Ερευνητές ανακοινώνουν πως νέο στρατιωτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται που θα αποδώσει επιφάνεια ατομικού θώρακα 300 φορές πιο ανθεκτική από τα σημερινά γιλέκα.
Στην ταινία, “Μπάτμαν, η αρχή” ο εφευρέτης Lucius Fox (Μόργκαν Φρήμαν) παρουσιάζει στον Μπρους Γουέην πώς η εταιρία του ανέπτυξε ένα μοναδικό γιλέκο για τον Αμερικανικό Στρατό, ελαφρύ σαν kevlar αλλά που μπορεί να σταματήσει σφαίρες ή μαχαίρια. Στην ερώτηση του Γουέην (Κρίστιαν Μπέηλ) γιατί δεν μπήκε σε παραγωγή η απάντηση ήταν “οι φραγκοφονιάδες θεώρησαν πως η ζωή ενός στρατιώτη δεν αξίζει 300 χιλιάρικα”.
Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Αμύνης χρηματοδοτεί μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Florida Atlantic για την κατασκευή ενός γιλέκου από από προηγμένους πολυμερικούς αθρακονανοσωλήνες που θα παρέχουν έως και 300% περισσότερη αντοχή χωρίς να αυξάνουν το βάρος του.
Η βασική ιδέα, όπως εξηγεί ο επικεφαλής του προγράμματος, Hassan Mahfuz, είναι “να απορροφούν την ενέργεια του χτυπήματος διασπείροντάς της σε όλη την επιφάνεια αρκετά γρήγορα ώστε να μην προλάβει να συγκεντρωθεί και να διατρήσει την επιφάνεια της πλέξης και το άτομο μέσα της”.
Η DARPA αναπτύσσει κράνος με ικανότητα ανάγνωσης της σκέψης, για πολλαπλές χρήσεις
Για να συμβεί αυτό η ερευνητική ομάδα έπρεπε να δημιουργήσει μια νέα σειρά υλικών, ένα υβρίδιο πολυμερικού μίγματος που περιγράφεται ως εξαιρετικά υψηλού μοριακού βάρους πολυαιθυλενίου και ανθρακονανονημάτων. Το πρώτο έχει δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1950 και το δεύτερο “μόλις” το 1991. Πρόκειται για κενούς κυλίνδρους μορίων άνθρακα -προϊόν νανοτεχνολογίας- ή αλλιώς η χειραγώγηση αντικειμένων στο ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου του μεγέθους τους.
Οι νανοκύλινδροι άνθρακα είναι 100 φορές πιο ισχυροί από τον χάλυβα αλλά 6 φορές πιο ελαφρείς, και αναμένεται στο μέλλον θα διαδραματίσουν το ρόλο τους και σε άλλες εφαρμογές αμυντικής τεχνολογίας (υπερ-υπερηχητικά όπλα) ενώ συνδυάζοντάς τους με το πολυαιθυλαίνιο οι επιστήμονες πολλαπλασίασαν την αντοχή τους.
569,000 δολάρια προσφέρθηκαν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος από το Τεχνικό Γραφείο Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, όπως ανακοινώθηκε από το πανεπιστήμιο. Ο Mahfuz αποκάλυψε πως αρχικός στόχος ήταν η αύξηση της αντοχής κατά 25% αλλά οι προοπτικές ανοίγονται τόσο πολύ που είναι αισιόδοξος για το 300%. Καθώς όμως η ανάπτυξη συνεχίζεται, απέφυγε να κάνει οριστικές προβλέψεις.
Πηγή: Defence One