Οι πολύ μεγάλοι και οι πολύ μικροί αριθμοί μπορεί να είναι δύσκολα κατανοητοί. Είναι σχεδόν αδύνατο για τον εγκέφαλό μας να υπολογίσει το μέγεθος της κλίμακας σε πεδία όπως η αστρονομία και η μικροβιολογία. Παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά πολύτιμο να μπορούμε να κατανοήσουμε και να βάλουμε σε οπτική την τεράστια κλίμακα του σύμπαντός μας ή του μικρόκοσμου μας.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο χρόνο και την απόσταση και ας μεταφράσουμε μικρότερες μονάδες σε κατανοητά μεγαλύτερες.
1 δευτερόλεπτο ισούται με 1 δευτερόλεπτο
1 εκατομμύριο δευτερόλεπτα ισούται με 12 ημέρες
1 δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα ισούται με 30 χρόνια
1 τρισεκατομμύριο δευτερόλεπτα ισούται με 30.000 χρόνια!
1 χιλιοστό ισούται με 1 mm
1 εκατομμύριο mm ισούται με 1 χλμ
1 δισεκατομμύριο mm ισούται με 1.000 χλμ
1 τρισεκατομμύριο mm ισούται με 1.000.000 χλμ! (σαν να κάνουμε το γύρο του κόσμου 25 φορές).
Στη παρακάτω εικόνα βλέπουμε πως φαίνονται τα ποσά των $10.000, $1 εκατομμυρίου και $1 δισεκατομμυρίου, σε σχέση με έναν άνθρωπο.
Εδώ βλέπουμε $1 τρισεκατομμύριο σε σχέση με έναν άνθρωπο.
‘
Κατανόηση μεγεθών τέτοιας κλίμακας μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε αριθμούς που ενδέχεται να έχουμε ακούσει ή διαβάσει σχετικά.
Για παράδειγμα όταν ακούμε πως κάτι είναι ‘’99,999%’’ αξιόπιστο, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει λάθος με πιθανότητα 10 φορές στο 1.000.000. Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω αριθμούς, είναι σαν να είμαστε ‘’εκτός λειτουργίας’’ για 10 δευτερόλεπτα σε μια διάρκεια 12 ημερών. Ή εάν χρησιμοποιήσουμε αποστάσεις, μπορούμε να έχουμε μια ‘’ανοχή’’ 10 χιλιοστών για κάθε χιλιόμετρο.
Η φράση ‘’ένα μέρος ανά εκατομμύριο’’ χρησιμοποιείται συχνά από χημικούς για να μετρήσουν συγκεντρώσεις ουσιών. 1 μέρος ανά εκατομμύριο (part per million – ppm) μπορεί να μεταφραστεί σε 1 δευτερόλεπτο ανά 12 ημέρες. Και ένα μέρος ανά τρισεκατομμύριο, σε 1 δευτερόλεπτο ανά 30.000 χρόνια!
Για να μπορούν οι άνθρωποι να αντιληφθούν οπτικά τη κλίμακα του σύμπαντος, το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε μια ταινία που ξεκινά με μια αναπαράσταση των Ιμαλαϊων και ζουμαρωντας προς τα έξω, δείχνει τις τροχιές των δορυφόρων της Γης, τον Ήλιο, το ηλιακό σύστημα, την έκταση που έχουν καλύψει οι ανθρώπινες ραδιοεκπομπές, το γαλαξία μας, διπλανούς γαλαξίες, μακρινούς γαλαξίες και κβάζαρ. Κάθε αντικείμενο έχει μεταφραστεί σε κλίμακα με βάση τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες ως το 2009. Το φιλμ έχει ομοιότητες με το περίφημο ‘’Δυνάμεις του 10’’ βίντεο, που μπορείτε να δείτε παρακάτω:
Η εκτιμώμενες κλίμακες και μεγέθη, έχουν εφαρμογή στο σκεπτικισμό και τη κριτική σκέψη;
Η ψευδοεπιστήμη της ομοιοπαθητικής είναι ένα ιδανικό παράδειγμα.
Ο ‘’Νόμος των Υποδιαιρέσεων’’ της ομοιοπαθητικής, δηλώνει πως η διάλυση ενισχύει τη θεραπευτική δύναμη των φαρμακευτικών της σκευασμάτων. Αυτό σημαίνει πως ένα διάλυμα ενός μέρους προς ένα εκατομμύριο, είναι φαρμακευτικά δυνατότερο απ ότι ένα με διάλυση ενός μέρους προς χίλια, που με τη σειρά του είναι πιο ισχυρό σε σχέση με ένα διάλυμα με διάλυση ένα προς εκατό. Στον αντίποδα, πολλά από τα σύγχρονα φάρμακα, είναι αναποτελεσματικά σε μικρές ποσότητες και πιο ισχυρά σε μεγαλύτερες. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη τη σύγχρονη ‘’δυτική’’ φαρμακευτική και ας αναλογιστούμε τις φαρμακευτικές δόσεις της ομοιοπαθητικής.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα συχνά έχουν διαλύσεις 12X, 24X, 28X. Το ‘’28X’’ σημαίνει πως το σκεύασμα έχει διαλυθεί 28 διαδοχικές φορές. Εάν μια φαρμακευτική ουσία πρόκειται να διαλυθεί 30 φορές, θα προκύψει ένα σκεύασμα που περιέχει ένα μέρος φαρμάκου, προς ένα τρισεκατομμύριο τετράκις εκατομμύρια μέρη νερού. Αυτό μεταφράζεται σε 1 ακολουθούμενο από 27 μηδενικά, ή 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000. Επιστρέφοντας στο χρονικό μας παράδειγμα, ο αριθμός μεταφράζεται σε 1 δευτερόλεπτο ανά 10.000.000.000.000.000 χρόνια.
Αυτό σημαίνει πως το ομοιοπαθητικό σκεύασμα που μόλις αγοράσατε είναι σκέτο νερό και τίποτε άλλο. Η ομοιοπαθητική αψηφά τους νόμους της φυσικής και της χημείας αλλά λόγω καλού μάρκετινγκ, έλλειψης ενημέρωσης από τους πολίτες και αδράνειας των αρχών πολλών χωρών, τα σκευάσματα αυτά πωλούνται ως θεραπείες στα ράφια των φαρμακείων, δίπλα από τα κανονικά φάρμακα.
(Μετάφραση από relativelyinteresting.com)
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, παρασκευάζονται με τη μέθοδο της διάλυσης και της δυναμοποίησης. Μια απειροελάχιστη ποσότητα φαρμακευτικής ουσίας, διαλύεται σε μεγάλη ποσότητα νερού, ξανά και ξανά, ώσπου στο τέλος καθίσταται μη ανιχνεύσιμη. Κατόπιν το διάλυμα δονείται και »δυναμοποιείται» μέχρι να προκύψει το τελικό σκεύασμα. Τα »καλά» ομοιοπαθητικά φάρμακα, έχουν διάλυση τουλάχιστον 30C. που μεταφράζεται σε 1 μόριο ενεργής ουσίας, σε 10 εις την 60η μόρια νερού Μια απλή αναλογία, θα ήταν σαν να ρίξουμε ένα μόριο φαρμάκου σε ποσότητα νερού που ισούται με τον όγκο όλων των μορίων που απαρτίζουν το ηλιακό μας σύστημα! Υπάρχουν διαλύσεις που φτάνουν τα 400C! (Βλέπε Oscillococcinum).
Η αλήθεια είναι πως οι ομοιοπαθητικοί έχουν απάντηση για αυτή την έλλειψη φαρμακευτικής ουσίας στα προϊόντα που πωλούν και αυτή λέγεται ‘’μνήμη νερού’’. Ισχυρίζονται δηλαδή, πως παρά τις εξωφρενικές διαλύσεις (σε συνδυασμό με κατάλληλες δονήσεις), το νερό διατηρεί τη μνήμη που φαρμάκου. Η αλήθεια είναι πως το νερό έχει ‘’μνήμη’’ αλλά αυτή δε μπορεί να διατηρηθεί για πάνω από 1 τετράκις εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου. Και εφόσον ο πλανήτης μας είναι ένα τεράστιο, κλειστό -τρόπον τινά- σύστημα, όπου όλα τα νερά ανακυκλώνονται, γιατί να μη διατηρείται και η μνήμη των αποχετευτικών νερών ή των νερών που ψύχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες; Αυτό το ερώτημα, ίσως μόνο η ομοιοπαθητική μπορεί να το απαντήσει…