Στις 18 Ιουνίου τα ιρανικά μέσα ενηγμέρωσης ανακοίνωσαν την άκρως επιτυχημένη δοκιμή του νέου πυραύλου επιφανείας-επιφανείας Qader. Ο πύραυλος προορίζεται για παράκτια άμυνα, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κύριος οπλισμός πλοών επιφανείας και έχει βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους Ιρανούς.
Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA εμφανίζουν ένα όχημα να εκτοξεύει τον πύραυλο από την ξηρά και την τελική φάση προσέγγισης και πλήγματος ενός σκάφους-στόχου, που σύμφωνα με το πρακτορείο ήταν τοποθετημένο στα 170 μίλια (280 χλμ). Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πύραυλος έχει ημιενεργό καθοδήγηση, ενώ το βλήμα διαθέτει όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά για να εντοπίσει και να πλήξει τον στόχο του.
Το Ιράν λέει ότι έχει πυραύλους κατά πλοίων με βεληνεκές 700km (μπορεί και όχι)
Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως κατά τη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων στον κόλπο του Ομάν, στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό εκτοξεύτηκαν δύο διαφορετικές εκδόσεις του πυραύλου Qader, μία από όχημα ξηράς σε ρόλο παράκτιας άμυνας και μία από πολεμικό πλοίο. Τονίστηκε πως η νέα έκδοση του πυραύλου cruise έχει μεγάλη αντοχή στις σύγχρονες ηλεκτρονικές παρεμβολές.
Ωστόσο, ο πύραυλος Qader δεν είναι απόλυτα νέος, αφού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014 ενώ στις 11 Μαΐου 2020 ενεπλάκη και σε τραγικό ατύχημα κατά τη διάρκεια ασκήσεων όταν πύραυλος του τύπου έπληξε κατά λάθος το πλοίο ρυμούλκησης στόχων αντί για τον ίδιο τον στόχο με αποτέλεσμα τον θάνατο 34 ναυτικών που επέβαιναν σε αυτό. Οι νεκροί ονομάζονται “μάρτυρες του Ραμαζανίου” πλέον από τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης όταν αναφέρονται σε αυτό.
34 θύματα στο περιστατικό κατά λάθος πλήγματος ιρανικού πολεμικού πλοίου από πύραυλο – Βίντεο
Πιθανότατα, λοιπόν, ο πύραυλος που δοκιμάστηκε είναι απλά βελτιωμένη έκδοση του προηγουμένου Noor, ο οποίος με τη σειρά του βασίζεται σχεδιαστικά στον κινεζικό πύραυλο C-802.