Ένα επιβατικό αεροπλάνο βυθίστηκε ελεγχόμενα στην θάλασσα την Παρασκευή στη βορειοδυτική Τουρκία ως μία κίνηση ενίσχυσης του τοπικού τουρισμού κατάδυσης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το επιβατικό αεροσκάφος Airbus A330 ρυμουλκήθηκε από την ακτή σε απόσταση ενός μιλίου από το λιμάνι Ιμπρίτσε στην επαρχία της Αδριανούπολης σε μια ειδική τελετή στον κόλπο του Σάρος – στις παρυφές του Αιγαίου Πέλαγους.
Με τη χορηγία του εταιρείας του αγωγού Transanatolian Pipeline Project (TANAP) το αεροσκάφος θα βυθιστεί σ’ αυτήν την απόσταση σε βάθος 30 μέτρων για να μετατρέψει το αεροπλάνο σε τεχνητό ύφαλο στον Κόλπο του Σάρος και να αναζωογονήσει τον καταδυτικό τουρισμό της περιοχής.
Ο Αλί Ουισάλ δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι ο κόλπος του Σάρος στο βόρειο Αιγαίο έχει μεγάλη σημασία από πλευράς τουρισμού. «[…] Ο τουρισμός καταδύσεων είναι διαφορετικό τμήμα της αγοράς από τον μαζικό τουρισμό. Ένας συνηθισμένος τουρίστας δημιουργεί εισόδημα για την τοπική τουριστική αγορά λιγότερο από 500-600 δολάρια, ενώ ένας τουρίστας που έρχεται για καταδύσεις δημιουργεί εισόδημα 2.000-3.000 δολάρια. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι το αεροπλάνο και ο τεχνητός ύφαλος είναι πολύ σημαντικοί».
Το αεροπλάνο αποσυναρμολογήθηκε σε κομμάτια και μεταφέρθηκε από την Αττάλεια με έξι φορτηγά τον Μάρτιο. Είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 1995 και αποσύρθηκε πέρυσι.
Στο ίδιο πλαίσιο, διάφορα αντικείμενα και στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του Τσανάκκαλε κατά την διάρκεια του Α’ ΠΠΠ βυθίστηκαν στον ίδιο κόλπο ως τεχνητοί ύφαλοι.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Κεσάν Μουσταφά Χελβάτσιογλου, είναι μια «ιστορική μέρα» για τον Κόλπο του Σάρος αφού πλέον το μεγαλύτερο βυθισμένο αεροσκάφος στον κόσμο θα βρίσκεται εκεί.
To τεύχος Ιουνίου της ΠΤΗΣΗΣ (397), τώρα διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag