Η MBDA, κατασκευάστρια του αντιαρματικού πυραύλου MMP, συμμαχεί με άλλους 13 Ευρωπαίους κατασκευαστές και υποκατασκευαστές από 5 χώρες σε ένα προγραμμα ανάπτυξης βασισμένο στον πύραυλό της που θα δώσει νέες ικανότητες σε εποχούμενα και πεζά στρατεύματα.
Το πρόγραμμα LynkEU επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Αμυντικής Ανάπτυξης (EDIDP) για να γίνει το πρώτο πρόγραμμα τεχνολογικής και βιομηχανικής συμβολής στη Διαρκή Δομική Συνεργασία (PESCO) αναπτύσσοντας ένα σύστημα προσβολής πέραν του ορίζοντα (BLOS). Το πρόγραμμα που αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Αμύνης τον Μάιο του 2018.
Γαλλία, Βέλγιο και Κύπρος βελτιώνουν τον κορυφαίο Α/Τ πύραυλο MMP μέσω PESCO
Το LynkEU αναπτύσσεται με τη στενή συνεργασία Γαλλίας, Βελγίου και Κύπρου και σε πρώτη φάση πρέπει να καθορίσει το πλαίσιο επιχειρησιακής σύλληψης. Στη συνέχεια, θα ανακαλύψει πιθανές παραμέτρους που θα καθορίσουν το μέλλον του προγράμματος με διαρκείς δοκιμές.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας οικογένειας συστημάτων μάχης με ημιαυτόνομη καθοδήγηση (με μικρή αλλά διαρκή παρακολούθηση και επέμβαση του χειριστή) πυραύλων BLOS βασισμένων στον πύραυλο ΜΜΡ και όλα υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η Κύπρος υπέγραψε Επιστολή Πρόθεσης για τον «διάδοχο» του αντιαρματικού πυραύλου MMP
Η MBDA είναι ο γενικός συντονιστής του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 10 συνολικά εταιρείες από το Βέλγιο (Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία, John Cockerill Defense, FN Herstal, Thales Belgium, Xenics), την Κύπρο ( Aditess, Cyprus Institute, SignalGenerix ) και τη Γαλλία (Novadem, Safran) καθώς και υποκατασκευαστές (MILREM από την Εσθονία, DELAIR από τη Γαλλία και Carmenta από τη Σουηδία). Σε αυτή τη φάση οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τον καθορισμό λεπτομερειών και από το 2021 το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι έτοιμο για να παρουσιαστεί και να διεκδικήσει χρηματοδότηση.
Η ΜBDA είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οργανισμός σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων με ικανότητες έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής δειγμάτων για την ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ανήκει στους ομίλους της Airbus (37.5 %), της BAE Systems (37.5 %) και της Leonardo (25 %).