Οι εκπρόσωποι του Facebook και του Twitter δήλωσαν το περασμένο Νοέμβριο στην Επιτροπή της Γερουσίας ότι οι ρωσικής προελεύσεως δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα, επιχείρησαν να επηρεάσουν το κοινό πριν και μετά τις αμερικανικές εκλογές. Πριν λίγα 24ωρα, το Twitter έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία από την έρευνα του πάνω στη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί.
Το Twitter εντόπισε 3.814 λογαριασμούς που είχαν δημιουργηθεί αποκλειστικά για λόγους προπαγάνδας και χειρίζονταν από την διαβόητη πλέον Internet Research Agency (IRA), με έδρα την Αγία Πετρούπολη. Πιο εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αυτοματοποιημένων λογαριασμών (bots), που ανήλθαν σε 50.258. Συνολικά, 677.775 Αμερικανοί ακολουθούσαν έναν ή περισσότερους από αυτούς τους λογαριασμούς ή έκαναν like και retweet στις αναρτήσεις τους, κατά τη περίοδο των εκλογών.
Τα στοιχεία του Twitter κάνουν λόγο για προσπάθεια στήριξης της υποψηφιότητας Τραμπ, ενώ σε άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση, επιχειρήθηκε υπονόμευση της αξιοπιστίας του πρώην διευθυντή του FBI James Comey, δηλαδή του ανθρώπου που επιχείρησε να ερευνήσει το μέγεθος της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές.
To Twitter απέστειλε ενημερωτικά email στους 677.775 Αμερικανούς που ενεπλάκησαν (προφανώς άθελά τους) στη διασπορά υλικού ρωσικής προελεύσεως, κάτι που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις.
Twitter is a damn mess pic.twitter.com/Dfl85Udg5u
— Robin (@caulkthewagon) January 20, 2018
Αποτελεί ωστόσο πραγματικότητα πως ο στρατός online σχολιαστών και bots στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά στο Twitter, έχουν σκοπό να αναπαράγουν μαζικά ευνοϊκό προς το Κρεμλίνο περιεχόμενο και να παρεμβαίνουν ομαδικά σε συζητήσεις με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των χρηστών και την αποτροπή τους από περαιτέρω έρευνα πάνω σε αμφιλεγόμενα θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι γνωστές ήδη από το 2014, η IRA, είχε 600 υπαλλήλους και προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Κάθε χρήστης θα έπρεπε να διατηρεί έξι λογαριασμούς στο Facebook με τουλάχιστον τρεις δημοσιεύσεις σε καθέναν ημερησίως. Στο Twitter, θα έπρεπε να διατηρούν τουλάχιστον δέκα λογαριασμούς έκαστος με 2.000 ακολούθους και 50 tweet ημερησίως. Η δράση της IRA, αποκαλύφθηκε πρώτη φορά το 2013, έπειτα από εκτενές ρεπορτάζ της Novaya Gazeta.
Το Twitter προσπάθησε να υποβαθμίσει την επίπτωση που είχαν οι Ρώσοι μέσω της πλατφόρμας του στις εκλογές του 2016. Αναφέρει πως οι λογαριασμοί με ρωσική σύνδεση, αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,016 των συνολικών λογαριασμών που φιλοξενεί. Και ενώ το πλήρες εύρος της ρωσικής επιρροής παραμένει άγνωστο, αυτό που είναι γνωστό είναι πως τα κρατικά ελεγχόμενα Russia Today και Sputnik, που αποτελούν φορείς ρωσικής προπαγάνδας, αγόρασαν διαφημίσεις ύψους 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Twitter από το 2011, έως το 2016. Το RT μόνο, ξόδεψε 274.000 δολάρια για διαφημίσεις προς το αμερικανικό κοινό το 2016, προωθώντας παράλληλα 1.823 Tweets προς τις ΗΠΑ.