Μάχιμους ιερείς –με την Θεία Χάρη και… την σωστή εκπαίδευση– είναι αυτό που θέλει ο ρωσικός Στρατός και ήδη το προωθεί: εις το εξής, οι στρατιωτικοί ιερείς θα οδηγούν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και θα χειρίζονται υλικό επικοινωνιών ώστε να είναι προετοιμασμένοι για «καταστάσεις ανάγκης» στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με την Επισκοπή του Ομσκ, περίπου τριάντα ιερείς ενσωματωμένοι στις ρωσικές Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις (VDV) έχουν αρχίσει την εκπαίδευσή τους στα BMD-4M στην Σιβηρία.
Ο λόγος για την εκπαίδευση σε πιο… κοσμικά αντικείμενα είναι ότι στρατιωτικοί ιερείς που υπηρετούσαν με τους αλεξιπτωτιστές σε «θερμές περιοχές» συχνά χρειάσθηκε να βοηθήσουν στην εκκένωση τραυματιών με τεθωρακισμένα. «Είναι χρήσιμο αν ο ιερέας έχει πάει Στρατό και γνωρίζει τι να κάνει από προσωπική πείρα. Αν δεν έχει (στρατιωτική πείρα) όμως;» επισημαίνει εκπρόσωπος του Κλήρου μιλώντας στο πρακτορείο TASS.
Οι ιερείς δεν θα εκπαιδευτούν στην χρήση όπλων, μόνο στον χειρισμό τεθωρακισμένων και ασυρμάτων, τονίζεται. Ωστόσο είναι γνωστό πως όσοι υπηρετούν με τους αλεξιπτωτιστές γνωρίζουν πώς να γεμίζουν και να βάλλουν με όπλο, να εκτελούν καθήκοντα πυροβολητή τεθωρακισμένου ή να χειρίζονται ακόμη και φλογοβόλο –θείον πυρ για τους εχθρούς της Πίστεως. Άλλωστε στον ρωσικό Στρατό οι ιερείς δεν περιορίζονται στην εκκλησία τους. Ενίοτε πέφτουν με αλεξίπτωτο… μαζί με αυτήν!
Το 2012 οι αλεξιπτωτιστές έριξαν μια «εκκλησία εκστρατείας» από μεταγωγικό Il-76 ενώ οι εκπρόσωποι του Κυρίου την συνάντησαν στο έδαφος πραγματοποιώντας άλμα στατικού ιμάντα από An-2 πάνω από το Ρίζαν, 196 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας. Η «φουσκωτή» εκκλησία –με εικόνες στερεωμένες με velcro– στήθηκε σε ελάχιστο χρόνο και οι ιερείς-αλεξιπτωτιστές (ορισμένοι μετρούν 500 και πλέον άλματα στο ενεργητικό τους) ιερούργησαν στην μέση του πουθενά για την σωτηρία της ψυχής των σκληροτράχηλων «ντεσάντικι».
Στην Ρωσία ο θεσμός των στρατιωτικών ιερέων ανάγεται στον 18ο αιώνα και καταργήθηκε επί σοβιετικής εποχής. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ο θεσμός επανήλθε, όμως από τον Νοέμβριο του 2012 που ανέλαβε υπουργός Άμυνας ο στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, Στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού, η στρατολόγηση ιερέων «απογειώθηκε» με τον αριθμό τους να τριπλασιάζεται.
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των στρατιωτικών ιερέων στις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις (ВДВ) έχει αυξηθεί κατά 10%. Η βασική εκπαίδευση περιλαμβάνει στρατιωτική ιστορία, τακτική και στρατιωτικούς κανονισμούς καθώς και πώς να παράσχουν ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη στους στρατιώτες σε δύσκολες καταστάσεις.
Αποστολή των ιερέων είναι η «εξύψωση του ηθικού των νεαρών μαχητών» και η «ενίσχυση της αίσθησης του πατριωτικού καθήκοντος στην κοινωνία». Η νέα στολή με παραλλαγή digital και τα διακριτικά του εκκλησιαστικού τους βαθμού που καθιερώθηκε πρόσφατα κρίθηκε αναγκαία αφού τα ράσα είναι άβολα στις λάσπες ή στο πεδίο βολής. Σίγουρα πάντως δεν χορηγείται για να δείχνουν μάχιμοι διότι… πολλοί είναι.
Ρώσοι στρατιωτικοί ιερείς έχουν βρεθεί σε πολεμικές ζώνες –Κόσοβο, Τσετσενία, Κιργιστάν– και έχουν δει αρκετά. Ορισμένοι, όπως ο Πατήρ Μιχαήλ Βασίλιεφ, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ποίμνιό του: στο ενδέκατο άλμα του, το αλεξίπτωτο-πιλότος δεν άνοιξε ενώ ο θόλος του κυρίως αλεξιπτώτου άρχισε να αναπτύσσεται σε μικρό ύψος, με αποτέλεσμα την βαρειά προσγείωσή του και τον τραυματισμό του στην σπονδυλική στήλη.
Αυτό ήταν το τελευταίο άλμα του. «Επέζησα ελέω Θείας Χάριτος» λέει. «Εξάλλου, όταν πηδάς από ένα αεροπλάνο με έναν σάκκο στην πλάτη σου, μόνο ο Θεός ξέρει αν αυτός ο σάκκος θα μεταμορφωθεί σε αλεξίπτωτο» προσθέτει θυμόσοφα.
Σε περίοδο ειρήνης, τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν τον εκκλησιασμό των στρατιωτών και τον αγιασμό των όπλων, από τεθωρακισμένα και αεροσκάφη μέχρι πολεμικά πλοία και βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με τον Πατέρα Βασίλιεφ «η Εκκλησία ευλογεί την χρήση αυτών των όπλων για την υπεράσπιση των αδυνάτων, όχι για κατακτήσεις».
Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τον πρόεδρο Πούτιν ότι χρησιμοποιεί παραδοσιακούς συντηρητικούς θεσμούς, όπως την θρησκεία, για να ενισχυθεί πολιτικά έναντι των επικριτών του. Σημειώστε ότι στον ρωσικό Στρατό ο στρατιωτικός ιερέας υπηρετεί ως «βοηθός του Διοικητή» –ρόλος που επί σοβιετικής εποχής ανήκε στον Πολιτικό Επίτροπο…
Αλέξανδρος Θεολόγου