Πολλοί θεωρούν ότι το μέτωπο της αεροπορικής μάχης κατά των δασικών πυρκαγιών βρίσκεται μόνο στα αεροδρόμια απ’ όπου εξορμούν τα εναέρια μέσα τη στιγμή των δραματικών εξελίξεων. Η πραγματική «πρώτη γραμμή» όμως είναι… στα «μετόπισθεν», σε εγκαταστάσεις όπως η Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών CL-215 στην 112 Πτέρυγα Μάχης, όπου οι τεχνικοί της βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα πολύ πριν από την εκάστοτε δασοπυροσβεστική περίοδο. Επισκεφθήκαμε την αεροπορική βάση Ελευσίνας για να αναδείξουμε το κρίσιμο έργο μιας ομάδας στελεχών με τεράστιο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης της ΠΑ και κατ’ επέκταση στην Εθνική Ασφάλεια της χώρας.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή, έναν «μαραθώνιο» στον οποίο ο στόχος είναι ένας: όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να καταστούν και να παραμείνουν ετοιμοπόλεμα στη διάρκεια της μακράς πυροσβεστικής περιόδου, τόσο αυτά που επιχειρούν από τη μητρική βάση στην Ελευσίνα όσο και από κλιμάκια που διασκορπίζονται σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας.
Στην 112ΠΜ στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας, μέσα στο μεγάλο υπόστεγο της Μοίρας Συντήρησης Αεροσκαφών, δύο CL-215 περνούσαν στις αρχές Ιουνίου από τη διαδικασία της τακτικής τους συντήρησης. Σε κάθε αεροσκάφος είχαν αφαιρεθεί οι κινητήρες και όλα τα συστήματα για να ελεγχθούν, καθώς είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο χρονικό όριο (κάποια κάθε 300 ώρες πτήσης ή σε διαφορετική περίπτωση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο). Παρά την έντονη ζέστη που ελληνικού καλοκαιριού που είχε ενσκήψει, τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως μηχανικοί κινητήρων και σκάφους ή ηλεκτρολόγοι, εργάζονταν πυρετωδώς με αφοσίωση και μεράκι. Ήδη στο πρώτο Canadair (το όνομα Bombardier δεν πέρασε φυσικά ποτέ στο λεξιλόγιο) είχε γίνει επανατοποθέτηση των δύο Pratt & Whitney R-2800 και η ομάδα των μηχανικών ετοιμαζόταν για την πρώτη δοκιμή.
Πολλοί από αυτούς ήταν ανεβασμένοι σε ικριώματα πάνω και γύρω από τους κινητήρες, που χωρίς τα καλύμματά τους αποκαλύπτονταν από κάθε πλευρά και έδιναν εύκολη πρόσβαση στον γιγάντιο 18κύλινδρο P&W. Άλλοι βρίσκονταν μέσα στην άτρακτο του Canadair ελέγχοντας καλωδιώσεις. Με γράσα στα χέρια συναρμολογούσαν και αποκαθιστούσαν βλάβες, υπηρετώντας τη βασική αποστολή της Μοίρας Συντήρησης Αεροσκαφών της 112ΠΜ, δηλαδή την τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, η οποία επιχειρεί με τα παλαίμαχα αλλά απολύτως αξιόπιστα αμφίβια αεροσκάφη, έναν στόλο που αποκτήθηκε σταδιακά από τη χώρα μας αρχής γενομένης με παραδόσεις από το 1974. Σήμερα, έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες συνεχούς επιχειρησιακής εκμετάλλευσης συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους χωρίς ορατό αντικαταστάτη.
Γνωρίστε την Πρώτη Γραμμή της μάχης της αεροπυρόσβεσης και την αλήθεια για τον στόλο των CL-215.
Στο τεύχος μας Π&Δ 388, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 που κυκλοφορεί!