Τα γαλλικής προελεύσεως αεροσκάφη Mirage IIIE και V, μετρούν πάνω από μισό αιώνα ιστορίας και ειδικά το πρώτο, έχει δει εκτεταμένη χρήση στα πεδία των μαχών, από το Πόλεμο των Έξι Ημερών, μέχρι τα Φώκλαντς. Πολλά εξ αυτών εξακολουθούν να πετούν με την Αεροπορία του Πακιστάν, έχοντας υποστεί αναβαθμίσεις.
H Πακιστανική Αεροπορία αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση μάχιμης δύναμης, διότι ενσωματώνει αμερικανικά (F-16), κινεζικά (F-7), κινεζοπακιστανικά (JF-17) και γαλλικά (Mirage) αεροσκάφη σε μάχιμους ρόλους.
Τα πρώτα Mirage IIIE και V, αγοράστηκαν από το Πακιστάν πριν 53 χρόνια και χάρη στη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις, θεωρούνται ακόμη μάχιμα. Η Πακιστανική Αεροπορία θα συνεχίσει να τα πετά μέχρι το 2025, όταν θα αντικατασταθούν από JF-17, συμπληρώνοντας σχεδόν 60 ολόκληρα χρόνια υπηρεσίας!
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επισκέφτηκε το αεροπορικό εργοστάσιο Kamra στο Πακιστάν για να δει από κοντά πως έχει επιτευχθεί αυτός ο άθλος.
Η χώρα αγόρασε τα πρώτα Mirage το 1967 για να απεξαρτηθεί από τα αμερικανικά F-104, T-37 και F-86 που διέθετε και λίγα χρόνια αργότερα (1971) θα τα χρησιμοποιήσει σε αποστολές βομβαρδισμού κατά τη διάρκεια του Ινδοπακιστανικού Πολέμου. Η “καριέρα” τους όμως δεν τελειώνει εκεί. Τα χρόνια που ακολούθησαν, τα Mirage εκτέλεσαν αποστολές αναγνώρισης πάνω από την Ινδία και κατέρριψαν σοβιετικά και αφγανικά Mig που παραβίαζαν τον εναέριο χώρο του Πακιστάν, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής επέμβασης στη χώρα.
Επειδή τα Mirage απέδειξαν την αξία τους, το Πακιστάν αποφάσισε να τα αναβαθμίσει. Το κόστος όμως του εκσυγχρονισμού στο εξωτερικό ήταν δυσβάσταχτο και με τη βοήθεια ειδικών από τη κατασκευάστρια εταιρία Dassault, στήθηκε ένα εργοστάσιο ανακατασκευής των αεροσκαφών το 1978, το επονομαζόμενο Pakistan Aeronautical Complex (PAC), γλυτώνοντας τους Πακιστανούς από τη δαπάνη εκατομμυρίων δολαρίων σε έξοδα συντήρησης και εκσυγχρονισμού.
Όταν ένα Mirage καταφτάνει στο PAC για εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και βαφή, παραμένει εκεί για επτά εβδομάδες, με τη συνολική δυναμικότητα να φτάνει στα 12 αεροσκάφη το χρόνο. Όταν οι δημοσιογράφοι του AFP επισκέφτηκαν το εργοστάσια, εντυπωσιάστηκαν όταν αντίκρισαν οκτώ διαφορετικές εκδόσεις (και υποεκδόσεις) Mirage (5-EF, III Rose-I κτλ) στην επισκευαστική κλίνη. Οι μηχανικοί και οι ηλεκτρολόγοι αποσυναρμολογούσαν τα όργανα ενός cockpit και το σύστημα προσγείωσης, την ίδια στιγμή που επιθεωρούσαν την άτρακτο για ρωγμές με τη βοήθεια οργάνου ακτίνων Χ.
Project Mirage ROSE
To Project ROSE (Retrofit Of Strike Element), άρχισε να εφαρμόζεται το 1995 και αφορούσε την αναβάθμιση των παλαιών Mirage IIIE και V, με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων και τεχνογνωσίας από τη γαλλική εταιρία SAGEM και την ιταλική SELEX. Ένας μικρός αριθμός αεροσκαφών εκσυγχρονίστηκε στη Γαλλία και τα υπόλοιπα στο Πακιστάν, αποκτώντας δυνατότητες κρούσης, εναέριας υπεροχής και νυχτερινών αποστολών.
Συνολικά εκτελέστηκαν τρία προγράμματα εκσυγχρονισμού (ROSE I,II και ΙΙΙ) και σε αυτά προστέθηκαν για εκσυγχρονισμό αεροσκάφη Mirage που αγοράστηκαν από Αυστραλία, Βέλγιο και Λίβανο. Η Πακιστανική Αεροπορία, επιχειρεί σήμερα με 80 Mirage III και 85 Mirage V, τα οποία έχουν υποστεί εκτεταμένο εκσυγχρονισμό στα ηλεκτρονικά τους. Αξίζει να σημειωθεί, πως εκτός από το “κλασικό” γαλλικής κατασκευής R.550 Magic, το Πακιστάν έχει εξοπλίσει τα Mirage του με τον εγχώριο (με νοτιοαφρικανική τεχνογνωσία) πύραυλο αέρος-αέρος (μεγάλου βεληνεκούς) H-4, ήδη από το 2003.
Η περίπτωση της αεροπορίας του Πακιστάν είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα πως τα αεροσκάφη που εκσυγχρονίζονται, είναι σε θέση να προσφέρουν για πολλά ακόμη χρόνια σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης (αυτό ας το συγκρατήσουν όσοι πολέμησαν την αναβάθμιση των ελληνικών F-16).
Εικόνες: AFP
AFP's @Jaffry64 visits the Mirage Rebuild Factory at Kamra, west of Islamabad https://t.co/FqTIXV5nr9
— AFP news agency (@AFP) April 29, 2018
Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 29/4/2018