21.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΔΙΑΣΤΗΜΑ–ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΟ τεράστιος πύραυλος ARTEMIS της NASA αφήνει την γραμμή συναρμολόγησης για δοκιμές

Ο τεράστιος πύραυλος ARTEMIS της NASA αφήνει την γραμμή συναρμολόγησης για δοκιμές

- Advertisement -

Το κύριο στάδιο του πυραύλου του Συστήματος Διαστημικής Εκτόξευσης της NASA (SLS) βρίσκεται καθόδόν για το επόμενο βήμα στο πρόγραμμα Artemis να φέρει την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στη Σελήνη ως το 2024. Θα είναι επίσης η “ραχοκοκαλιά” του μελλοντικού πυραυλικού προγράμματος για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος.
Η αποκάλυψή του είναι ένα “φανταστικό βήμα προς τα εμπρός” όταν πια θα έχουν γίνει πράξη όλα όσα λέγονται, το SLS θα είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ.
Λόγω του μεγέθους του, και τα πέντε κύρια τμήματα του σταδίου κατασκευάστηκαν ξεχωριστά και μετά συναρμολογήθηκαν, έχοντας μήκος συνολικά από την κορυφή ως τη βάση 65 μέτρα. Το κύριο στάδιο του πυραύλου θεωρείται “η ατμομηχανή” του, με τέσσερις κινητήρες RS-25 και δύο γιγάντιες δεξαμενές που περιέχουν 733,000 γαλόνια προωθητικού. Κατά την απογείωση, το κύριο στάδιο θα παράγει 900,000 κιλά ώθησης για να στείλει τους αστροναύτες στη Σελήνη.

Το πρώτο κύριο στάδιο του πυραύλου Artemis μετακινείται αργά προς τον φορέα Pegasus που θα το μεταφέρει στο διαστημικό κέντρο Stennis (φωτογραφία: NASA)

Στις 8 Ιανουαρίου 2020, το κύριο στάδιο φορτώθηκε στον φορέα Pegasus για δοκιμές στο διαστημικό κέντρο Stennis της NASA κοντά στον κόλπο του St. Louis. Αυτή η σειρά “πράσινων λειτουργιών” θα είναι το τελικό τεστ πριν την εκτόξευση του Artemis. Ονομάστηκαν έτσι από τις πράσινες ή νέες συσκευές που σχεδιάζουν να αξιολογήσουν αργότερα μέσα στο έτος.
“Η ολοκλήρωση αυτού του νέας κατασκευής πυραύλικού συστήματος διαστημικής εκτόξευσης βασικών σταδίων θέτει τους ανθρώπους στην αιχμή μιας νέας εποχής για την εξερεύνηση του διαστήματος”, λέει ο John Honeycutt, διευθυντής του προγράμματος SLS Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα. “Ο πύραυλος SLS της NASA σχεδιάστηκε για να εξελιχθεί στο μέλλον για μια ποικιλία αποστολών που να μπορούν να πραγματοποιηθούν πρώτα για την κατάκτηση της Σελήνης από το Artemis, μετά του Άρη και κατόπινα άλλων διαστημικών αποστολών”.
Το κύριο στάδιο του πυραύλου του Συστήματος Διαστημικής Εκτόξευσης (SLS) με τους τέσσερις κινητήρες RS-25 (φωτογραφία: ΝASA)

Το ταξίδι από το εργοστάσιο Michoud στον φορέα είναι μόλις δύο χιλιόμετρα αλλά προσέφερε πολλές ευκαιρίες για να ρίξουμε μια ματιά στο SLS καθώς έβγαινε. Περισσότερες από 1,100 εταιρίες συμμετείχαν στην τελική συναρμολόγηση του του πυραύλου SLS με την Boeing να κατασκευάζει το κύριο στάδιο και την Aerojet Rocketdyne να παρέχει τους κινητήρες RS-25.
“Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το πρόγραμμα Artemis της NASA και μια μέρα υπερηφάνειας για την ομάδα του κυρίου σταδίου του Συστήματος Διαστημικής Εκτόξευσης καθώς το πρώτο κομμάτι του πυραύλου αφήνει το χώρο του εργοστασίου”, είπε η Julie Bassler, διευθύντρια των σταδίων του the SLS της NASA. “Η έξοδος του κυρίως σταδίου με κατεύθυνση το Stennis πριν τις δοκιμές λειτουργίας του σηματοδοτεί μια εξαιρετική επόμενη φάση καθώς η NASA ετοιμάζεται για την πρώτη εκτόξευση του Artemis. Η δοκιμή Πράσινης Λειτουργίας θα καθορίσει αν το στάδιο είναι έτοιμο για να τοποθετηθεί στην εξέδρα εκτόξευσης”.
Πάνω από 1,100 εταιρίες από όλες τις ΗΠΑ συμμετέχουν στην ανάπτυξη και κατασκευή του πυραυλικού φορέα SLS του προγράμματος Artemis (φωτογραφία: NASA)

Από την στιγμή της ανακοίνωσης, το πυραυλικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσει και υπερβεί τις αρχικές εκτιμήσεις κόστους. Η ημερομηνία εκτόξευσης του Artemis 1 παραμένει ενδεικτική με την εκτόξευση να υπολογίζεται γύρω στον Νοέμβριο του 2020 αλλά άλλες αναφορές να την τοποθετούν στο 2021 με την αναφορά του Διαστημικού Κέντρου Κέννεντι να είναι η πιο ρεαλιστική. Η πρώτη αποστολή δεν θα έχει πλήρωμα αλλά θα είναι μια πτητική δοκιμή 60 μίλια από την επιφάνεια της Σελήνης.
Το Artemis 2 θα είναι η πρώτη επανδρωμένη πτήση του προγράμματος με την προγραμματισμένη εκτόξευση να τοποθετείται στα τέλη του 2022. Οι αστροναύτες θα εκτελέσουν μια υπερπτήση αλλά δεν θα προσεληνωθούν στην επιφάνεια της Σελήνης. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το Artemis 3 θα είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα και ο επόμενος άνδρας θα πατήσουν στη Σελήνη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Leopard 1A5 “φρεσκαρισμένο”, η επιστροφή των ελαφριών/μεσαίων αρμάτων και στην Ελλάδα;

Πολύ πρόσφατα παρουσιάστηκε στο ΓΕΣ η πρόταση της εταιρείας EODH -που έχει μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή θωρακίσεων για τα άρματα οικογένειας Leopard- για ένα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι λόγοι που το ΠΝ κοιτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το LCS-17,...

87
Το άρθρο του Βασίλη Νέδου στην "Καθημερινή", της 7ης Απριλίου 2024, ήταν διαφωτιστικό σε σχέση με όσα σχεδιάζονται στο Πολεμικό μας Ναυτικό. To οποίο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Απριλίου 313: Μάχη στο Τζίραλο, η “θεϊκή”...

1
Μετά από μακρές και άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αυγούστων Λικινίου και Μαξιμίνου του 2ου, οι δύο παλιοί τετράρχες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας συγκρούονται με σφοδρότητα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Οδησσός: 5 νεκροί από ρωσική επίθεση

Τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 32 υπέστησαν τραυματισμούς σε ρωσική πυραυλική επίθεση τη Δευτέρα εναντίον της Οδησσού. Οκτώ από τους τραυματίες είναι σε...

Μπλίνκεν: Στην Ιορδανία για να συζητήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει σήμερα στην Ιορδανία για να συζητήσει για τα μέσα που θα επιτρέψουν την αύξηση της ανθρωπιστικής...

Κίνα: H Χαμάς και η Φάταχ εξέφρασαν βούληση για συμφιλίωση

Τα αντίπαλα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Φάταχ εξέφρασαν την πολιτική βούληση να επιδιώξουν την συμφιλίωσή τους μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης, γνωστοποίησε σήμερα...