Πριν περίπου ένα μήνα, το αντιτορπιλικό USS Thomas Hudner διεξήγαγε μια άσκηση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Aegis για την εκτόξευση ενός βλήματος SM-2. Η διαφορά από την κατά τα άλλα συνηθισμένη διαδικασία ήταν πως χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστοι και μικροί σε μέγεθος υπολογιστές.
Το Aegis είναι η “καρδιά” πολλών πολεμικών πλοίων που άρχισε να σχεδιάζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60 για να ελέγχει και να συντονίζει το ραντάρ SPY-1 με τα οπλικά συστήματα όπως βλήματα SM-2, SM-3, SM-6 κτλ. Είναι σε θέση να ιχνηλατεί, να αναγνωρίζει και να εμπλέκει μέχρι 100 στόχους ταυτόχρονα. Εξυπακούεται πως αυτές οι διαδικασίες απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ.
Τα ηλεκτρονικά συστήματα που χρειάζονται για να λειτουργήσει το Aegis καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του πλοίου. Υπολογιστές μάχης, σέρβερ, κονσόλες και οθόνες είναι τόσο ογκώδη που για να αντικατασταθούν θα πρέπει ένα πλοίο σχεδόν να “τεμαχιστεί”. Οι απαιτήσεις ενέργειας για να λειτουργήσουν αυτά τα συστήματα είναι επίσης τεράστιες. Για κάποια συστήματα η αφαίρεση είναι σχεδόν αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη και για αυτό το λόγο δεν έχουν αλλαχθεί εδώ και δεκαετίες.
«Νόμος του Μουρ» ονομάζεται η παρατήρηση πως ο αριθμός των τρανζίστορ ενός πυκνού ολοκληρωμένου κυκλώματος διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Με πιο απλά λόγια, ο Gordon Moore, συνιδρυτής της Intel, περιέγραψε το 1965 το γεγονός πως η υπολογιστική ισχύς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα διπλασιάζεται κάθε 2 χρόνια. Ο Νόμος του Μουρ δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη επιβεβαίωση, απ’ ότι στη περίπτωση της δοκιμής στο USS Thomas Hudner.
Το USS Thomas Hudner “έτρεξε” όλα τα συστήματα του Aegis μόνο με τη χρήση υπολογιστών που “χωρούσαν κάτω από ένα τραπέζι”. Επρόκειτο πρακτικά για ένα proof of concept, για το πως θα μπορούσαν να γίνονται εύκολες και φθηνές αναβαθμίσεις στο Aegis, χωρίς να χρειαστεί το κάθε πλοίο να υποστεί χρονοβόρες διαδικασίες. Οι παλιοί υπολογιστές μπορούν να ξηλωθούν και οι νέοι να μεταφερθούν χειροκίνητα και απλά να συνδεθούν, προσφέροντας ακόμη καλύτερες επιδόσεις.
Η εύκολη αναβάθμιση των ικανοτήτων του Aegis, σε συνδυασμό με τη εξοικονόμηση χρημάτων που θα επιφέρει μια “σμίκρυνση” των ηλεκτρονικών των μεγάλων μονάδων επιφάνειας, ίσως επιτρέψει στο Αμερικανικό Ναυτικό να διατηρήσει για μεγαλύτερο διάστημα αξιόμαχα κάποια πλοία που διαφορετικά θα αποσύρονταν σύντομα.