Πυρετώδεις προετοιμασίες γίνονται αυτή την ώρα από τη διοίκηση Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ (United States Army Corps of Engineers – U.S.A.C.E.) για τη μετατροπή εγκαταστάσεων στην πόλη της Νέας Υόρκης σε πρόχειρα νοσοκομεία αντιμετώπισης περιστατικών του COVID-19.
Η επιδημία αναμένεται να κορυφωθεί με γεωμετρική πρόοδο στην πόλη υπερκαλύπτοντας τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων νοσοκομειακής περίθαλψης. Για να δώσουμε μια πρόχειρη εικόνα σε αριθμούς, η πόλη της Νέας Υόρκης είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη των ΗΠΑ, με 8,400,000 πληθυσμό στο κέντρο της πόλης. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται, όμως σε 19,500,000 αν υπολογίσουμε τον γενικό πληθυσμό της ομώνυμης πολιτείας κι όχι απλά της πρωτεύουσάς του. Η πολιτεία διαθέτει περί τις 53,000 νοσοκομειακές κλίνες αυτή τη στιγμή ενώ αναμένεται πως εντός των επομένων 14-21 ημερών οι ανάγκες θα φτάσουν στις 140,000 με τους αριθμούς να αυξάνουν διαματικά στη συνέχεια.
Η κυβέρνηση έχει διατάξει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και ειδικά την Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ( Federal Emergency Management Agency – FEMA) και το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών (Department of Health and Human Services – HHS) να εμπλακούν αμέσως στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των περιστατικών σε επίπεδο όλης της χώρας ενώ κινητοποίησε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφρουρά για να βοηθήσουν τις τοπικές κυβερνήσεις και συμβούλια και να παράσχουν κάθε βοήθεια.
Παρά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και οδηγίες χάραξης πολιτικής που το HHS και η FEMA μπορούν να δώσουν χρειάζεται μια δύναμη που να εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές με πειθαρχία και αποτελεσματικότητα. Κι εδώ ακριβώς έρχεται το Μηχανικό.
Το Μηχανικό του Αμερικανικού Στρατού εδώ και 200 χρόνια από την ίδρυσή του παρέχει μελέτες έργων, εκτελεί κατασκευές και οργανώνει και συντονίζει την δράση τοπικών παραγόντων χάρη στα μέσα και τους ανθρώπους που μπορεί να κινητοποιήσει.
Χαρακτηριστικά, το Μηχανικό έδωσε το “παρών” στην καταστροφή της 9/11 στη Νέα Υόρκη, στις μεγάλες πλημμύρες της Νέας Ορλεάνης το 2005 και στον ιστορικό σεισμό του Σαν Φρανσίσκο το 1906.
Ωστόσο, τίποτα δεν έχει προετοιμάσει τις ΗΠΑ και το ίδιο το Μηχανικό για να ανταπεξέλθει σε ένα περιστατικό εκτάκτου ανάγκης, όχι τοπικά περιορισμένο, αλλά σε επίπεδο έθνους. Οι ανάγκες πραγματικά θα είναι κοσμογονικές και χρειάζεται όλη η ενέργεια, πειθαρχία και τα μέσα που μπορούν να επιστρατευτούν.
Για τον σκοπό αυτό, το Μηχανικό απεργάζεται ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την επιστράτευση ξενοδοχείων, κοιτώνων και συνεδριακών κέντρων, όπως το Javits Center (έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων) για την οργάνωση και μετατροπή τους σε νοσοκομεία. Σε πρώτη φάση θα οργανωθούν 4 νοσοκομεία των 1,000 κλινών ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει δώσει εντολές κάθε νοσοκομείο να αυξήσει την δυναμικότητά του κατά 50%. Θα απαιτηθούν όμως πολλά περισσότερα.
Το Μηχανικό οργανώνει ένα απλό πρόγραμμα επιστρατεύσεων και επιτάξεων και διατάσσει τα μέσα και τις μονάδες του σε όλη την επικράτεια να οργανώσουν και να επεκτείνουν τα μέτρα σύμφωνα με το βασικό σχέδιο σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
“Αν δεν είναι απλό, δεν θα πετύχει”, σημειώνει ο αντιστράτηγος Todd Semonite, διοικητής του USACE. Ο αντιστράτηγος Semonite τόνισε πως, αν σε μια κατάσταση δύσκολη και πολυεπίπεδη προσπαθήσουν να εφαρμόσουν αποκεντρωτικά ένα πολύπλοκο και ανελαστικό σχέδιο, θα αποτύχουν.
Στην ουσία, ο Μηχανικό δημιουργεί ένα μοντέλο αντίδρασης σε έκτακτη ανάγκη που οι τοπικοί διοικητές θα πρέπει να εφαρμόσουν εξασκώντας την πρωτοβουλία τους και προσαρμόζοντάς το στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Στη μάχη θα ριχθούν και οι εκλεγμένοι άρχοντες των κοινοτήτων γιατί το Μηχανικό απλά δεν μπορεί να βρίσκεται παντού.
Τα ξενοδοχεία, που είναι άδεια αυτήν την περίοδο, αποτελούν ιδανικές εγκαταστάσεις μετατροπής σε νοσοκομεία. Διαθέτουν ιδιαίτερα δωμάτια, που ενώνονται με διαδρόμους, ανελκυστήρες, διαθέτουν αυτόνομες μονάδες κλιματισμού που μπορούν να απομονωθούν εύκολα με φίλτρα αέρος για αποφυγή μετάδοσης εναερίων σωματιδίων και εγκαταστάσεις υποστήριξης (μαγειρεία, αποθήκες, αίθουσες συνεδρίων, χώρους στάθμευσης).
Το HHS μπορεί να προμηθεύσει τις απαραίτητες ποσότητες ιατρικών μηχανημάτων για τον εξοπλισμό των πρώτων νοσοκομείων σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η κρίση σε ελεγχόμενα επίπεδα. Η Νέα Υόρκη είναι η αρχή. Ήδη το USACE επιλέγει τοποθεσίες και υποψήφια κτίρια στην Καλιφόρνια και στην Ουάσινγκτον αλλά η αμέριστη συνεργασία τοπικών αρχών θα είναι το κλειδί της επιτυχίας. Η παρούσα κρίση είναι πρωτοφανής σε έκταση και δεν μοιάζει με τίποτε από όσα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει το Σώμα Μηχανικού.
Πηγή