Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο ανέφεραν την Τετάρτη πως η Γερμανία στο εξής θα περιορίζει τους διαγωνισμούς για ευαίσθητα αντικείμενα άμυνας σε εθνικούς προμηθευτές. Η πληροφορία που είχε διοχετευτεί και παλιότερα (βλέπε το link “αντιδράσεις για την κατακύρωση στη Damen”), έρχεται από την κυβέρνηση μιας Καγκελαρίου που είχε ταχθεί σφοδρά εναντίον τέτοιων πρακτικών στην Ευρώπη.
Σε έγγραφο στρατηγικής που θα έχει άμεση εφαρμογή αναφέρεται πως η κυβέρνηση θα επεκτείνει τους νέους κανόνες για να περιλάβει σε αυτούς τη ναυπήγηση νέων πολεμικών πλοίων και συστημάτων τεχνολογίας ηλεκτρονικού πολέμου.
Ως σήμερα, μόνο οι υποκατασκευαστές υποβρυχίων περιορίζονταν από την κυβέρνηση σε γερμανικές βιομηχανίες. Η νέα στρατηγική επιδιώκει να κάνει τις γερμανικές βιομηχανίες του αμυντικού τομέα πιο ανταγωνιστικές. Το προσχέδιο προειδοποιεί πως αν ο Γερμανός υποκατασκευαστής αποτύχει να φτάσει τα κριτήρια ποιότητας των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η διαδικασία θα ανοίξει για να συμπεριλάβει και ανταγωνιστές από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Τρίτη, βουλευτές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Άγκελα Μέρκελ υποστήριξαν περιορισμούς στην εισαγωγή υποσυστημάτων τεχνολογίας του δικτύου επικοινωνιών 5G ως μέτρο αντιμετώπισης σε όσα λέγονται πως η κυρίαρχος της σχετικής τεχνολογίας, η κινεζική Huawei, αποτελεί απειλή στην εθνική ασφάλεια. Η σχετική κριτική, που έρχεται απευθείας από την αμερικανική πλευρά και τον νυν πρόεδρο Τραμπ, κάνει τη Γερμανία να αντιδρά αυξάνοντας τον αμυντικό της προϋπολογισμό σε άνω του 2% του ΑΕΠ.
Η τελευταία αντίδραση ήρθε μετά την κίνηση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία και να ενσωματώσει την Κριμαία, το 2014, κάνοντας τις ΗΠΑ να απαιτήσουν αύξηση των δαπανών για την άμυνα από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ στο παραπάνω ποσοστό ως το 2024. Ωστόσο, ακόμα και αυτή τη στιγμή, μόνο επτά χώρες φτάνουν ή ξεπερνούν το ποσοστό αυτό, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία). Η Γερμανία δεν θα φτάσει αυτό το σημείο παρά με καθυστέρηση το 2031.
“Επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη βασικών αμυντικών ικανοτήτων που έχουν στρατηγική σημασία για τη Γερμανία όπως και για την Ε.Ε.” δήλωσε ο υπουργός οικονομίας Peter Altmaier. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σύντομα, καθώς η Γερμανία είναι έτοιμη να διεξάγει διαγωνισμό για δύο νέα δεξαμενόπλοια που, σύμφωνα με τους νέους νόμους, θα ναυπηγηθούν σε γερμανικά ναυπηγεία.
Πηγή: Reuters.com