Μια δορυφορική φωτογραφία που αναλύθηκε πρόσφατα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρουσιάζει σε μεγάλη ανάλυση μια σειρά σοβιετικής κατασκευής αρμάτων μάχης Τ-72 παρατεταγμένων στο πεδίο δοκιμών του Αμερικανικού Στρατού στη Yuma. Tο τελευταίο είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον κόσμο και εκτείνεται σε 3,387.2 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην έρημο της Αριζόνα.
Ο Damian Ratka, ειδικός σε αμυντικά θέματα της Nowa Technika Wojskowa, με μήνυμά του στο Twitter εντόπισε και ένα από τα τέσσερα συνολικά Τ-80U που απέκτησαν οι ΗΠΑ από την Ουκρανία για την πραγματοποίηση δοκιμών το 2004.
Το ότι ο Αμερικανικός Στρατός, που φημίζεται για την έμφασή του στον ρεαλισμό στην εκπαίδευση και την ικανότητά του να αξιολογεί με ακρίβεια τα εχθρικά οπλικά συστήματα, διαθέτει άρματα μάχης Τ-72 στην κατοχή του δεν σόκαρε κανέναν. Άλλωστε, το σοβιετικό άρμα, που αποτελούσε την κορωνίδα των “Big Seven” του Σοβιετικού Στρατού (μαζί με τα BMP-1, ZSU-23, SA-8, 2S1, 2S3 και Mil Mi-24), υπηρετεί με τα “εχθρικά χρώματα” από τότε που πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον και βασικό μαχητικό της αεροπορίας ήταν το F-4 Phantom.
Τα Τ-72 μπορεί να προήλθαν από το Ισραήλ, από “πρόθυμους συμμάχους” που είναι πρώην μέλη του Σοβιετικού Μπλοκ (όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία ή η Σλοβακία), να αγοράστηκαν από τους ίδιους τους Ρώσους σε άλλες πιο “ανέμελες” εποχές που η διαφθορά στη χώρα μπορούσε να σου εξασφαλίσει κυριολεκτικά τα πάντα ή ακόμα και από έμμεσες πηγές, καθώς είναι γνωστό ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες μπορούν και σήμερα να αποτκήσουν σπάνια κομμάτια τεχνολογίας ή πολεμικού υλικού μέσα από ιδιωτικές μεσάζουσες πηγές.
Τα Τ-80 όμως είναι κάτι διαφορετικό. Η Ουκρανία υπήρξε όχι απλά συστατικό της ΕΣΣΔ αλλά και κατασκευαστής των αρμάτων τότε αλλά και σήμερα στο εργοστάσιο Malyshev στο Χάρκοβο και το 2003 η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκτησε με απευθείας διαπραγματεύσεις 4 άρματα της σειράς Τ-80UD. Η έκδοση αυτή διαφέρει κατάτι από την ρωσική αντικαθιστώντας τον υψηλής απόδοσης κινητήρα αεριοστροβίλου με συμβατικό ντίζελ και άλλες μιρκοδιαφορές. Τα άρματα είχε αναφερθεί τότε πως είχαν κατευθυνθεί στο πεδίο δοκιμών του Αμπερντίν.
Η ύπαρξή τους στη Yuma, όπου το έδαφος είναι ερημικό, υποδηλώνει δοκιμές σε περιβάλλον ερήμου και μακρές διαδρομές μηχανοδήγησης αντίθετα με το πεδίο του Αμπερντίν που είναι περισσότερο λοφώδες και με απότομες εξάρσεις. Είναι η πρώτη φορά που τα άρματα αυτά αποκαλύπτονται δημόσια. Τον Φεβρουάριο, άρμα μάχης της σειράς “Τ” με στρογγυλό πύργο και θωράκιση ERA επισημάνθηκε σε αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ.
Πηγή
παρτε warrior ρεεεεεε
Όχι τανκς, όχι ifv, όχι F-35, τα Type 45 είναι για τα μπάζα και η αμυντική τους βιομηχανία πάει από το κακό στο χειρότερο. Στον επόμενο πόλεμο το UK θα πολεμήσει με ξύλα και ρόπαλα (άντε και καμία σφεντόνα, αν το επιτρέψουν τα οικονομικά του).
ΥΓ: μην ξεχνάμε και ότι το ποσοστό των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας που δεν θέλουν η χώρα τους να έχει πυρηνικά συνεχώς αυξάνεται. Να βεβαιωθούνε πως θα μείνουνε άοπλοι δηλαδή.
Αναδίπλωση και οικονομία λόγω ύφεσης, ή δυσαρεστημένος πελάτης?
Το brexit τους εχει βγει πολυ ξυνο. Την ιδια στιγμη που βρισκομαστε ηδη σε arms race το Λονδίνο κοιτά να μειώσει οροφες.
Λογικό, θα το αξιολογούσα, να κόβονται κεφάλαια από το πέμπτης γενιάς μαχητικό και να πηγαίνουν στο έκτης. Έτσι έρχεται η ανάπτυξη νέων, πρωτότυπων λειτουργιών και όχι πεπερασμένων. Τα αεροπλανοφόρα (αν μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει έτσι, διαλέγοντας την Β’ έκδοση του F-35 και όχι την C’ για οικονομία, εγώ κατά βάση ελικοπτεροφόρα τα θεωρώ όπως τα America class που προσαπογειώνουν και αυτά με την σειρά τους F-35B) παραμένουν ικανοποιημένα και η μόνη διαφορά που αντιλαμβάνομαι είναι ότι δε θα έρθουν ποτέ τα F-35A και θα παραμείνουν οι γήινες βάσεις τους με τα Typhoon την ώρα που η Ελλάδα μας πετάει με τα τρίτης γενιάς F-4 και με Mirage 2000. Ελπίζω τουλάχιστον να έρθουν άμεσα τα Rafale, σε τουλάχιστον F3 έκδοση και ας είναι και μόνο 18+18 και με μεταχειρισμένα μέσα στο όλο πακέτο.
Παρόμοιες μ… εξυπνάδες έκαναν και πριν τον Β’ΠΠ και μετά τραβούσαν τα μαλλιά τους.
Με τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορονοϊος και την καταστροφή του Brexit να έρχεται προσπαθούν να γλυτώσουν χρήματα από όπου μπορούν. Αν τώρα συνυπολογίσουμε και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για θηριώδεις επενδύσεις στην Βόρεια Αγγλία (Manchester High Speed Link κλπ) είναι φανερό ότι λεφτά δεν υπάρχουν.
Η νέα Global Britain όπως αρέσκεται να λέει ο Πρωθυπουργός αν συνεχίσει έτσι θα το κλείσει το μαγαζί μου φαίνεται.
Με κορονοϊό, brexit και 142 Typhoon , εκ των οποίων τα 105+ tranche 2/3A λογικό μου φαίνεται για την περικοπή στο ήμισυ των 138 F-35 των RAF/RN . Τώρα για τα άρματα/ΤΘ μάλλον θα το μετανιώσουν, τόσο άσχημα είναι τα πράγματα ?
Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι, ένας ένας την κάνει σιγά σιγά από το F35 και προσπαθεί να μειώσει τους αριθμούς που υποχρεούται να αγοράσει, λόγω συμμετοχής στο πρόγραμα ανάπτυξης.
Αρχίσαμε από την Τουρκία, προχωρήσαμε στην Βρετανία, σε λίγο μην εκπλαγείτε αν ακούσετε για την Ολανδία και το Βέλγιο.
Μόνο το Ισραήλ έμεινε πιστό (γιατί του δώσαν το δικαίωμα αλλαγής των ηλεκτρονικών), και η Ιαπωνία γιατί τους δώσαν σημαντικό μέρος της τεχνολογίας του F22 για το νέο τους μαχητικό.
Βέβαια ξιπασμένοι, αρχοντοχωριάτες θα υπάρχουν πάντα, σαν και του λόγου μας, να ξεφω ρτωθούν κάποια κομμάτια του F35. (Το ότι απεδείχθει ότι το ρανταρ του PAK-FA και των S500 ανιχνεύουν το F35 στα 200 χιλιόμετρα ακόμα να το χωνέψει η LM)
Όσο για τα υπόλοιπα, εφόσον η Βρετανία αποφάσισε να φύγει από την Ευρώπη όπου ο κάθε “οπλαρχηγός” έχει το δικό του μπαιράκι, και αποφάσισε να πάει υπό την σκέπη των ΗΠΑ, καλά κάνει. Μειώνει τον οργανικό στρατό από 150.000 (ίσο με αυτό της Ελλάδος btw) σε ύψος 95.000. Αλλαγή που ήταν γνωστή εδώ και κάποια χρόνια και το γνωρίζαν όλοι μετά την ανακοίνωση του force 2020 και την αλλαγή της στρατηγικής βίβλου το 2015.
Τους βγηκε ξινο(προς ωρας) το Brexit!!!!!Ηρθε και η πανδημία του Ιου και κλαίνε στην Ιγγλετερα!!!!
Sic transit gloria mundi.
Καλά κάνουν οι Άγγλοι και ακυρώνουν την παραγγελιά, άντε μπας και πέσουν και οι τιμές των F -35 τελικά και μπορέσουμε να…πάρουμε και μεις οι υπόλοιποι στις εκπτώσεις τίποτα!