Ο Ινδικός Οργανισμός Αμυντικήες Έρευνας κι Ανάπτυξης (DRDO) πραγματοποίησε για πρώτη φορά σήμερα δοκιμή ενός πυραύλου επίδειξης τεχνολογίας με ικανότητα επίτευξης υπέρ-υπερηχητικής ταχύτητας (HSTDV), ήτοι πάνω από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.
Ωστόσο σύμφωνα με το livefist, η δοκιμή δεν ήταν επιτυχής. Ο συγκεκριμένος πύραυλος αποτελεί τον καρπό ερευνητικού προγράμματος από την προηγούμενη δεκαετία. Γαι την περίσταση, το DRDO εξέδωσε σχετική ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τη δοκιμή:
«Ο Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) σήμερα εκτόξευσε ένα Όχημα Επίδειξης Τεχνολογίας για να αποδείξει μια σειρά κρίσιμων τεχνολογιών για φουτουριστικές αποστολές από το νησί Dr Abdul Kalam στα ανοικτά των ακτών του Odisha. Ο πυραύλος εκτοξεύτηκε με επιτυχία στις 11:27 τοπική ώρα. Διάφορα ραντάρ, σταθμοί τηλεμετρίας και ηλεκτροπτικοί αισθητήρες παρακολούθησαν το όχημα μέσω της πορείας του. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν και θα αναλυθούν για την επικύρωση των κρίσιμων τεχνολογιών.»
Η ανακοίνωση, ασαφής όπως συνήθως, δεν αναφέρει το αποτέλεσμα της δοκιμής, γεγονός που οδηγεί σε εικασίες σχετικά με το κατά πόσον ικανοποιούσε με επιτυχία όλα τα κριτήρια και προδιαγραφές ή αν υπήρξε εγκατάλειψη κατά την διάρκεια της εκτόξευσης.
Πηγές κατ’ ευθείαν από την κορυφή του DRDO διέρευσαν στο Livefist ότι ο βαλλιστικός πύραυλος Agni-I που θα ενεργούσε ως όχημα για την μεταφορά του HSTDV σε κατάλληλο υψόμετρο δεν ολοκλήρωσε την αποστολή αυτή, επομένως πιθανόν να μην έγινε καν ούτε η ίδια η πτήση του υπερ-υπερηχητικού οχήματος.
Ο συγκεκριμένος πύραυλος θα χρησιμοποιούσε κινητήρα τροφοδοτούμενο με αέρα (σ.σ. air-breathing) για την κίνησή του. Τέτοιοι κινητήρες έχουν αναπτυχθεί και από άλλες χώρες εδώ και χρόνια, ωστόσο μέχρι στιγμής κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης πουθενά στον κόσμο δεν έχει αποδώσει κάποιο επιχειρησιακό σύστημα μαζικής παραγωγής, αν κι επι μέρους τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί έχουν κάνει «απόσβεση» σε άλλα προγράμματα.
Τα πρώτα δείγματα γραφής παρουσιάστηκαν στην Δύση, κυρίως στις ΗΠΑ, τουλάχιστον από την δεκαετία του ’80, και σήμερα πια μόνο η Ρωσία ισχυρίζεται – χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει επαρκείς αποδείξεις – ότι διαθέτει σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, το γνωστό μας Avangard.
Κρεμλίνο: Επιτυχημένη η πρώτη δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Avangard
Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας ανεβάζει αναμφίβολα το πρεστίζ του εκάστοτε κράτους αφού πολύ λίγες χώρες κατέχουν το οικονομικό και τεχνολογικό υπόβαθρο για να επιχειρήσουν την ανάπτυξή τους, σχεδόν πάντα ως προγράμματα ανάπτυξης τεχνολογίας.