ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Όπως σας είχαμε υποσχεθεί παρακολουθούμε το θέμα του προγράμματος F-16V της ΠΑ στενά και συνεχώς και μετά τη χθεσινή μας αποκάλυψη (ΕΔΩ) υπάρχει ήδη και εξέλιξη, αφού το πλαίσιο της αμερικανικής χρηματοδότησης που θα βοηθήσει την Ελλάδα να υλοποιήσει τον εκσυγχρονισμό 84 F-16 Block 52+ και Block 52M έχει καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να το εκμεταλλευτούμε και μάλιστα πολύ σύντομη, στις 22 Απριλίου 2018.
Να υπενθυμίσουμε ότι με σχετική απόφαση του Κογκρέσου, η οποία δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2018, περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους $5.671,.613.000 (οι οποίες με τη συγκεκριμένη απόφαση προσαυξάνονται κατά $460.000.000, ήτοι συνολικά $6.131.613.000) για χρηματοδότηση επειγουσών αμυντικών αναγκών συμμαχικών χωρών.
Όπως αναφέραμε και χθες, ειδικά για την Ελλάδα, στη συγκεκριμένη απόφαση, προβλέπεται και ζητείται ρητά από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, να καθορίσουν τις συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τις διατιθέμενες πιστώσεις με $460.000.000 και θα αφορούν αποκλειστικά τις αναβαθμίσεις των ελληνικών F-16 της Ελλάδας.
Πρέπει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από περισσότερο από δυο δεκαετίες που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα σε εξοπλιστικό της πρόγραμμα.
Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια αποτελούν μέρος του συνολικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η κατανομή τους θα πραγματοποιηθεί από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ εντός 30 ημερών από την δημοσίευση της απόφασης (δηλαδή μέχρι την 22α Απριλίου). Πέραν αυτής της ημερομηνίας η διαθεσιμότητά τους τίθεται σε αμφιβολία.
Αν και η ουσιαστική προετοιμασία της χρηματοδότησης του προγράμματος F-16V αφορά την αμερικανική πλευρά, προκειμένου η Ελλάδα να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες διεκδίκησης κονδυλίων θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά ενεργειών, οι κυριότερες από τις οποίες είναι δυο: η επισημοποίηση της πρόθεσης για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 (αφού μέχρι σήμερα και με την LOA σε εκκρεμότητα η ελληνική θέση είναι απλώς αυτή του… ενδιαφέροντος) και η δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέχει την διεκδίκηση και απορρόφηση των προσφερόμενων κονδυλίων.
Οι δυο παραπάνω απαιτούμενες κρίσιμες ενέργειες ικανοποιούνται με την υπογραφή της LOA από την ελληνική πλευρά που επισημοποιεί την πρόθεση και δημιουργεί «όχημα» για την αμερικανική χρηματοδότηση. Αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η γνωστοποίηση του γεγονότος επισήμως με την ενημέρωση μέσω της διπλωματικής οδού (Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον). Η τυπική αλλά σημαντική αυτή διαδικασία θα εκκινήσει τις περαιτέρω εξελίξεις.
Να θυμίσουμε ότι, όπως έχουμε αναλύσει μέσα από προηγούμενες αναρτήσεις μέσα από τις συνομιλίες του περασμένου Φεβρουαρίου, την ελληνική και αμερικανική θέση χώριζε ένα «οικονομικό χάσμα» ανάμεσα στον ελληνικό προϋπολογισμό του προγράμματος των 1,1 δις ευρώ και το τελικό ποσό που περιέχεται στην LOA. Πιστεύεται μάλιστα ότι τα 460 εκατομμύρια δολάρια της αμερικανικής χρηματοδότησης αποκαλύπτουν το μέγεθος του χάσματος. Τα αμερικανικά κονδύλια όμως θα εξυπηρετήσουν και έναν άλλο στόχο. Δεδομένου ότι, όπως εκτιμάται θα γίνουν διαθέσιμα άμεσα, θα ικανοποιήσουν και την απαίτηση που υφίσταται για την εκταμίευση ενός μεγάλου ποσού του κόστους του προγράμματος τα τρία πρώτα χρόνια της υλοποίησης. Έτσι επιλύεται και άλλο ένα αγκάθι της πορείας του προγράμματος F-16V προς την υλοποίηση.
Για να συμβούν όμως όλα αυτά και για αδράξει η ελληνική πλευρά την ευκαιρία, υπάρχει πλέον απόλυτο χρονικό πλαίσιο, έως της 22 Απριλίου!