Το ΓΕΣ εξετάζει εδώ και αρκετούς μήνες ειδική πρόταση αναβάθμισης των UAV τύπου Sperwer που έχει σε υπηρεσία o Ελληνικός Στρατός. Θυμίζουμε πως ο ΕΣ είχε προμηθευτεί 14 UAV με 4 σταθμούς βάσης, σε μια πρωτοποριακή για την εποχή της προμήθεια. Τα συστήματα προσφέρουν σε καθήκοντα επιτήρησης αλλά και στοχοποίησης για το πυροβολικό, (πυροβόλα αλλά ΚΑΙ ρουκετοβόλα), σε μεγάλες αποστάσεις.
Αν και οι επιδόσεις του Sperwer πλέον έχουν ξεπεραστεί από άλλα, πιο σύγχρονα μοντέλα UAV, εντούτοις το γαλλικό UAV έχει ένα πλεονέκτημα που δεν έχουν τα περισσότερα υπόλοιπα (Εκτός από το φινλανδικό Ranger). Μπορεί να απογειωθεί από ένα εξαιρετικά μικρό κομμάτι γης, από μια εξέδρα που τη μεταφέρει ένα φορτηγό, μαζί με το Sperwer.
Το Sperwer μπορεί επίσης και προσγειώνεται σε κατάλληλο χώρο, με τη βοήθεια αλεξίπτωτου, κάνοντάς το έτσι εξαιρετικά ευέλικτο στη χρήση του. Κάθε πιθανός αντικαταστάτης του χρειάζεται κανονικό τροχόδρομο αποπροσγείωσης, έστω και επαρχιακού δρόμου. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ειδικά στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, όπου τα Sperwer έχουν αρκετές αυξημένες “ευθύνες” και αποστολές.
Καθώς όμως η τεχνολογία που ενσωματώνουν έχει κλείσει τα 20 χρόνια, και ειδικά οι αισθητήρες του χρειάζονται ανανέωση. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθούν οι επιδόσεις στην επιτήρηση, αναγνώριση και στοχοποίηση. Η Safran Electronics, διάδοχος εταιρεία της κατασκευάστριας SAGEM, έχει αναπτύξει ένα “πακέτο” αναβάθμισης με βελτιωμένους και ελαφρύτερους αισθητήρες.
Έτσι το UAV έχει δυνατότητα πτήσης περισσότερη ώρα και σε μεγαλύτερο ύψος, ενώ το data link σύνδεσης είναι πλέον J band (15 GHz) και η απόσταση που μπορεί να πετά φτάνει τα 200 χιλιόμετρα από το σταθμό βάσης!
Η πρόταση αναβάθμισης της Safran βασίζεται στη σταθεροποιημένη πλατφόρμα Euroflir 350, ένα σύστημα EO/IR που έχει τοποθετηθεί σε πολλά ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Σημειώνουμε πως το σύστημα έχει εξαιρετικές επιδόσεις πάνω από θάλασσα, συνεπώς ο ΕΣ θα αποκτήσει ακόμη περισσότερες δυνατότητες προσβολής θαλάσσιων στόχων (κι όχι μόνο) με μονάδες πυροβολικού.
Ουσιαστικά τα ελληνικά Sperwer παίζουν το ρόλο των τουρκικών Bayraktar, αν και υστερούν αρκετά σε επιδόσεις. Βέβαια, αν εξαιρέσουμε την υστέρηση σε επιχειρησιακή οροφή, η όποια υστέρηση σε εμβέλεια αντισταθμίζεται από τη δυνατότητα να επιχειρούν πολύ κοντά στην περιοχή ευθύνης τους.
Έτσι, τα Sperwer του ΕΣ μπορούν να απογειώνονται από οπουδήποτε, κάνοντάς τα έτσι πολύ πιο ευέλικτα σε σχέση με τα Bayraktar. Ας μην παρεξηγηθούμε, δεν τα συγκρίνουμε, είναι ουσιαστικά σε άλλη κατηγορία. Απλά τονίζουμε την ευελιξία στη χρήση τους.
Ο ΕΣ θεωρητικά έχει 16 αεροχήματα του τύπου σε υπηρεσία, αν και τουλάχιστον 2 έχουν κάνει “βαριές” προσγειώσεις, και δεν γνωρίζουμε την κατάστασή τους. Επίσης, λόγω παλιάς ηλεκτροοπτικής τεχνολογίας, είναι πλέον πολύ δύσκολη η συντήρησή τους. Τέλος, σε σύγκριση με ένα “κλασικό” UAV που αποπροσγειώνεται “συμβατικά”, υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στην προετοιμασία, συντήρηση και επαναποστολή.
Το κόστος αναβάθμισης για τα UAV Sperwer είναι εξαιρετικά υψηλό, καθώς το Euroflir 350 μόνο φθηνό δεν μπορείς να το πεις, ενώ η τεχνολογία του δεν είναι αυτό που θα λέγαμε “cutting edge”. Επίσης, σημαντικό κόστος θα απορρροφήσει και η νέα ραδιόζευξη J Band, απαραίτητη για την μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις.
Σπουδαία εξαγωγική επιτυχία της ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ και στρατηγική συμμαχία με την Elbit SA
Αυτό που θέλουμε να προτείνουμε, είναι ο ΕΣ να εξετάσει την πιθανότητα την αναβάθμιση των ελληνικών Sperwer να την κάνουν ελληνικές εταιρείες. Δεν μιλάμε για κατασκευή από το μηδέν ενός νέου UAV αλλά για την αναβάθμιση ενός μοντέλου που ο ΕΣ έχει σε εκτίμηση. Έχουμε εξαιρετικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών και ηλεκτρο-οπτικών.
Δεν θα μπορούσε η THEON ή η MILTECH να κατασκευάσουν ένα συγκρότημα ηλεκτρο-οπτικών για τα Sperwer; η εμπειρία τους στον χώρο είναι μπροστά από τις τουρκικές εταιρείες που “θαυμάζουν” κάποιοι. Απλά οι τελευταίες έχουν δυο πράγματα. Το πρώτο είναι χρηματοδότηση, και το δεύτερο, ευκαιρίες. Αν δεν δώσει ο ΕΣ ευκαιρίες στις ελληνικές εταιρίες, ποιος θα δώσει;
Ένα από τα Sperwer που πιθανά είναι εκτός υπηρεσίας, δεν θα μπορούσαν να παραδοθούν σε κάποιον ή κάποιες από τις THEON, MILTECH ή IDE για αναβάθμιση; Δεν λέμε να γίνει τίποτα παράτυπα ή με απευθείας αναθέσεις, αλλά με κανονικό διαγωνισμό. Φοβάται ο ΕΣ πως θα αποτύχουν; ωραία, ας δοκιμάσουν και ας αποτύχουν. Πάλι κέρδος θα έχουμε.
Σημαντική αναβάθμιση δυνατοτήτων του ΠΝ με εγκατάσταση νέων ηλεκτροπτικών αισθητήρων σε πλοία