Το ενδιαφέρον του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τις φρεγάτες κλάσης Adelaide είναι γνωστό από τον περασμένο Δεκέμβρη. Η αλήθεια είναι πως αναμέναμε μέσα στις αρχές του έτους, επιτροπή του ΠΝ να επισκεφτεί την/τις φρεγάτα/ες που η Αυστραλία έχει διαθέσιμες προς πώληση. Η επίσκεψη, που ομολογούμε πως την περιμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν έγινε. Ο βασικός λόγος ήταν η μη αποδέσμευση πυραύλων Standard SM-2 BlockIIIA από τα αυστραλιανά αποθέματα μαζί με τα πλοία, αλλά και μια σειρά άλλων, αδιευκρίνιστων λόγων εκείνη την περίοδο. Εδώ, ας πούμε για πολλοστή φορά, πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μας δώσουν τους πυραύλους.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Αθήνα προσπάθησε να γεφυρώσει τις “διαφορές” που υπήρχαν με τους Αυστραλούς, αλλά οι τελευταίοι εμφανίζονταν αρκετά “δύσκαμπτοι” στις διαπραγματεύσεις.
Κάπου εκεί εμφανίστηκε και η Χιλή, που “καλοείδε” την πιθανότητα εισαγωγής σε υπηρεσία των Adelaide, εστω και χωρίς τους SM-2, αφού στο οπλοστάσιό της έχει έναν αριθμό SM-1 για τον οπλισμό των παλαιών φρεγατών κλάσης L. Το θέμα όμως είναι πως οι Χιλιανοί έχουν ήδη συμφωνήσει με τους Ολλανδούς για τις δυο τελευταίες ολλανδικές φρεγάτες κλάσης Μ, ενώ έχουν ήδη σε υπηρεσία φρεγάτες Μ. Συνεπώς, οι Adelaide θα είναι πιθανότατα μια περιττή πολυτέλεια για το χιλιανό Ναυτικό.
Τώρα, ίσως η Αυστραλία δεν έχει άλλο σοβαρά ενδιαφερόμενο τελικά πλην του Ελληνικού Ναυτικού. Το Ελληνικό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει επίσκεψη που έκανε στο HMAS Newcastle (FFG-6) τον περασμένο Μάιο ο ΑΓΕΝ. Ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης στο περιθώριο επίσκεψης σε αμυντικό φόρουμ και έκθεση αμυντικού υλικού στη Σιγκαπούρη, βρήκε ευκαιρία και επισκέφτηκε το πλοίο, που βρισκόταν μάλιστα στο τελευταίο του ταξίδι (στο περιθώριο του συνεδρίου ISMC 2019 και της έκθεσης IMDEX 2019).
Καθώς μέχρι τότε δεν γνωρίζαμε αν οι Αυστραλοί δίνουν τελικά κάποιους SM-2, συνεπώς υποθέτουμε πως ο Αντιναύαρχος Τσούνης με την επίσκεψή του εξέφραζε το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον του ΠΝ για τα πλοία. Πιστεύουμε πως το ΠΝ δεν μπορούσε να “προσπεράσει” τις ικανότερες μεταχειρισμένες φρεγάτες σε λογική τιμή που υπήρχαν παγκοσμίως έτσι απλά, και δεν δίστασε να συνεχίσει έστω και άτυπα να ενδιαφέρεται για τα πλοία.
Η επίσκεψη του ΑΓΕΝ, που σύμφωνα με πληροφορίες μας θα μπορούσε να την πούμε ως και επιθεώρηση, δεν είχε απολύτως θετικά αποτελέσματα. Ο ΑΓΕΝ, που έχει διατελέσει και κυβερνήτης φρεγάτας, δεν βρήκε την HMAS Newcastle σε καλή κατάσταση, και αυτό ήταν που μας μεταφέρθηκε από πλευράς ΠΝ. Από Αυστραλιανής πλευράς, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα πλοία είνα σε “καλή” κατάσταση (δεν θα μπορούσαν να πουν και κάτι άλλο προφανώς).
Βέβαια, πρέπει να πούμε πως 45 μέρες μετά την επίσκεψη, η HMAS Newcastle αποσύρθηκε από υπηρεσία, συνεπώς δεν είναι τελείως παράλογο το πλοίο να ήταν κάπως “αφημένο”. Φυσικά, από την στιγμή που έτσι όπως φαίνεται το ΠΝ είναι σε μια χαλαρή αλλά διαρκή διαπραγμάτευση με τους Αυστραλούς, δεν θα ήταν έξυπνο ο ΑΓΕΝ να δηλώσει “ενθουσιασμένος” από την κατάσταση του πλοίου. Επίσης, κάτι που πρέπει να πούμε για το ΠΝ, είναι πως ανέκαθεν τα πλοία του, ασχέτως ηλικίας, τα διατηρεί σε εξαιρετική κατάσταση (με ότι συνέπεια έχει αυτό σε βάρος των πληρωμάτων) κι όχι απλά “καλή”.
Αυτό που μπορούμε να τονίσουμε, είναι πως σε συνδυασμό με την πρόσφατη επίσκεψη του Αυστραλού επιτετραμμένου στην ΓΔΑΕΕ, δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιες εξελίξεις στο θέμα αυτό. Τονίζουμε πως η HMAS Newcastle (FFG-06) βγήκε στις 30 Ιουνίου από υπηρεσία, ενώ η HMAS Darwin (FFG-04) πέρσι. Η HMAS Melbourne (FFG-05) θα αποσυρθεί φέτος στις 26 Οκτωβρίου. Αν θέλουμε λοιπόν, και βοηθήσουν και οι φίλοι Αυστραλοί, το ΠΝ θα μπορούσε να βρεθεί με δυο επιπλέον πολεμικά πλοία, με δυνατότητα άμυνας περιοχής πριν το τέλος του έτους. Τώρα, αν Αυστραλία και Ελλάδα βρουν κοινό τόπο για τα δυο εναπομείναντα πλοία, φανταζόμαστε πως θα το μάθουμε σχετικά άμεσα.