Ο Αμερικανικός Στρατός διέρρευσε κατά τα φαινόμενα κατά λάθος μια εικόνα του νέου του Στρατηγικού Πυροβόλου Μακράς Εμβέλειας (Strategic Long Range Cannon-SLRC) σε μια παρουσίαση κατά τη διάρκεια μιας Αμερικανο-Βρετανικής Έκθεσης Εκσυγχρονισμού.
Φωτογραφία που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό Linkedin του Εργαστηρίου Ερευνών του Αμερικανικού Στρατού CCDC παρουσίασε έκθεση μελλοντικού οπλισμού που οργανώθηκε στο πεδίο δοκιμών του Aberdeen, στο Maryland, προωθώντας τη συνεργασία με τον Βρετανικό Στρατό.
Στις φωτογραφίες που συνόδευαν την ανάρτηση μπορεί κανείς να παρατηρήσει πίνακες που δείχνουν κατά τα φαινόμενα σχέδιο του Μελλοντικού Πυροβόλου του Στρατού των ΗΠΑ ικανού να χτυπήσει στόχους σε βεληνεκές 1,000 ναυτικών μιλίων.
Το Στρατηγικό Πυροβόλο Μακράς Εμβέλειας (SLRC) αποτελείται από ελκυστήρα, πλατφόρμα ρυμούλκησης, οπλικό σύστημα και βλήμα με προωθητικό γέμισμα και είναι ικανό να εκτελέσει μαζικά πυρά σε πολυεπίπεδες επιχειρήσεις.
Κάθε πεδινή πυροβολαρχία SLRC αποτελείται από τέσσερα συγκροτήματα πυροβόλων και όχημα έλκυσης βαρέων βαρών. Επίσης, αποκαλύπτεται το πλήρωμα κάθε πυροβόλου που θα είναι 8 άτομα.
Το πρόπλασμα ενός πειραματικού σχεδίου σπάνια έχει σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, ειδικά σε μια εν εξελίξει τεχνολογία αλλά αυτό δεν εμπόδισε πολλούς να διακρίνουν κάποιες χτυπητές ομοιότητες του σχεδίου με το Schwerer Gustav, το γερμανικό “στρατηγικό” υπερπυροβόλο των 80 cm που κατασκευάστηκε για να καταστρέψει τα οχυρά της “Γραμμής Μαζινώ”.
Η τύχη του “Βαρέως Γουστάβου” ήταν να μην υιοθετηθεί ποτέ και να χαρακτηριστεί μια άχρηστη σπατάλη πόρων και χρόνου για αυτό και η ομοιότητα του αμερικανικού σχεδίου πυροδότησε ομοβροντίες σχολίων στα ΜΚΔ, όπως:
“ο θείος Krupp θα ήταν περήφανος”
“Πίσω στα ναυτικά πυροβόλα”
“Ας έφερναν τουλάχιστον την Atomic Annie”
Κατά λάθος ή όχι, η θέληση του Αμερικανικού Στρατού να εξελίξει το SLRC δείχνει την τάση για πυρά πέραν από το βεληνεκές των σημερινών Α/Κ πυροβόλων και το μέλλον του πυροβολικού θα είναι πολύ διαφορετικό από ότι ξέρουμε.
Οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν πυροβόλο με εμβέλεια 1.000 ναυτικά μίλια!
Πηγή: Defence Blog