Σε ομιλία του προέδρου Πούτιν προς αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου της χώρας το περασμένο Μάρτιο, ανακοίνωσε μια σειρά από νέα «θαυματουργά όπλα». Νέα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, δίνουν περισσότερες πληροφορίες για αυτά.
Το πρώτο βίντεο αφορά τη πυρηνοκίνητη τορπίλη Status-6 ή Poseidon, που σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, έχει μήκος περί τα 20 και διάμετρο 2 μέτρα. Η ύπαρξη (ή όχι) αυτού του όπλου φαίνεται πως έχει απασχολήσει το Αμερικανικό Πεντάγωνο.
Νέο βίντεο κυκλοφόρησε και για το πολυηχητικό όχημα διολίσθησης Avangard, το οποίο ολοκλήρωσε το στάδιο ανάπτυξης και δοκιμών και μπαίνει σε παραγωγή σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο TASS.
Ένα ακόμη νεο βίντεο παρουσίασε τον διηπειρωτικό πύραυλο RS-28 Sarmat (κατά ΝΑΤΟ SS-X-30 Satan 2) που αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2020.
Είδαμε επίσης τον πολυηχητικό Kh-47M2 Kinzhal που αποτελεί αερομεταφερόμενη έκδοση του γνωστού βαλλιστικού βλήματος Iskander, να μεταφέρεται και να εκτοξεύεται από Mig-31.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε επίσης στην δημοσιότητα video με επιχειρησιακή ανάπτυξη του στρατιωτικού laser Peresvet. To Peresvet δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς είναι η λειτουργία του, αν δηλαδή εμπλέκει στρατιωτικούς στόχους (εναέριους ή/και επίγειους) και τους καταστρέφει, αν έχει λειτουργία κατά Drones κοκ. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, τα στρατιωτικά Laser είναι σε χρήση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από το 2017.
Τέλος, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο του νέου βλήματος κρουζ Burevestnik, ο οποίος υποτίθεται πως χρησιμοποιεί πυρηνικό κινητήρα που του χαρίζει απεριόριστη εμβέλεια. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες στη Δύση κατά πόσο το σύστημα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει πυρηνικό αντιδραστήρα για τη πρόωσή του. Mια ανάλογη περίπτωση ήταν ο αμερικανικός Supersonic Low Altitude Missile (SLAM), για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.
Η παρουσίαση των ανωτέρω βίντεο από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι, μάλλον δεν είναι τυχαία και επιχειρεί να δείξει πως παρά τις αμοιβαίες ανταλλαγές φιλοφρονήσεων μεταξύ των δυο ηγετών, το Κρεμλίνο παραμένει άγρυπνο. Το κατά πόσο όλα τα ανωτέρω “wunderwaffen” θα πετύχουν τελικά να εισέλθουν σε παραγωγή, παραμένει επίσης ένα αμφιλεγόμενο θέμα.
Διαβάστε επίσης