Γερουσιαστές του Κογκρέσου (και από τα δυο κόμματα, Δημοκρατικοί δηλαδή ΚΑΙ Ρεπουμπλικανοί) κατέθεσαν διακομματικό νομοσχέδιο (bipartisan bill) την Παρασκευή για την απαγόρευση πώλησης του μαχητικού αεροσκάφους F-35 στην Τουρκία, εάν η Άγκυρα αγοράσει (παραλάβει) το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, σύμφωνα με το Associated Press.
Συγκεκριμένα τρεις γερουσιαστές, οι Ρεπουμπλικάνοι Mike Turner και Paul Cook καθώς κι ο Δημοκρατικός John Garamendi παρουσίασαν το νομοσχέδιο ως συμπλήρωμα σε έτερο δικομματικό νομοσχέδιο που είχε υποβάλλει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής James Lankford και άλλοι. Και τα δύο νομοσχέδια ονομάζονται “Νόμος για την προστασία των ουρανών του ΝΑΤΟ για το 2019”.
ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;
Σύμφωνα με δηλώσεις του Garamendi, «Η επιχειρησιακή χρήση των S-400 παράλληλα με το F-35 θα έθετε σε κίνδυνο το αεροσκάφος και την ευαίσθητη τεχνολογία του, θα επηρεάσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και, το σημαντικότερο, θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο για την κοινή άμυνα και ασφάλεια μας. Αυτό το νομοσχέδιο στέλνει ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία – η προμήθεια των S-400 είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή».
Όπως αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και από την στιγμή που κάθε δεύτερη μέρα έχουμε δηλώσεις μετά βδελυγμίας από Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου ότι δεν πρόκειται να ακυρώσουν την συγκεκριμένη προμήθεια, το πρώτο επίσημο, φανερό και διαφημισμένο σε όλους τους τόνους εμπάργκο όπλων εναντίον χώρας μέλους του ΝΑΤΟ είναι γεγονός.
Ίσως κάποιοι να πέφτουν από τα σύννεφα και να απορούν πώς είναι δυνατόν ή επαναλαμβάνουν μηχανικά το κλασικό «να δείτε που στο τέλος θα τα πάρουν» ή το άλλο κλισέ «είναι πολλά τα λεφτά για να μην τα πάρουν». Όσοι διαβάζουν και ενημερώνονται από την Π&Δ ούτε από τα σύννεφα θα πέσουν, ούτε κάτι πραγματικά καινούριο μαθαίνουν. Έχουμε επίσης την τάση να μην αναδημοσιεύουμε όσα λένε τα τουρκικά sites, όπως για παράδειγμα πως ο Τραμπ θα επισκεφτεί την Τουρκία τον Ιούλιο (προφανώς για πολλούς, να επιθεωρήσει αν είναι καλά τα S-400 που φτάνουν τον Ιούνιο).
Πρόκειται για την ωρίμανση των συνθηκών για κάτι απολύτως προδιαγεγραμμένο το οποίο είχαμε προβλέψει, αναλύσει, αιτιολογήσει και στηρίξει με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία εδώ και δυο χρόνια.
Η Τουρκία λοιπόν δεν θα πάρει F-35. Όχι ακόμα και πάντως όχι σύντομα. Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Γιατί τίποτα δεν αλλάζει στον συσχετισμό των δυνάμεων στην περιοχή.