H εταιρία Alliant Techsystems Operations LLC, τμήμα της Northrop Grumman, ανέλαβε συμπληρωματικό συμβόλαιο ύψους 164.9 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κατασκευή πυραύλων αντι-ραντάρ AGM-88 HARM (Advanced Anti-Radiation Guided Missiles -AARGM) πλήρους παραγωγής.
Το συμβόλαιο προβλέπει τη μετατροπή 253 πυραύλων Advanced Guided Missle-88B (High-Speed Anti-Radiation Missiles) σε AGM-88E AARGM για το Αμερικανικό Ναυτικό και 2 εκπαιδευτικούς πυραύλους CATM-120B/C για τη Γερμανία. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της Alliant στο Northridge και στο Ridgecrest της Καλιφόρνια και θα ολοκληρωθούν ως τον Μάρτιο του 2023.
Οι πύραυλοι αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM είναι κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-εδάφους, μέσης ακτίνας δράσης. Πρωταρχική αποστολή τους είναι η καταστολή της εχθρικής αεράμυνας στοχεύοντας μονάδες εκπομπής ραδιο-κυμάτων (ραντάρ) υψηλής κινητικότητας και ικανότητας ταχείας απενεργοποίησης (shutdown capability).
O πύραυλος αυτός είναι η τελευταία και πιο προηγμένη έκδοση των βλημάτων αντι-ραντάρ και αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα των μονάδων καταστολής αεράμυνας (SEAD). Οι αποστολές SEAD έχουν σκοπό να καταστρέψουν μονάδες πυρός ή κατεύθυνσης του δικτύου αεράμυνας του αντιπάλου ανοίγοντας το δρόμο για βομβαρδιστικά που θα διεισδύσουν και θα αποδιοργανώσουν την εχθρική άμυνα.
Το πρόγραμμα AARGM απέκτησε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα τον Ιούλιο του 2012 και υπηρετεί σήμερα με τις αεροπορίες ναυτικού και πεζοναυτών των ΗΠΑ και τις πολεμικές αεροπορίες της Ιταλίας και Αυστραλίας. Είναι πιστοποιημένο σε αεροσκάφη F/A-18C/D Hornet, F/A-18E/F Super Hornet, EA-18G Growler και Tornado Electronic Combat and Reconnaissance (ECR).
Η USAF δεν ενδιαφέρεται; Εμείς; Υπερέχει ουσιωδώς σε εμβέλεια του -Β;
Όποτε βλέπω αυτούς τους στραβούς φορείς, συγχύζομαι … Ίσως το all-time low της σύγχρονης αεροναυπηγικής … Ενώ είχε “κλείσει” η σχεδίαση του α/φ (εξελικτική και συμβατικότατη …), διαπιστώθηκε ότι … τα φορτία δεν μπορούσαν να αποχωρισθούν από το α/φ αν οι φορείς είναι παράλληλοι με το διαμήκη άξονα αυτού … Αποτέλεσμα: Θέση αυτών υπό γωνία, τεράστια πρόσθετη οπισθέλκουσα, που απομείωσε σε κάποιο βαθμό το πλεονέκτημα εμβέλειας έναντι του κλασικού Χόρνετ, πλεονέκτημα που αγοράστηκε με σοβαρή αύξηση του αποβάρου από τους 10 στους 14,5 τόννους, της εγκατεστημένης ώσης από 32.000 σε 44.000 λίμπρες, πολύ υψηλότερη οπισθέλκουσα λόγω της παχιάς πτέρυγας και αισθητά κατώτερες επιδόσεις εναέριας μάχης (πλην ίσως μέγιστης γωνίας προσβολής και ρυθμού στροφής σε πολύ χαμηλές ταχύτητες …) σε σχέση με το κλασικό Χόρνετ …
Φυσικά χρειαζόμαστε καμιά 200άρα μετά την αεροπορική υπεροχή που θα επιτύχουμε. Έτσι να μη μείνει τίποτα όρθιο.