Η ρωσική Rosatom κέρδισε άδεια για να ξεκινήσει την κατασκευή του δεύτερου από τους συνολικά τέσσερις προγραμματισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία και ετοιμάζεται να εγκαταστήσει τον πρώτο χαλυβουργικό εξοπλισμό στην πρώτη μονάδα αυτό το φθινόπωρο, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Ρόιτερ επικαλούμενο δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλου της εταιρείας Κιρίλ Κομάροφ την Παρασκευή.
Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο του ετήσιου συνέδριου World Nuclear Association (WNA) στο Reuters, όπου διευκρινίστηκε ότι η άδεια δόθηκε εντός του Αυγούστου φέτος.
Η Rosatom βρίσκεται υπό πίεση να ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες μέχει το 2023, έτος που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και προσπαθεί να πετύχει τον στόχο αυτό παρά τα προβλήματα.
Ρωγμές στα θεμέλια του νέου τουρκικού σταθμού πυρηνική ενέργειας (κυριολεκτικά)
Σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους της, η Rosatom έχει επτά χρόνια να κατασκευάσει κάθε αντιδραστήρα από την ημερομηνία που λαμβάνει όλες τις απαιτούμενες άδειες και κι εξουσιοδοτήσεις. Σύμφωνα με τον Κομάρωφ, αυτό σημαίνει ότι ο αντιδραστήρας στο Ακούγιου πρέπει να παραδοθεί νωρίτερα αν πρόκειται να παραδοθεί το 2023.
H Rosatom είχει κερδίσει την άδεια για τον πρώτο τουρκικό αντιδραστήρα τον Απρίλιο του 2018, για τον οποίο τα θεμέλια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Ο Κομάροφ, επικεφαλής της διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας της Rosatom, δήλωσε ότι ο “βασικός συλλέκτης” της πρώτης μονάδας έχει μεταφερθεί ήδη στο εργοτάξιο και θα εγκατασταθεί αυτό το φθινόπωρο.
Ο Κομάροφ δήλωσε ότι το συντομότερο που είχε κατασκευάσει ποτέ πυρηνικό αντιδραστήρα η εταιρεία ήταν στην Τιανγουάν της Κίνας, όπου η μονάδα 3 είχε τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2017, έξι χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Πυρηνικός σταθμός Ακούγιου: Όταν μια εικόνα ισούται με 1.000 λέξεις
Οι τέσσερις αντιδραστήρες VVER, με συνδυασμένη παραγωγή 4,8 γιγαβάτ, αναμένεται να καλύψουν το 6% έως 7% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας όταν αυτοί θα λειτουργούν πλήρως.
Η Τουρκία, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές για όλες σχεδόν τις ενεργειακές της ανάγκες, θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο, το οποίο προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία.