Η επιβεβαίωση δεν άργησε, ήρθε χτες από την Καθημερινή και τον έγκυρο συντάκτη Βασίλη Νέδο. Όταν η ιστοσελίδα μας στις 8 Σεπτεμβρίου είχε για πρώτη φορά αναφερθεί σε μεταχειρισμένες φρεγάτες από την Γαλλία (LaFayette) και Αυστραλία (Adelaide), τότε πολλοί φίλοι μας είχαν εκπλαγεί, και δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας κούνησαν και το δακτυλο. Σε αρκετούς δεν μπορούσε να χωρέσει η σκέψη πως το Ναυτικό θα αγόραζε κάτι άλλο εκτός από γερμανικά ή ολλανδικά πλοία. Προφανώς είχαν ξεχάσει πως την ιστορία το ΠΝ την έχει γράψει με ότι πλοίο είχε στην διάθεσή του, όχι μόνο με πλοία από Γερμανία και Ολλανδία.
Αφήνοντας στην άκρη τις LaFayette (που θεωρητικά οι Γάλλοι δεν τις αποδεσμεύουν, αλλά δεν ξέρουμε πως θα πράξουν στο μέλλον αν δουν πως το ΠΝ “γλυκοκοιτάει” και άλλες λύσεις), ας παραδεχτούμε όλοι πως μέχρι την παράδοση της πρώτης ελληνικής Belh@rra, το 2023, και την πλήρη αποδοχή της σε υπηρεσία, περίπου το 2025 μεσολαβούν 6 χρόνια, ενώ η δεύτερη θα έρθει τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την πρώτη! Συνεπώς, θα πρέπει να κρατήσουμε σε υπηρεσία τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, που το πιθανότερο είναι να έχουν αχρηστευτεί πολύ νωρίτερα. Συνεπώς απαιτείται μια “ενδιάμεση λύση”.
Ταυτόχρονα, το ΠΝ δεν πρέπει απλά να προστατεύσει το Αιγαίο, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του θα πρέπει να πολεμήσει στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Εκεί θα παίξουν ρόλο όχι οι επιτυχημένες τακτικές που έχει αναπτύξει για το κλειστό και επικίνδυνο Αιγαίο, αλλά “ωκεάνιες” τακτικές, που απαιτούν ισχυρά sonar και ικανότητα αεράμυνας περιοχής. Αν βγάλεις S ή ΜΕΚΟ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Καρπάθου-Κύπρου, όσο και να προσπαθήσει η ΠΑ, οι μονάδες του Στόλου θα υποστούν σύντομα επιθέσεις κορεσμού από την ΤΗΚ. Και οι περισσότεροι γνωρίζουμε που τελειώνουν οι δυνατότητες των Μονάδων του ΠΝ.
Μέσα στο Αιγαίο, το ΠΝ θα επιχειρεί υπό την ομπρέλα της ΠΑ, των επάκτιων πυροβολαρχιών Exocet, μαζί με πυραυλακάτους, με αντιαεροπορικούς Patriot, HAWK, SA-8 κοκ. Η τύχη του Τουρκικού Ναυτικού θα τελειώσει λίγο μετά την έξοδό του από τους Ναυστάθμους. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι λίγο διαφορετική. Εκεί το ΠΝ ίσως να είναι τελείως μόνο του. Εκεί χρειάζεται αεράμυνα περιοχής, κι εκεί θα δοθεί η μάχη της ΑΟΖ μας. Αν τώρα μείνουμε χωρίς πλοία, καλύτερα να το πάρουμε απόφαση όταν πηγαίνουμε στην Γαύδο, πως θα μας ελέγχει τουρκική κανονιοφόρος που θα βρίσκεται εντός “τουρκικής” ΑΟΖ…
Όπως γράφει η Καθημερινή, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις δυο τελευταίες αξιόμαχες Adelaide Class φρεγάτες του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού. Τα πλοία, που συμπλήρωσαν 25ετία (ή κοντεύουν να συμπληρώσουν) και παραμένουν σε υπηρεσία είναι τα HMAS Melbourne (FFG 05) και HMAS Newcastle (FFG 06). Αυτά είναι τα πλοία που πολλοί θεωρούσαν πως ενδιαφέρουν τους Πολωνούς, αλλά τελικά ήταν απλά φήμες.
Η Πολωνία δεν θα αποκτήσει τις Adelaide, το θέμα ξεκίνησε από τους Πολωνούς της Αυστραλίας
Τα πλοία αυτά έχουν υποστεί σημαντικό εκσυγχρονισμό, και ο εκτοξευτής Mk13 μπορεί να βάλλει πυραύλους Standard SM-2MR (μαζί με τους RGM-84 Harpoon), ενώ έχει τοποθετηθεί και 8πλός εκτοξευτής Mk41 για 32 συνολικά πυραύλους ESSM! Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, που ονομάστηκε SEA 1390, ήταν καταλυτικό για την πολεμική ισχύ των πλοίων.
Tο εκτόπισμα του πλοίου αυξήθηκε από τους 4100 στους 4200 τόνους, ενώ τοποθετήθηκαν νέες γεννήτριες diesel και νέοι solid state 400 Hz static frequency converters για καλύτερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτρική ισχύ. Τα πλοία έλαβαν ένα νέο ΣΕΠ (FFG Naval Combat Data System, NCDS) καθώς και το Australian Distributed Architecture Combat System (ADACS), που βασίζεται σε κονσόλες Q70, και κάνει χρήση ενός δικτύου Local Area Network (LAN) για την διανομή των δεδομένων και τακτικής εικόνας στους σταθμούς μάχης. Τοποθετήθηκε σύστημα Link-16 που συμπλήρωσε το παλαιότερο Link-11 ενώ το ραντάρ ελέγχου πυρός του πυροβόλου αναβαθμίστηκε από Mk92 Mod 2 σε Mod 12.
Το ραντάρ AN/SPS-49v4 αναβαθμίστηκε σε AN/SPS-49Av1MPU, ενώ το ραντάρ επιφανείας AN/SPS-55 βελτιώθηκε. Επίσης το δεύτερο Mk92 Fire Control System για τους πυραύλους πήγε από MOD 2 σε MOD 12, το οποίο περιλαμβάνει και αναβαθμίσεις του γνωστού Separate Target Illumination Radar (STIR).
Τοποθετήθηκε IRST Radamec 2500 EOTS αν και οι Αυστραλοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την απόδοσή του. Τα σόναρ AN/SQS-56 και MULLOKA αφαιρέθηκαν, και στην θέση τους μπήκε το Thompson (Thales) Spherion Medium Frequency Sonar το οποίο διασυνδέθηκε με το συρόμενο σόναρ ALBATROS προσφέροντας στην φρεγάτα μια μοναδική υποβρύχια εικόνα. Το παλιό ESM AN/SLQ-32v2 “Slick 32” αντικαταστάθηκε από συσκευές της Elbit (EA-2118) και της RAFAEL (C-Pearl).
«Ξανά 3 οι διαθέσιμες φρεγάτες Adelaide (sic)»: Η Τασμανία απορρίπτει την δικιά της
Τα πλοία είναι εφοδιασμένα με ένα υπολογιστή PANORAMA που λαμβάνει δεδομένα από τα σόναρ Spherion και Albatross κι έτσι μπορεί να εντοπίζει παθητικά τις εισερχόμενες τορπίλες. Επίσης τα Darwin, Melbourne, και Newcastle είναι εφοδιασμένα με το ενεργό σύστημα αντιμετώπισης τορπιλών SLQ-25 Nixie.
Ο Mk13 GMLS είναι χωρητικότητας 40 πυραύλων, συνήθως 32 x SM2 και 8 x Harpoon. Το Mk41 μπορεί να μεταφέρει ως 32 RIM-162 Evolved Sea Sparrow αλλά επίσης μπορεί να βάλλει και SM-1/ SM-2. Οι SM-2 είναι οι SM-2 Block IIIAs με εμβέλεια 167 χιλιομέτρων. Τα πλοία φέρουν τορπίλες MU90 , το γνωστό 20mm Phalanx CIWS Block 1B, δυο πυργίσκους RAFAEL Mini-Typhoon 12.7mm καθώς και εκτοξευτές αναλωσίμων.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι Adelaide είναι κατά πολύ ισχυρότερες και ικανότερες των MEKO200HN, τώρα ή μετά από τον ενδεχόμενο εκσυγχρονισμό των τελευταίων. Συνεπώς τα πλοία αυτά θα αναλάμβαναν λογικά επικεφαλής των ομάδων μάχης του ΠΝ, συγκεντρώνοντας τριγύρω τους ΜΕΚΟ200ΗΝ και εκσυγχρονισμένες Kortenaer. Θα ήταν αυτό που θα λέγαμε ναυαρχίδες των ομάδων των φρεγατών που συγκροτεί το ΠΝ. Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Ο ΥΠΕΘΑ ζητά χρήματα από εφοπλιστές και τον απλό κόσμο για την αγορά νέων φρεγατών
Πολύ πρόσφατα, ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος είχε μιλήσει για ανάγκη νέων φρεγατών, που θα αναλάβουν θέση ναυαρχίδας του Στόλου, και θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τους χρήματα από εφοπλιστές αλλά και τον ελληνικό λαό. Συνήθως ο ΥΠΕΘΑ δεν μιλάει αν δεν έχει κάτι στο μυαλό του, και δική μας εκτίμηση είναι πως αυτή την φορά είχε στο μυαλό του τις Adelaide (ή και τις Adelaide). Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μιλά για ένα κόστος 300 εκ ευρώ, αρκετά υψηλό για τα δεδομένα των πλοίων, που μάλλον δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αλλά μπορεί εύκολα να καλυφθεί από Έλληνες πλοιοκτήτες. Συνεπώς, ή το ΠΝ κοιτά κι άλλα πλοία, ή στο πακέτο των Adelaide περιλαμβάνεται και η HMAS Darwin (για ανταλλακτικά), και όλος ο εξοπλισμός και, γιατί όχι, και ο οπλισμός. Τότε, το κόστος των 300 εκ ευρώ θα δικαιολογούνταν με κάποιον τρόπο, αφού θα περιελάμβανε ως 64 Standard SM-2 BlockIII, καθώς και αριθμό 64 ESSM BlockI/II.
Τα πλοία έχουν πολλά κοινά σημεία με πλοία του ΠΝ (ESSM, Phalanx, LM2500, Nixie, OtoMelara, S-70 κλπ) ενώ η φιλοσοφία τους δεν είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με τα όσα γνωρίζει το ΠΝ. Το κόστος είναι σε επίπεδα που θα μπορούσε να καλυφθεί από κάποιους εφοπλιστές, και κάποιον έρανο. Τα άλλα προγράμματα του ΠΝ έχουν ήδη “βρει” (;) χρηματοδότηση, δηλαδή οι FTI/Bleh@rra θα χρηματοδοτηθούν από τις επιστροφές ομολόγων, οι τορπίλες και ο εκσυγχρονισμός από τον τακτικό προϋπολογισμό, τα MH-60 από το πρόγραμμα των Ρ-3. Άρα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ να μην ήταν κενού περιεχομένου.
Καθώς όπως πάλι έχει γράψει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ΠΝ απέστειλε RFI για μεταχειρισμένα πλοία σε ΗΠΑ και Γαλλία. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αμερικανική πρόταση να περιλαμβάνει και παραχώρηση αριθμού φρεγατών Oliver Hazard Perry από τα αποθέματα του USN, ίσως με επανατοποθέτηση του Mk13 και λοιπών συστημάτων. Θυμίζουμε πως οι αμερικανικές Perry έχουν μετατραπεί σε OPV με ξήλωμα του Mk13 και τοποθέτηση ενός πυροβόλου 25 mm Bushmaster. Δεν μπορούμε λοιπόν να αποκλείσουμε πως πίσω από το ενδιαφέρον για τις Adelaide να κρύβονται οι Αμερικανοί καθώς θα καρπωθούν μεγαλύτερο κέρδος από την πώληση των όπλων.
Πιθανή αγορά σε υπηρεσία των Adelaide σημαίνει πως το ΠΝ μπαίνει απότομα και επιτυχημένα στην δυνατότητα αεράμυνας περιοχής με πυραύλους Standard SM-2 BlockIIIA, με ότι σημαίνει αυτό για την ισορροπία δυνάμεων. Έπισης μπορεί πλέον να δρα πιο αυτόνομα στην Ανατολική Μεσόγειο μακρυά από την προστατευτική ομπρέλα της ΠΑ.
Αν τελικά ισχύει, και το ΠΝ προχωρήσει σε αγορά των Adelaide, τότε μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση της αντιαεροπορικής και ανθυποβρυχιακής ικανότητας του ΠΝ, σε μια κρίσιμη περίοδο. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει, είναι το γεγονός ότι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει πως για τις Adelaide ενδιαφέρονται και οι Τούρκοι. Και θα ήταν ανόητοι αν δεν το έκαναν. Ποιος θα είναι ο πιο γρήγορος; Εμείς ή αυτοί;