ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ως «ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας για την παρουσία της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση» ερμηνεύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το μεγάλο ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς. Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ολοκληρώθηκε η διαδικασία με «απόλυτη επιτυχία».
«Η δημοπρασία αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G» αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ διευκρινίζει ότι «το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων». Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, κατακυρώθηκε στις εταιρίες COSMOTE., VODAFONE και WIND Ελλάς το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος που δημοπρατήθηκε.
Μάλιστα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων δικτύων 5G στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα».
Πέραν των κρατικών εσόδων από τη δημοπράτηση των συχνοτήτων, τα οφέλη από την ανάπτυξη του δικτύου 5G αναμένεται να είναι πολλαπλά, όπως τονίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς «σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ».
Χάρης Μπρουμίδης: «Η Vodafone έτοιμη για το 5G που θα αλλάξει την Ελλάδα»
«Η Vodafone Ελλάδας είναι έτοιμη για να αναπτύξει το 5G μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απόκτηση του απαιτούμενου φάσματος” τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης.
“Έχουμε καταρτίσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει στόχο το Vodafone Giga Network 5G να προσφέρει νέες δυνατότητες για όλους, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021, σταδιακά για όλο και περισσότερους Έλληνες.
Ο πρόεδρος της Vodafone, επισημαίνει ακόμη, πως “πρόκειται για μια συνολική επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, πάνω στην οποία έρχεται και προστίθεται η άμεση καταβολή επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για το φάσμα”.
Cosmote: Νέα επένδυση σε φάσμα για ανάπτυξη υπηρεσιών 5G
“Η τεχνολογία 5G δεν αποτελεί απλά την επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας, αλλά εγκαινιάζει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων” τονίζει σε ανακοίνωσή της η Cosmote μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από την ΕΕΤΤ.
Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει η εταιρεία για το νέο φάσμα που απέκτησε μέσω της δημοπρασίας που διενήργησε η ΕΕΤΤ ανέρχεται σε 123 εκατ. ευρώ. “Το κόστος αυτό είναι επιπλέον των επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που υλοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα την τρέχουσα τετραετία, κυρίως για δίκτυα Νέας Γενιάς, σταθερής και κινητής”.
WIND: Η ανάπτυξη του 5G είναι μια τεράστια πρόκληση
«Μέσα στην επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναπτύξουμε ένα ισχυρό δίκτυο 5G, ένα δίκτυο που θα υποστηρίζεται από Έλληνες μηχανικούς που ήδη εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας» δηλώνει ο Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της WIND Ελλάς..
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η Wind από τις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, με την κάλυψη να αγγίζει το 60% του πληθυσμού κατά την διάρκεια της πρώτης τριετίας, τονίζοντας πως οι ασύλληπτες ταχύτητες που φέρνει το 5G και ο πολύ μικρότερος χρόνος απόκρισης, «ανοίγουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη πληθώρας εφαρμογών και υπηρεσιών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα αναβαθμίσουν την επιχειρηματικότητα και θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία».