισχύος: το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στον Περσικό Κόλπο
Η αμερικανική παρουσία στην περιοχή συνδέεται με την θέση των ΗΠΑ πως τα Στενά του Ορμούζ δεν είναι ιρανικής ιδιοκτησίας ή έστω κυριαρχίας αλλά αποτελούν κρίσιμο διεθνή δίαυλο για τη διακίνηση προϊόντων του εμπορίου και οφείλουν να μείνουν ανοιχτά χωρίς καμία χώρα να έχει το δικαίωμα να απειλεί το κλείσιμό τους. Αυτό τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξάρτηση των πετρελαιών της Μέσης Ανατολής βρίσκοντας πηγές σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Η αμερικανική παρουσία παραμένει έντονη στην περιοχή της Αραβικής θάλασσας (δυτικός Ινδικός ωκεανός) και οι εξελίξεις τυγχάνουν της προσοχής της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο η “νίκη” των ΦτΕ επί του “εχθρικού αεροπλανοφόρου” γίνεται ένα εργαλείο επικοινωνιακού πολέμου εντυπώσεων.
Τί κρύβεται πίσω από τη νέο ομοίωμα αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Ιράν;