Η Ινδία περιορίζει τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού και αντικειμένων διπλής χρήσης όπως εκρηκτικών και πυροκροτητών στην Τουρκία, υπό το φως των αυξανόμενων αμυντικών δεσμών με το Πακιστάν και της δυνατότητας χρησιμοποίησης αυτού του εξοπλισμού ενάντια στην ίδια την Ινδία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Economic Times, h Ινδία εξέφρασε την ανησυχία της για τη «μονομερή στρατιωτική επίθεση» στη βορειοανατολική Συρία και υποστήριξε ότι η δράση μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην περιοχή καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ινδική ιστοσελίδα, οι άδειες εξαγωγής ευαίσθητου εξοπλισμού στην Τουρκία αναστέλλονται και είναι απίθανο να επανεξεταστούν σύντομα εξαιτίας επανειλημμένων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με το Κασμίρ και της αύξησης των τουρκικών εξαγωγών όπλων στο Πακιστάν.
Το ποσοστό οπλικών συστημάτων που εξάγει η Ινδία στην Τουρκία συνολικά είναι πολύ μικρό, αλλά τα είδη διπλής χρήσης, όπως οι πυροκροτητές, οι πυροσωλήνες ασφαλείας και οι εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και στην εξόρυξη είναι όλο το υπόλοιπο ποσοστό των εξαγωγών.
Μια μελέτη σχετικά με τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί από το ισλαμικό κράτος (ISIS) στη Συρία, που διεξήχθη από το Conflict Armament Research (CAR) το 2017, διαπίστωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων με τα οποία δούλεψαν οι άντρες του ISIS για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ήταν κατασκευασμένα στην Ινδία, είχαν εξαχθή νόμιμα στην Τουρκία και άλλες χώρες κι από εκεί βρήκαν τον δρόμο τους προς τη εμπόλεμη ζώνη.
Η Ινδία είχε αρχίσει ουσιαστικό διμερές εμπόριο με την Τουρκία, έναν παραδοσιακό σύμμαχο του Πακιστάν, από το 2016. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που επικοινώνησαν με τον Ερντογάν μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016 ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έκανε στην Ινδία το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την επιστροφή στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2017. Οι εμπορικοί δεσμοί αυξήθηκαν έκτοτε και άρχισε να αυξάνεται κι η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Υπάρχει, ωστόσο κι ένα ακόμα πρόβλημα που ωθεί την Ινδία στην αναθεώρηση των εξαγωγικών της δεσμών με την Τουρκία. Στην πρόσφατη διμερή κρίση με το Πακιστάν για το θέμα του Κασμίρ, τα περισσότερα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) κράτησαν αποστάσεις από το Πακιστάν για το θέμα, εκτός από μόνο δυο χώρες, που εξέφρασαν ανοικτά την υποστήριξή τους απέναντί του: Τη Μαλαισία και την Τουρκία.
Η ινδική ιστοσελίδα αναφέρει ότι ακόμα και μια συμφωνία ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή πλοίων υποστήριξης του στόλου για το ναυτικό σε συνεργασία με ένα τουρκικό ναυπηγείο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση υπό το φως των νέων δεδομένων.
Τουρκικά ναυπηγεία θα χτίσουν πέντε νέα πλοία του ινδικού Ναυτικού