Οι ρωσικές Στρατηγικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν την δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του θηριώδους διηπειρωτικού πυραύλου RS-28 «Σαρμάτ» ο οποίος θα αντικαταστήσει παλαιότερους τύπους βαλλιστικών πυραύλων σε σιλό, όπως τον RS-20V «Βοϊβόντα» (Πολέμαρχος, κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ SS-18 Satan Mod. 6) με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές συνολικού βάρους 8,8 τόννων που βρίσκεται σε υπηρεσία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Σε ένα βίντεο 23 δευτερολέπτων που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο πύραυλος αφήνει το υπόγειο σιλό του στο Κοσμοδρόμιο Πλίσιετσκ και με την πυροδότηση του κινητήρα PDU-99 του πρώτου σταδίου αρχίζει την πτήση του κάνοντας την κάμερα να τρέμει… Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την αμερικανική δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από το υποβρύχιο USS Nebraska (SSBN-739) ανοικτά των ακτών της νότιας Καλιφόρνια.
Γνωστός στο ΝΑΤΟ ως SS-30 Satan II, ο εκτοξευόμενος από σιλό ICBΜ 5ης γενεάς «Σαρμάτ» είναι ένα πραγματικό μεγαθήριο υγρών προωθητικών καυσίμων βάρους 220 τόννων, με δυνατότητα μεταφοράς 12-15 θερμοπυρηνικών κεφαλών (MIRV) ισχύος 150-300 κιλοτόννων –ή συνδυασμό «βαρέων» και «ελαφρών» κεφαλών– και εκτιμώμενη επιχειρησιακή ακτίνα 6.800 μιλίων (10.943 χλμ). Ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για εμβέλεια 11,185 μιλίων (18.000 χλμ) και δυνατότητα πτήσης πάνω από τους Πόλους για πλήγματα κατά στόχων «οπουδήποτε στον κόσμο» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Πούτιν κατά την πρόσφατη ομιλία του στους εκπροσώπους του ρωσικού Κοινοβουλίου.
Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα μεταφοράς 24 ευέλικτων πολυηχητικών κεφαλών Yu-71/Yu-74 με «απρόβλεπτη τροχιά επανεισόδου» και μια σειρά αντιμέτρων σχεδιασμένα να κατατροπώσουν κάθε αντιβαλλιστική άμυνα. Επίσης, φέρεται να διαθέτει μεγαλύτερη επιτάχυνση από τους προκατόχους του καθιστώντας πιο δύσκολη την αναχαίτισή του κατά την ευαίσθητη φάση της πτήσης αμέσως μετά την εκτόξευση ενώ η ακρίβεια πλήγματος εκτιμάται στα 10 μ. από τον στόχο.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η μαζική παραγωγή του νέου ICBM στο πλαίσιο του ύψους 20 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (348 δις. δολάρια) εκσυγχρονισμού του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου αναμένεται το 2020, με προοπτική ο πύραυλος να καταστεί επιχειρησιακός το 2021. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δοκιμή του RS-28 πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Πλίσιετσκ κατά την διάρκεια γυμνασίων ευρείας κλίμακας των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τον «Σατανά» να καταλήγει στο πεδίο πυραυλικών δοκιμών Κούρα στην Χερσόνησο της Καμτσάτκα.
Στο τεύχος της Π&Δ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 περιλαμβάνεται εκτεταμένη αναφορά στα νέα ρωσικά όπλα, Βαλλιστικά, πολυηχητικά, πυρηνοκίνητους κρουζ και διηπειρωτικές «τορπίλες» !