Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες (ναι, μετράει και τέτοια πράγματα!) το άρμα μάχης Κ-2 Black Panther της Νότιας Κορέας κερδίζει επάξια τον τίτλο του πιο ακριβού άρματος στον κόσμο, κοστίζοντας 8,5 εκατομμύρια δολάρια το ένα. Ο λόγος, ή μάλλον οι λόγοι, είναι πως το ολοκαίνουριο αυτό όχημα μάχης ενσωματώνει μια σειρά νέων τεχνολογιών και τμημάτων που αναπτύχθηκαν ειδικά για αυτό και το κάνουν μοναδικό στο είδος του και ακαταμάχητο στον ανταγωνισμό του, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι Νοτιοκορεάτες.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
Κινητικές ικανότητες: σε δρόμο, εκτός δρόμου και στο νερό
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του Κ-2 είναι το σύστημα ανάρτησης που ενσωματώνει. Σαν όχημα cruiser το άρμα μάχης μπορεί να προσαρμοστεί στο έδαφος που κινείται επιτυγχάνοντας μοναδική πρόσφυση και εξαιρετικές ικανότητες κίνησης. Όταν κινείται εκτός δρόμου, το άρμα μπορεί να αναβιβάσει τις αναρτήσεις του αυξάνοντας την απόσταση από το έδαφος και κάνοντάς το ικανό να διέρχεται μεγάλες και δύσκολες εξάρσεις, πολύ κοινές στο ορεινό κατά βάση έδαφος της Κορέας. Σε δρόμο, πάλι, η ανάρτηση μπορεί να κατέβει μειώνοντας το ύψος του οχήματος και δίνοντάς του χαμηλότερο κέντρο βάρους και ασφαλέστερη οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες.
Αποτυχία και καθυστερήσεις για τα κορεατικά άρματα μάχης K-2
Το Κ-2 μπορεί χάρη στις αναρτήσεις του να αποκτήσει κλίση εμπρός ή πίσω βοηθώντας το με τα τόξα βολής. Λαμβάνοντας πρόσθια κλίση, το άρμα έχει καλύτερη ευχέρεια βολής σε αντιστηρίγματα χωρίς να δίνει μεγάλο στόχο και να εμπλέξει στόχους πολύ χαμηλότερα από το ίδιο ενώ βρίσκεται σε πλαγιές βουνών. Κλίνοντας πίσω μπορεί να στρέψει το πυροβόλο του εναντίον χαμηλά ιπτάμενων ελικοπτέρων ή αντίστοιχα να χτυπήσει στόχους που βρίσκονται ψηλότερα από το πεδίο βολής του σε πλαγιές ή κτίρια.
Το όχημα κινείται από έναν συμβατικό κινητήρα ντίζελ 1,500 ίππων αλλά το χαμηλό σχετικά βάρος του του εξασφαλίζει καλό λόγο ισχύος προς βάρος που του δίνει καλά περιθώρια ισχύος και σε συνδυασμό με την προηγμένη ανάρτησή του κάνει το άρμα μάχης ιδιαίτερα ευέλικτο.
Εξαιρετικά προηγμένες είναι οι ικανότητες του Κ-2 στη διάβαση ποταμών. Ενώ τα περισσότερα άρματα βασίζονται σε συσκευές που απαιτούν προετοιμασία αρκετής ώρα ή δεν μπορούν να περάσουν υδάτινα κωλύματα χωρίς τη βοήθεια του μηχανικού, το Κ-2 μπορεί να διαβεί ποτάμια βάθους 4.1 μέτρων χωρίς προετοιμασία με την έκταση απλά ενός αναπνευστήρα (snorkel). Ο σχεδιασμός του άρματος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ικανότητες αυτές καθώς η Κορέα διαρρέεται από πολλά ποτάμια, παραποτάμους και χειμάρρους. Κατά τη διάβαση ενός κωλύματος, ο πύργος του άρματος στεγανοποιείται πλήρως ενώ για την καλύτερη πρόσφυση και ισορροπία το άρμα μπορεί να αποθηκεύσει ως 2 τόνους περίπου νερού σαν έρμα για την αύξηση του βάρους του.
Προηγμένα πυρομαχικά
Το άρμα προτάσσει ένα σύγχρονο πυροβόλο των 120 mm. Η ισχύς του όμως έγκειται στα νέα πυρομαχικά. Το πιο εντυπωσιακό είναι το κορεατικής ανάπτυξης KSTAM-II. Πρόκειται για ένα έξυπνο πυρομαχικό που βάλλεται με τροχιά υψηλής προσέγγισης σαν βλήμα πυροβολικού κατευθυνόμενο από πτερύγια προς την γενική περιοχή του στόχου που μπορεί να βρίσκεται μέχρι και 8 χλμ. μακρυά. Μόλις φτάσει στην περιοχή, ένα μικρό αλεξίπτωτο εκτείνεται που επιβραδύνει την ταχύτητά του και επιτρέπει στην κεφαλή του βλήματος να ανιχνεύσει με ακρίβεια και να επιλέξει τον στόχο. Μόλις τον εντοπίσει, το KSTAM-II του επιτίθεται από την οροφή που η θωράκιση του στόχου είναι πιο αδύναμη.
Εξαγωγικές επιτυχίες
Το Κ-2 Black Panther έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών αγοραστών αλλά έχει πετύχει δύο πολύ καλές συμφωνίες. Η πρώτη είναι η Τουρκία που από το 2008 έχει επιλέξει το Κ-2 για να λειτουργήσει σαν βάση για το “εγχώριο άρμα” Altay. Το τελευταίο αντιγράφει σχεδόν πλήρως το πήγμα και το σύστημα ανάρτησης.
Τον Ιανουάριο του 2020 η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία συμπαραγωγής 800 αρμάτων μάχης Κ-2 για την αντικατάσταση των παλιών αρμάτων Τ-72, ΡΤ-91 και των παλιότερων εκδόσεων του Leopard-2.
Κοντά σε κολοσσιαία συμφωνία για 800 άρματα μάχης Κ-2 η Πολωνία;
Άλλες καινοτομίες
Το Κ-2 είναι ένα νέας γενιάς ψηφιακό άρμα μάχης, που συνδυάζει ένα ραντάρ εδάφους υψηλής συχνότητας με ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός αντί να βασίζεται αποκλειστικά στα μάτια του αρχηγού και του πυροβολητή του. Με τη βοήθεια των παραπάνω καθώς και μιας θερμογραφικής κάμερας, ενός αποστασιόμετρου λέιζερ και μετεωρολογικού μετρητή ταχύτητας ανέμου, το πλήρωμα μπορεί να εντοπίσει εν κινήσει, να εγκλωβίσει και να εμπλέξει εν κινήσει στόχους 9.8 χλμ. μακρυά.
Για την άμυνά του ενσωματώνει συστήματα που μέχρι σήμερα βρίσκαμε μόνο σε μαχητικά αεροσκάφη. Με το πιο επικίνδυνο αντιαρματικό όπλο να είναι οι πύραυλοι νέας γενιάς, το Κ-2 προστατεύεται από ανιχνευτές ακτινών λέιζερ που χρησιμοποιούνται από σκοπευτικά αντιαρματικών όπλων και συστήματα επερχομένου βλήματος που ενεργοποιούν αυτόματα αντίμετρα (καπνογόνα, αμυντικές βομβίδες) και παρεμβολείς.
Η κορεατική έκδοση διαθέτει αυτόματο σύστημα επαναγέμισης πυροβόλου αντίστοιχο εκείνου που συναντάται στο γαλλικό άρμα Leclerc. Αυτό επιτρέπει τη σωστή διαχείριση των πυρομαχικών και στη μείωση του πληρώματος στα 3 άτομα. Η τουρκική έκδοση του ALtay δεν διαθέτει τέτοια τεχνολογία.
Τεχνολογικά προηγμένο πέραν αμφιβολίας, το καύχημα της κορεατικής πολεμικής βιομηχανίας έχει το αντίτιμό του σε κόστος. Σίγουρα, η Νότια Κορέα επέλεξε σωστά κατασκευάζοντας ένα άρμα 3ης (μάλλον 4ης) γενιάς που ανταποκρίνεται πλήρως στο ομολογουμένα δύσκολο περιβάλλον της χώρας (έντονο ανάγλυφο, πολλά ποτάμια, βαλτώδες έδαφος). Το κόστος είναι το τίμημα που πληρώνουν όλες οι χώρες που επιθυμούν την προσαρμογή των μέσων στις ανάγκες τους και ίσως για τους Κορεάτες να αξίζει.
Πηγή