Σοβαρές ανησυχίες έχουν προκαλέσει οι αναφορές ρωγμών που εμφανίστηκαν στα θεμέλια του (ρωσικής κατασκευής) πυρηνικού εργοστασίου Akkuyu (κόστους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία) σχετικά με τη συνολική ασφάλεια της εγκατάστασης που βρίσκεται κοντά στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας.
Ρωγμές στα θεμέλια του νέου τουρκικού σταθμού πυρηνική ενέργειας (κυριολεκτικά)
Η κατασκευή του εργοστασίου Mersin ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018. Βρίσκεται κοντά σε μια νοητή γραμμή στην οποία συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Αφρικής, σε μια περιοχή εξαιρετικά σεισμική. Το σχέδιο κατασκευής περιλαμβάνει τέσσερις αντιδραστήρες δυναμικότητας 1.200MW, δύο εκ των οποίων θα κατασκευαστούν μέχρι το 2023.
Σύμφωνα με αρκετές αναφορές (από τη στιγμή που τέθηκαν τα θεμέλια), τα σκυροδέματα της πρώτης μονάδας κατέρρευσαν, αναγκάζοντας την Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ) να παρέμβει και να διατάξει την επανατοποθέτηση των θεμελίων. Όμως, νέες αναφορές είδαν το φως της δημοσιότητας, με ισχυρισμούς ότι οι ρωγμές επανεμφανίστηκαν, κάτι που η ΤΑΕΚ αρνείται.
Ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής από το Δημοκρατικό Κόμμα (CHP), Alpay Antmen, υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο ζητώντας τη σύσταση επιτροπής για να διερευνήσει το θέμα, προειδοποιώντας ότι ένας σεισμός θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η έκκληση του CHP για διεξαγωγή έρευνας δεν αναμένεται να περάσει από το κοινοβούλιο, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αντιτίθεται σθεναρά στην κίνηση.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες των κατασκευών, οι ρωγμές εμφανίζονται είτε για τεχνικούς λόγους (οι οποίοι μπορούν να σταθεροποιηθούν) είτε λόγω σεισμικής δραστηριότητας, η οποία είναι δυνητικά καταστροφική για έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να συμβεί μείζων πυρηνικό ατύχημα εάν επρόκειτο να χτυπήσει ένας μεγάλος σεισμός. Οι ραδιενεργές επιπτώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια έκταση 20 έως 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων και, ενδεχομένως, 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 2/3 ημέρες μετά…
Με πληροφορίες από NewEurope.eu