Μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ στο Bulletin of the Atomic Scientists, που συγκαταλέγεται στις λίγες αξιόπιστες στατιστικές πηγές, σύμφωνα με την οποία το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο το τελευταίο έτος, με το Υπουργείο Άμυνας να διατηρεί ένα εκτιμώμενο απόθεμα περίπου 3.800 κεφαλών.
“Οι περισσότερες από αυτές τις κεφαλές δεν αναπτύσσονται. περίπου 2.050 κεφαλές κρατούνται σε απόθεμα και περίπου 2.385 “αποστρατευμένες” κεφαλές περιμένουν την αποσυναρμολόγηση, με σύνολο περίπου 6.185 πυρηνικών κεφαλών “, ανέφερε η έκθεση.
“Από τις περίπου 1.750 κεφαλές περίπου 300 βρίσκονται σε στρατηγικές βάσεις βομβαρδισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες 150 βόμβες είναι αναπτυγμένες σε ευρωπαϊκές βάσεις“, δήλωσε η ομάδα επιστημόνων.
Σύμφωνα με την έκθεση, το όπλο υπάρχει σε δύο εκδόσεις: την B61-3 και την B61-4. Μια τρίτη έκδοση, η B61-10, αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Περίπου 230 τακτικές βόμβες Β61 όλων των εκδόσεων παραμένουν στο αποθεματικό. Περίπου 150 από αυτές (εκδόσεις -3 και -4) πρόκειται να αναπτυχθούν σε έξι βάσεις σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Aviano και Ghedi στην Ιταλία. Büchel στη Γερμανία. Incirlik στην Τουρκία. Kleine Brogel στο Βέλγιο και Volkel στην Ολλανδία.
Από τις πέντε θέσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, η αεροπορική βάση του Incirlik στην Τουρκία φιλοξενεί τα περισσότερα – περίπου 50 ή το ένα τρίτο των όπλων στην Ευρώπη, αν και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι τα όπλα μπορεί να έχουν αποσυρθεί.
Οι τακτικές πυρηνικές βόμβες μπορούν να μεταφερθούν με αεροσκάφη F-15E Strike Eagle και F-16 Falcon.
Atomic Thunder: Τα «πυρηνικά» F-84F των Μοιρών Κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας
Επιπλέον, οι αεροπορικές δυνάμεις του Βελγίου και της Ολλανδίας (με τα αεροσκάφη F-16), καθώς και οι αεροπορικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Ιταλίας (με τα αεροσκάφη Tornado PA-200), εκτελούν αποστολές πυρηνικών χτυπημάτων με αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Τουλάχιστον μέχρι το 2010, η Τουρκία εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί F-16 για πυρηνική κρούση. Τα κράτη του ΝΑΤΟ που δεν φιλοξενούν πυρηνικά όπλα μπορούν ακόμα να συμμετάσχουν σε πυρηνική αποστολή στο πλαίσιο συμβατικών επιχειρήσεων υποστήριξης, γνωστών ως SNOWCAT (Support Nuclear Operations With Conventional Air Tactics – Υποστήριξη Πυρηνικών Επιχειρήσεων με Συμβατική Αεροπορική Τακτική). Υπό κανονικές συνθήκες, τα πυρηνικά όπλα παραμένουν υπό τον έλεγχο του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και η χρήση τους σε πόλεμο πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι το μοντέλο B61-12 θα αναπτυχθεί στην Ευρώπη από το 2022 έως το 2024, οπότε οι παλαιότερες βόμβες B61-3 και B61-4 θα επιστραφούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μοντέλο B61-12 θα χρησιμοποιήσει τη κεφαλή του B61-4, το οποίο έχει μέγιστη απόδοση περίπου 50 κιλοτόνων, αλλά θα είναι εφοδιασμένο με ένα “κατευθυνόμενο” ουραίο για να αυξήσει την ακρίβεια, επιτρέποντας στους χειριστές να επιλέξουν χαμηλότερη εκρηκτική ισχύ για κάποιους στόχους, με μείωση των παράπλευρων ζημιών.
Πηγή: defence-blog.com