Η ινδική Αεροπορία προσανατολίζεται στην ακύρωση των σχεδίων για αντικατάσταση των κινητήρων των αεροσκαφών κρούσης / βαθιάς διείσδυσης Jaguar λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται. Αντ ‘αυτού, θα μπορούσε να προμηθευτεί επιπλέον Sukhoi Su-30 MKI ή Dassault Rafale για να αντικαταστήσει το αεροσκάφος που πλέον θα αποσυρθεί.
Η HAL πιέζει για 72 Su-30MKI, η Ινδία διστάζει να τα παραγγείλει
Σύγκριμένα, σύμφωνα με πηγές της ινδικής Αεροπορίας που επικαλείται η ινδική ιστοσελίδα ThePrint, οι κινητήρες Rolls-Royce Adour 811 των πεπαλαιωμένων πια δικινητήριων αεροσκαφών της δεκαετίας του 1980 έχουν υποστεί μείωση 15-30% στην παρεχόμενη ώση, που σημαίνει ότι το αεροσκάφος δεν μπορεί πλέον να φέρει πλήρη φόρτο μάχης.
Η Αεροπορία είχε προγραμματίσει να προχωρήσει σε αντικατάσταση των κινητήρων και είχε επιλέξει τους κινητήρες F-125IN της αμερικανικής εταιρείας Honeywell. Ωστόσο, οι εν λόγω πηγές χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των Jaguar ως μια δύσκολη κατάσταση: «Η τιμή που ζητάει η Honeywell και η HAL για την αντικατάσταση είναι απλά πάρα πολύ υψηλή. Για την τιμή αναβαθμίσης δυο αεροσκαφών, μπορούμε να αγοράσουμε ένα “βασικό” Rafale».
Αυτήν την στιγμή, η ινδική Αεροπορία επιχειρεί με συνολικά έξι μοίρες αεροσκαφών Jaguar, αν και στην πράξη οι μοίρες είναι μόνο πέντε πλήρους σύνθεσης κι η έκτη είναι μειωμένης σύνθεσης λόγω απωλειών σε ατυχήματα.
Τα Jaguar πάντως αναβαθμίζονται σε επίπεδο ηλεκτρονικών πτήσης βρισκόμενα αισίως στο πρόγραμμα αναβάθμισης Darin-III – αλλά αυτό το πρόγραμμα είναι επτά χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
Ανεξάρτητα όμως από τα ηλεκτρονικά το πρόβλημα είναι με τους κινητήρες. Δεδομένου ότι ο συντελεστής ώσης έχει πέσει, το αεροσκάφος πετάει μονιμα με χαμηλότερο φορτίο κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τον καιρό της ειρήνης τουλάχιστον, ως προληπτικό μέτρο.
Σύντομα όμως θα έρθει εποχή που τα αεροσκάφη θα καθηλώνονται καθώς η απόδοση των κινητήρων τους θα έχει πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο σημείο, μετά το οποίο οι ζωές των πιλότων θα τίθεντο σε κίνδυνο.
Οι Ινδοί πιλότοι εξάλλου έχουν φτιάξει ένα μακάβριο ανέκδοτο στο οποίο οι σημερινοί κινητήρες των Jaguar είναι τόσο «ψόφιοι» που σε περίπτωση αστοχίας / βλάβης του ενός, ο δεύτερος θα μεταφέρει το αεροσκάφος μέχρι το σημείο συντριβής, όχι πίσω στην ασφάλεια της βάσης του, όπως θα έπρεπε.
Δυο απανωτά περιστατικά με ινδικά αεροσκάφη Jaguar κι ένα νεκρό πιλότο
Άλλη πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το σχέδιο για την προμήθεια περισσότερων Sukhoi Su-30MKI εξετάζεται επειδή το αεροσκάφος θα μπορούσε να εκπληρώσει έναν παρόμοιο ρόλο: «Ένα σχέδιο είναι να παραγγείλουμε περισσότερα Su-30 MKI για την αντικατάσταση εκείνων των Jaguar που θα καθηλωθούν. Όσον αφορά τον ρόλο, ένα Sukhoi μπορεί να εκτελέσει την ίδια αποστολή για την οποία θα χρειάζονταν δύο Jaguar. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε το περιθώριο να καθηλώσουμε ολόκληρο τον στόλο των Jaguar εάν οι κινητήρες γίνουν ανυπέρβλητο πρόβλημα. Αν το κάνουμε αυτό, η δύναμη των αεροσκαφών μας θα πέσει κάτω ακόμα κι από εκείνη του Πακιστάν. Ας μην ξεχνάμε ότι από τις υπάρχουσες 25 μοίρες, έχουμε ακόμα μερικές αποτελούμενες από παλιά MiG.»
Τα ινδικά Jaguar αγοράστηκαν την δεκαετία του ’70 και οι παραλαβές ξεκίνησαν το 1981, δηλαδή τα αεροσκάφη είναι αισίως σχεδόν 40 ετών. Πρόκειται δε για σχεδίαση της δεκαετίας του ’60 (πρώτη πτήση 1968), υποηχητικό (σ.σ. πλέον…) και εξειδικευμένο σε ένα και μόνο ρόλο με ανύπαρκτες πρακτικά ικανότητες αυτοπροστασίας.
Η Ινδία παραλαμβάνει 2 μεταχειρισμένα Mirage 2000 και 32 Jaguar από την Γαλλία
Το ζήτημα της αντικατάστασης των κινητήρων τους δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς η αμερικανική εταιρεία προωθεί την πρόταση της εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, ενώ κι οι ίδιοι οι αγγλικοί κινητήρες έδειξαν σοβαρούς περιορισμούς σε σχέση με τις διαφημιζόμενες επιδόσεις ακόμα και καινούριοι όταν ήταν, την δεκαετία του ’80. Τότε το αεροσκάφος στο ινδικό περιβάλλον απλώς δεν μπορούσε να πετάξει σε μεγάλο υψόμετρο με τον πλήρη φόρτο μάχης του.
Κανονικά δηλαδή, σε οποιαδήποτε άλλη Αεροπορία η συντήρηση σε υπηρεσία αεροσκαφών υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν κάτι το ανήκουστο. Για να το πουμε απλά, αν υποθετικά προχωρούσε κανονικά το πρόγραμμα αντικατάστασης κινητήρων, τα ινδικα Jaguar θα μπορούσαν θεωρητικά να πετούν για άλλα 20 χρόνια, οπότε και τα αεροσκάφη θα ήταν πια… 60 χρονών. Μιλάμε όμως για την Ινδία.