Ινδικό αεροσκάφος κρούσης τύπου Jaguar έπαθε ζημιές κατά την διάρκεια προσγείωσης, αλλά τουλάχιστον ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος επιχειρούσε από την αεροπορική βάση Jamnagar και παρουσίασε δυσλειτουργία. Φαίνεται ότι το πρόβλημα ήταν αρκετά σοβαρό για να οδηγήσει τον πιλότο στην απόφαση να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.
Δεν ήταν πάντως το μοναδικό ούτε το σοβαρότερο συμβάν με αεροσκάφος του τύπου το τελευταίο διάστημα και δη από την συγκεκριμένη αεροπορική βάση.
Στην εν λόγω βάση στεγάζεται η 33 Πτέρυγα όπου υπάγονται η 6 Μοίρα “Dragons” με αεροσκάφη Jaguar IM, IS και IT και η 224 Μοίρα “Warlords” με αεροσκάφη Jaguar IS και IT. Η Ινδία εξακολουθεί να διαθέτει σε υπηρεσία πάνω από 100 Jaguar σε έξι μοίρες.
Σημειώνουμε ότι πριν λίγες μέρες, αροσκάφος ίδιου τύπου συνετρίβη κοντά στο χωριό Bareja κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, στις 10:30 τοπική ώρα στις 5 Ιουνίου 2018. Δυστυχώς ο πιλότος, Sanjay Chaudhan, που έφερε τον βαθμό του ταξιάρχου, σκοτώθηκε στο ατύχημα.
Τα θραύσματα του Jaguar διασκορπίσθηκαν σε μια μεγάλη περιοχή στα περίχωρα του χωριού. H συγκεκριμένη πτήση ρουτίνας ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί εκείνης της ημέρας από την βάση του.
Ο άτυχος πιλότος ήταν αρκετά γνωστός στους κύκλους της ινδικής Αεροπορίας ενώ λόγω της μεγάλης του εμπειρίας είχε επιλεγεί σαν ένας από τους πρώτους πιλότους που θα πετούσαν με το νέο μαχητικό της ινδικής Αεροπορίας, το γαλλικό Rafale.
Όπως είναι γνωστό και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην αντίστοιχη στήλη «Ασφάλεια πτήσεων», η Ινδική Αεροπορία έχει ιδιαίτερα άσχημο ιστορικό με πολλά ατυχήματα και απώλειες αεροσκαφών και χειριστών.
Αυτά να τα διαβάζουν οι ΠΑΠΑτζήδες Νο3 που μας κόστισαν με τα έργα τους κάτι περισσότερο από 0,45 δις € !!!
Ερώτηση , με 400 εκ ευρω πόσα τέτοια αγορά ζούμε ?
Τα λεφτά τα πετάξαμε στα Ρ3. Τι θέλουν τωρα οι γαλοναδες και οι πολιτικοι μας.?
Ας περιμένουν μέχρι το 2027 να πάρουν τα μουσεία φρεσκοβαμμενα.
Σκάνδαλο μεγάλο και ολοι σφυρίζουν αδιάφορα
Το μόνο που του λείπει είναι ένα σόναρ με κάποιο τρόπο και μετά θα λέμε “must buy”.
Ας ελπισουμε να το ενταξουμε συντομα.
——
Ασχολούμαι με τα αεροπορικά θέματα ως επαγγελματίας από το 1988. Πρωτογνώρισα τα UAV στις αρχές του 1990 και θεωρούσα ότι ήταν το επόμενο βήμα σε ότι αφορά την αεροπορική τεχνολογία.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρόλο που υπήρξαν βήματα (π.χ. Πήγασος) για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των UAV(μικρή και μέση) είμαστε πλέον εκτός επαφής.
Και θα παραμείνουμε, όσο επικρατεί στην Ελλάδα η μιζοκρατία και ο ξερολισμός.
Σε ότι αφορά το άρθρο, ναι μεν τα λέει καλά ο αντιπρόσωπος της εταιρείας, το ζήτημα είναι το εξής:
Πες ότι το πήραμε το MQ-9, μπορούμε όμως να το αξιοποιήσουμε ;
Διότι εκτός των άλλων πρέπει να αγοράσουμε και τις υπηρεσίες που μπορεί να φέρει όπως π.χ. την συνεργασία με την SES και τους 70 δορυφόρους της.
Καλό είναι να βλέπουμε πάντα το δάσος και όχι το δέντρο.
Eίναι πραγματικά απαράδεκτο έως αστείο που δεν έχει υλοποιηθεί αντίστοιχο σύστημα στην Ευρώπη στο οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε συμμετοχή και το οποίο να αγοραστεί και με ευρωπαίκή χρηματοδότηση για τη μη στρατιωτική του χρήση.
Αν τα παρουμε οπλισμενα καλως αλλοιως………
Καλημέρα
Θα φανώ λίγο κακός σήμερα.
1. Αυτό το άρθρο στην ουσία μας λέει ότι ο κατασκευαστής του προϊόντος θεωρεί το προϊόν του εντυπωσιακό. Αυτό έλειπε, να μην το θεωρεί!
2. Οι αποστολές στις οποίες επιδείχθηκε αφορούν στο σύνολο τους “μη μάχιμες” αποστολές. Δηλαδή δεν προβλέπεται η μεταφορά ή και χρήση οπλισμού. Για να προλάβω αρνητικά σχόλια, χρειάζονται και αυτές οι αποστολές. Αλλά χρειάζεται και μερική έστω ικανότητα κρούσης.
3. “… επιτήρηση της ΑΟΖ…” Για να επιτηρεί κάποιος ΑΟΖ, δεν χρειάζεται να την έχει ανακυρήξει πρώτα;