Ένα βίντεο που δοκιμάζει τις ικανότητες μάχης ενός ανθρωπόμορφου ρομπότ έχει τραβήξει την προσοχή των θαμώνων του YouTube, δίνοντάς του εκατομμύρια θεάσεις μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Το βίντεο ωστόσο δεν είναι πραγματικό και το όνομα της εταιρείας είναι μία παραποίηση της πραγματικής εταιρείας ρομποτικών εφαρμογών Boston Dynamics.
Το συγκεκριμένο βίντεο μικρού μήκους πάντως πέτυχε να ξεγελάσει τους περισσότερους που το είδαν λόγω της εξαιρετικής του αληθοφάνειας. Δημιουργήθηκε από το αμερικανικό στούντιο Corridor Digital, και ουσιαστικά αποτελεί μια παρωδία των γνωστών ρομπότ της Boston Dynamics.
Αυτό που συμβαίνει στο βίντεο είναι ότι ένα ρομπότ περνάει από έναν στίβο μάχης σκοποβολής, όπου όμως οι εκπαιδευτές του κάνουν τη ζωή δύσκολη με μία σειρά βίαια καψόνια, προκειμένου να «εκβιάσουν» μία λάθος κίνηση από το ρομπότ, ή μία αστοχία κατά τις βολές.
Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει όμως και το ρομπότ πάντα βρίσκει ξανά την ισορροπία του, σηκώνεται από το έδαφος, επανακτά τους στόχους, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξει όπλο και ταυτόχρονα καταφέρνει να μην χτυπήσει κανέναν ανθρώπινο στόχο.
Η παρωδία αποκαλύπτεται και στους πλέον δύσπιστους στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν το ρομπότ αρνείται να «σκοτώσει» ένα κατοικίδιο «σκύλο ρομπότ», αλλά αντίθετα το παίρνει αγκαλιά και φεύγει τρέχοντας.
Παρόλο που όπως είπαμε το βίντεο δεν ήταν πραγματικό, το περιεχόμενο του θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι απολύτως ενδεικτικό του τι μπορούμε να περιμένουμε για το μέλλον. Εξάλλου τα πραγματικά ρομπότ της πραγματικής Boston Dynamics αναπτύσσονται με παρόμοιες δυνατότητες υπ’ όψιν.
Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε για την ανάπτυξη ανθρωπόμορφων ρομπότ ήταν η επίτευξη αποτελεσματικής ισορροπίας. Αυτό το πρόβλημα σταδιακά λύνεται με την ανάπτυξη και χρήση προηγμένων μηχανισμών γυροσκοπίων που ορίζουν αυτόματα τις κινήσεις των άκρων των ρομπότ αυτών.
Στο παρακάτω αληθινό βίντεο διακρίνονται οι ικανότητες στην επίτευξη δύσκολων ανθρωποειδών κινήσεων από ένα αληθινό πειραματικό ρομπότ της Boston Dynamics.
Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ας πάμε τριάντα πέντε χρόνια πίσω κι ας δούμε πώς πίστευαν τότε ότι θα ήταν τα ανθρωπόμορφα ρομπότ… Κάπου στην δεκαετία του ’90, την οποία έχουμε αφήσει πίσω μας προ πολλού…