Ο αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει να εξοπλίσει την μελλοντική έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης Bradley με όπλα λέιζερ, πυραύλους κατά drones, σύστημα ενεργής προστασίας, απείρως βελτιωμένα σκοπευτικά και αυξημένη ηλεκτρική ισχύ για όπλα και τεχνολογίες της επόμενης γενιάς. Το –Α5 θα είναι ελαφρύτερο, πιο ευκίνητο και πολύ καλύτερα προστατευμένο, αλλά πάνω απ’ όλα θα είναι πιο φονικό καθώς ο Στρατός θέλει να έχει ένα ΤΟΜΑ ικανό να πολεμήσει έναν πλήρως μηχανοκίνητο πόλεμο εναντίον ενός τεχνολογικά σχεδόν ισάξιου αντιπάλου.
Προς το παρόν, η αναβαθμισμένη έκδοση –Α4 ενσωματώνει αισθητήρες FLIR 3ης γενεάς για τα συστήματα σκόπευσης του αρχηγού πληρώματος και του πυροβολητή, δυνατότητα αναγνώρισης στόχου από στρατιώτες εκτός ΤΟΜΑ, νέα διάταξη αποθήκευσης πυρομαχικών και αυξημένη προστασία στο κάτω μέρος του οχήματος. Σύμφωνα με την ΒΑΕ Systems, ο εκσυγχρονισμός των Bradley έχει σχεδιασθεί σε τρία στάδια. Θα προηγηθεί η αναβάθμιση αναρτήσεων και ερπυστριών με σκοπό την βελτίωση της κινητικότητας και η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Περισσότερη ηλεκτρική ισχύς σημαίνει δυνατότητα υποστήριξης προηγμένων ηλεκτρονικών, συστημάτων διοίκησης και ελέγχου, αισθητήρων, δικτύων, ακόμη και τεχνολογιών ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι βελτιώσεις των –Α3 και –Α4 εστιάζονται «στον πύργο και κάτω» ενώ οι αντίστοιχες στην μελλοντική έκδοση –Α5 θα αφορούν τον εκτενή εκσυγχρονισμό συστημάτων του Bradley «από τον δακτύλιο του πύργου και πάνω» με έμφαση σε όπλα, σκοπευτικά, συστήματα συλλογής πληροφοριών (SIGINT) νέας γενιάς και αυξημένη αυτοματοποίηση με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Η δε υιοθέτηση τεχνολογίας ΑΙ θα επιτρέψει στο μέλλον επιχειρήσεις αυτόνομα λειτουργούντων drones από ΤΟΜΑ.
Ασκώντας διοίκηση και έλεγχο από την ασφάλεια των τεθωρακισμένων οχημάτων τους, τα πληρώματα θα μπορούν να διεξάγουν αποστολές αναγνώρισης ή και προσβολή στόχων με οπλισμένα drones από απόσταση. Μάλιστα στο μέλλον, όλα τα ΤΟΜΑ θα δύνανται να επιχειρούν τηλεκατευθυνόμενα εάν κάτι τέτοιο υπαγορεύουν οι ανάγκες της αποστολής.
Το ενδεχόμενο εξοπλισμού των Bradley με λέιζερ δεν σημαίνει το τέλος του κλασικού πυροβόλου αλλά ότι μια τέτοια καινοτομία είναι εφικτή. Σε συνεργασία με την βιομηχανία αμυντικού υλικού, ο αμερικανικός Στρατός έχει ήδη καταρρίψει drone-στόχους με λέιζερ από οχήματα Stryker και αρκετά προγράμματα όπλων λέιζερ βρίσκονται αυτή την στιγμή στο στάδιο της ανάπτυξης.
Αυτά περιλαμβάνουν από επίγεια λέιζερ για την άμυνα προκεχωρημένων βάσεων FOB (Forward Operating Base) μέχρι όπλα που βάλλουν από οχήματα. Βεβαίως η δυνατότητα ενσωμάτωσης μιας «κινητής» μονάδας παραγωγής ισχύος σε ένα ΤΟΜΑ εξακολουθεί να είναι βασική προϋπόθεση για να καταστεί ένα λέιζερ ισχύος 100 kW μέρος του οπλισμού του.
Εκτός από την μείωση του βάρους και την προσθήκη νέων συστημάτων τεχνολογίας APS (Active Protection Systems) τα Bradley θα δύνανται να φέρουν όπλα SHORAD (Short Range Air Defense) για την αντιμετώπιση killer-drones, χαμηλά ιπταμένων αεροσκαφών, ακόμη και πυραύλων. Ήδη ο Στρατός των ΗΠΑ δοκιμάζει τον εξοπλισμό οχημάτων Stryker με βλήματα Hellfire και άλλα όπλα κατηγορίας SHORAD σε μια προσπάθεια να καλύψει βραχυπρόθεσμα το κενό από την απειλή της ταχείας διάδοσης drones με αποστολή την προσβολή σχηματισμών τεθωρακισμένων οχημάτων. Όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.
Χρησιμοποιώντας αισθητήρες, ραντάρ, τεχνολογία ελέγχου πυρός και μέσα αναχαίτισης επερχομένων αντιαρματικών πυραύλων ATGM (Anti-Tank Guided Missiles) και RPG, η τεχνολογία APS υπόσχεται λύσεις στο πρόβλημα της επιβιωσιμότητας των ΤΟΜΑ στο μελλοντικό πεδίο μάχης και ο αμερικανικός Στρατός επενδύει σοβαρά σε αυτήν. Τεθωρακισμένα Bradley δοκιμάζουν το σύστημα Iron Fist της ισραηλινής IMISystems το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερύθρων και ραντάρ για την έγκαιρη προειδοποίηση του πληρώματος και οι σχετικές δοκιμές σε σενάρια κίνησης στο πεδίο της μάχης αλλά και σε αστικό περιβάλλον, με ελαφρά και βαριά θωρακισμένα οχήματα, περιλαμβάνουν αντιμετώπιση κάθε δυνητικής απειλής με ηλεκτρο-οπτικούς παρεμβολείς, άμεση δημιουργία προπετάσματος καπνού και, εάν κριθεί αναγκαίο, με ενεργή αναχαίτισή της.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην μάχη εντάσσεται ο πιθανός συνδυασμός πυροβόλου των 30 χιλ. του Stryker με όπλα SHORAD και τεχνολογία APS. Οι υπεύθυνοι του σχετικού προγράμματος του αμερικανικού Στρατού διερευνούν την δυνατότητα «μίξης» των αισθητήρων APS με το σύστημα ελέγχου πυρός ορισμένων όπλων που θα εξοπλίζουν ΤΟΜΑ μεγαλύτερου μεγέθους καθώς θεωρητικά οι δυνατότητες του οχήματος επεκτείνονται πέραν της απλής αναχαίτισης ATGM και RPG, αποκτώντας ικανότητα αντιμετώπισης γρήγορων drones, ακόμη και αεροσκαφών, με όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας/πυραύλους/άμεσα πυρά πυροβόλου.
Αλέξανδρος Θεολόγου