Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας φέρεται ότι τελικώς συμφώνησε να επιτρέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μεταπωλήσουν τα μαχητικά τους αεροσκάφη Mirage 2000-9 γαλλικής κατασκευής σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
ΘΕΜΑ: Η περίπτωση της ενίσχυσης της ΠΑ από πλεονάζοντα γαλλικά Mirage 2000
Το θέμα αναδείχθηκε από το TacticalReport, πλην όμως η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή, ενώ το ίδιο το TR φέρεται να είναι αμφιλεγόμενη πηγή πληροφοριών για θέματα Μέσης Ανατολής, συνεπώς η είδηση μεταφέρεται με επιφύλαξη.
Η επιθυμία μεταπώλησης των αεροσκαφών φέρεται να συνδέεται με τον πρίγκηπα και διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι Σέιχη Μοχάμαντ Μπιν Ζαγιέν Αλ Νάυαν που έχει επαναφέρει στο προσκήνιο σχέδια να πουλήσει όλα ή μέρος αυτών των μαχητικών αεροσκαφών.
Η Γαλλία ως κατασκευαστής των αεροσκαφών έχει τον τελικό λόγο για το πώς και από ποιον θα χρησιμοποιείται το στρατιωτικό υλικό της, συνεπώς κάθε αλλαγή στην χρήση τους ή στον χρήστη τους πρέπει να φέρει γαλλική έγκριση.
Φυσικά ο κάτοχος θεωρητικά θα μπορούσε να έκανε ό,τι ήθελε με το υλικό του που αγόρασε, άσχετα αν αρχικά είχε συμφωνήσει με κάποιους όρους. Αλλά τότε θα ρίσκαρε και αυτός και ο αγοραστής κυρώσεις και παύση τεχνικής υποστήριξης.
Τα αεροσκάφη στο παρελθόν έχει αναφερθεί πως προσφέρθηκαν για πώληση σε κάποιες χώρες όπως το Ιράκ και το Πακιστάν, πλην όμως οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν.
Τα ΗΑΕ είχαν προμηθευθεί συνολικά 60 αεροσκάφη της συγκεκριμένης έκδοσης στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Είναι βελτιστοποιημένα για εναέρια μάχη, αν και φέρουν και κάποια όπλα αέρος-εδάφους, όπως τον πύραυλο πλεύσης Black Shaheen – παράγωγο του Storm Shadow / SCALP.
Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν κατασκευάζεται πλέον (τα ελληνικά Mirage 2000-5 ήταν τα τελευταία που βγήκαν από την γαλλική γραμμή παραγωγής) τα μεταχειρισμένα στην διεθνή αγορά είναι ο μοναδικός τρόπος προμήθειας αεροσκαφών του τύπου για συμπλήρωση αριθμών / αναπλήρωση απωλειών.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Άραβες ενδιαφέρονται να πουλήσουν τα αεροσκάφη τους. Όχι να τα χαρίσουν, και σίγουρα όχι στους Έλληνες, ανεξάρτητα του πόσο καλές σχέσεις διατηρεί η χώρα μας με τα Εμιράτα.
Τα αεροσκάφη είναι διαφορετικά από τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας κυρίως όσον αφορά την σουίτα αυτοπροστασίας και κάποια ηλεκτρονικά πτήσης, συνεπώς δεν θα υπάρχει 100% ομοιομορφία και συμβατότητα με την υπάρχουσα βάση εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης.
Τα ΗΑΕ εκσυγχρονίζουν και τα Mirage 2000-9, πρόγραμμα με ελληνικό ενδιαφέρον;
Εφόσον όμως υπάρχει διαθεσιμότητα, θεωρούμε ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να εξεταστεί βάσιμα το ενδεχόμενο αγοράς έστω ενός αριθμού των αεροσκαφών αυτών για ενίσχυση του υπάρχοντος στόλου της 114 ΠΜ. Οι επιλογές στην διεθνή αγορά για τον συγκεκριμένο τύπο είναι περιορισμένες.
Όλα αυτά βέβαια σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν που τα υπάρχοντα αερομέσα της ΠΑ θα αντιμετωπίζονταν από την πολιτική ηγεσία ως αυτό που είναι, δηλαδή πολύτιμα μέσα υπεράσπιστης της εθνικής κυριαρχίας, κι όχι ως «γλάστρες» για παρελάσεις ώστε με την λήξη των προηγούμενων συμβάσεων FOS απλά να αφήνονται στην άδοξη μοίρα της καθήλωσης και του καννιβαλισμού.
Πρέπει να σημειωθεί εν τω μεταξύ ότι η ΠΑ έχει έρθει σε επαφή με τα αεροσκάφη καθώς αυτά έχουν πετάξει μέχρι την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνής ασκήσεις Ηνίοχος που έχουν διεξαχθεί στην Ανδραβίδα.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα : αφίξεις Dash Nine και KC-30A για τον ΗΝΙΟΧΟ 2019
Από την άλλη πλευρά βέβαια το ίδιο μπορεί να πει κι η τουρκική Αεροπορία, αφού αεροσκάφη του τύπου έχουν πετάξει αρκετές φορές μέχρι την Τουρκία για συμμετοχή στην άσκηση Anatolian Eagle, ενώ τουρκικά F-16 έχουν συνασκηθεί με αραβικά Mirage 2000-9 στα ΗΑΕ.
Τα Mirage 2000-5 δεν είναι τόσο άγνωστα στους Τούρκους όσο θα θέλαμε…