Ο Ινδικός Στρατός πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επίδειξη των δυνατοτήτων των σύγχρονων Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών εμφανίζοντας στην ετήσια Μεγάλη Στρατιωτική Παρέλαση στο Δελχί ένα τεράστιο σμήνος 75 συνολικά Drones που -όπως ανακοινώθηκε- συντονίζονταν με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της επίδειξης τα μικρά UAV σχημάτισαν μικρά “νέφη” από σχηματισμούς πολλών αεροχημάτων. Τα “νέφη” αυτά μπορούν να εκτελέσουν σε συνδυασμένες επιθέσεις εναντίον εχθρικών στόχων στο έδαφος, αρμάτων μάχης, οχημάτων πεζικού, κέντρων διοίκησης, φορτηγών ανεφοδιασμού αλλά και να συνεισφέρουν σε επιχειρήσες μεταφοράς κρίσιμων υλικών, πυρομαχικών ή φαρμάκων, στις μονάδες της πρώτης γραμμής.
#WATCH | For the first time ever, Indian Army demonstrates combat swarm drones at #ArmyDay parade 2021 in Delhi. pic.twitter.com/F12rfo4emN
— ANI (@ANI) January 15, 2021
Σύμφωνα με τον Ινδικό Στρατό, η τεχνολογία αυτή είναι χρήσιμη γιατί παρουσιάζει τακτικά αποτελέσματα διάσπασης των εχθρικών ροών, ενισχύσεων, ανεφοδιασμού και της αλυσίδας διοίκησης, ικανή να χτυπήσει στόχους ακόμα και 50 χλμ. εντός της εχθρικής ενδοχώρας, πέρα από τα συνήθη συμβατικά μέσα εκπομπής πυρών. Τα ΜΕΑ μπορούν να εκτελέσουν επιθέσεις αυτοκτονίας σε στόχους του εχθρού, όπως άρματα, συγκεντρώσεις αποθεμάτων καυσίμων, να εξουδετερώσουν κρησφύγετα τρομοκρατών και θέσεις ραντάρ μεταξύ άλλων.
Τα τετρακόπτερα ΜΕΑ (quadcopter) είναι ικανά να μεταφέρουν φορτίο που εκτός από οπλισμό είναι ικανά να μεταφέρουν πακέτα φαρμάκων, τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού πρώτης ανάγκης, ένα ιδιαίτερο κρίσιμο χαρακτηριστικό για την επιβίωση των στρατιωτών στην πρώτη γραμμή, τα οποία να ρίξουν στις μονάδες με αλεξίπτωτο, συμβάλλοντας στην επιβίωσή τους στις δύσκολες συνθήκες ειδικά σε απρόσιτο περιβάλλον μεγάλου υψομέτρου.
Ο Ινδικός Στρατός ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της επίδειξης πως τα αεροχήματα μπορούν να μεταφέρουν ένα σύνολο 600 κιλών σε μία μόνο διαδρομή. Πηγές του στρατού αναφέρουν πως το σύστημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις ινδικές ερευνητικές εταιρείες Bengaluru startup και NewSpace Research and Technologies.
“Ξεκινήσαμε τον Αύγουστο με πέντε συστήματα, που τον Οκτώβριο είχαν αυξηθεί σε 20, τον Δεκέμβριο 30 και τώρα 75”, ανέφερε μια πηγή προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να συνεχιστεί η διαχείριση ακόμα περισσότερων συστημάτων. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως η τεχνολογία διαχείρισης των drones βασίζεται σε πολλαπλούς αλγορίθμους και Τεχνητή Νοημοσύνη.
Από την άλλη, το υπουργείο Αμύνης της Ινδίας δήλωσε πως η επίδειξη δεν περιλάμβανε “νέφος” drones αλλά μάλλον σχηματισμό ΜΕΑ καθώς τα “νέφη” χρησιμοποιούνται σε πιο κεντρικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις και διατηρούν την ικανότητα να επιλέγουν τους στόχους τους. Ο όρος “νέφος” drones αναφέρεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο “κοπάδι” (ή ομάδες κοπαδιών) Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) που πετούν μαζί σε εχθρικό εναέριο χώρο ή χώρο που ακόμα δεν έχει εκκαθαριστεί πλήρως από εχθρική παρουσία, προκειμένου να προκαλέσουν σύγχιση στα εχθρικά ραντάρ παρουσιάζοντας στόχο μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό που πραγματικά είναι. Τα drones αυτά λειτουργούν ανά ζεύγη και κατευθύνονται είτε χειροκίνητα ή αυτόνομα με αυτόματους επεξεργαστές που φέρουν.
H DARPA αξιολογεί σμήνος drone σε “συντονισμένη” πτήση (βίντεο)